Cóm es tracta l’hipopituïtarisme?

Cóm es tracta l’hipopituïtarisme?
En funció de les hormones afectades, no sempre s’afecten totes però el més freqüent és que falli més d’una hormona. El tractament és un tractament hormonal de reposició intentant reproduir al màxim el que seria una situació normal de secreció hormonal.
 1. Hormona del creixement (GH): és particularment important en l’edat pediàtrica. Sense ella, els nens aturen el creixement longitudinal i no assoleixen la talla diana adulta. Els adults també poden tenir deficiència de GH i en els casos més greus està indicat administrar-la.
  La GH s’administra mitjançant injecció subcutània. Avui dia disposem de nombrosos dispositius que faciliten la seva administració, plomes d’injecció o xeringues precarregades fàcils de fer servir.
   
 2. Hormona tiroidea. Quan falla la hipòfisi, falla l’ordre de fabricació d’hormones tiroides i trobem un hipotiroïdisme (descens de la funció), d’origen central. És més difícil de diagnosticar que l’hipotiroïdisme més comú per alteració de la glàndula tiroides, i més difícil de tractar, doncs la TSH no ens serveix per a regular les dosis. Per això és molt important posar-se en mans expertes per tal d’adequar el tractament hormonal substitutiu per a que reprodueixi al màxim la situació normal.
   
 3. Cortisol. El cortisol és una hormona vital, el necessitem per viure. Manté la tensió arterial i processos essencials del metabolisme. Té mala fama perquè quan s’administra a dosis elevades té efectes secundaris múltiples. Però quan falla la hipòfisi i no es dona l’ordre de producció de cortisol- és fonamental donar-ne a diari, intentant reproduir la fàbrica habitual de l’organisme. El cortisol és una de les principals hormones en el “ritme circadià” i participa plenament en el “rellotge biològic”. El pic de cortisona en persones normals es produeix just abans de despertar-se. Pe això, donem la dosi més alta al llevar-se al matí, durant el dia segueix la fàbrica i per la nit quasi no se’n necessita. És tan important que no en falti com que no en sobri, pel que la regulació de la dosi ha de ser molt fina.
   
 4. Estrògens/testosterona. La hipòfisi dirigeix la fàbrica hormonal de les gònades (ovaris en dones i testicles en homes), quan falla n’hem de donar per al bon funcionament de l’organisme excepte en dones en edat de post-menopausa o es pot interrompre l’administració d’estrògens. En pacients amb problemes hipofisiaris, no es produeix ovulació natural, però aquesta es pot induir mitjançant injecció de LH i FSH, les hormones hipofisiàries, disponibles per a poder intuir l’ ovulació i concebre. Un cop s’ovula, la gestació es pot produir i mantenir de forma natural sense dificultats.
   
 5. Hormona antidiürètica. Cal donar-ne  quan falla la hipòfisi posterior. Si no es dona els pacients orinen grans quantitats d’orina aigualida (poden orinar 7 i 9 litres), tan de dia com de nit. Si no se’n dona i no es pot beure aigua, es pot comprometre la vida.
   

Vols fer-nos una consulta Hipopituitarisme ?

També et pot interessar


Cóm es tracta l’hipopituïtarisme?

Acromegàlia: nous fàrmacs en un futur proper

Nous fàrmacs en el tractament mèdic d'un dels tumors hipofisaris més complicats: l' acromegàlia

Cóm es tracta l’hipopituïtarisme?

Hem assistit a la reunió nacional d'experts en hipòfisi a Madrid del grup de neuroendocrinologia de la SEEN

La reunió s'ha centrat sobretot en l'estudi molecular de tumors hipofisaris d'àmbit nacional en què participem: l'estudi REMAH

Cóm es tracta l’hipopituïtarisme?

Tractament hormonal substitutiu: tractament de l’ hipopituitarisme

La disfunció dels sistemes hormonals requereix que nosaltres, els endocrinòlegs, tinguem la suficient perícia i entrega per a trobar el millor tractament de reposició hormonal. I el millor és aquell que de forma més fidedigna reprodueix els nivells d’hormones de l’estat de no malaltia.


Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +