T: 93.513 21 11 | Email: cita@endocrino.cat

Hipòfisi > Tractament dels tumors hipofisaris

Cirurgia tumors hipofisiaris

La cirurgia hipofisiària principal és la cirurgia endoscòpica transesfenoidal. NO CAL obrir el crani. Aprofitant la localització de la glàndula a la cadira turca dins l’os esfenoïdal, podem entrar a través del nas o de la geniva i accedir a la tumoració pels orificis naturals, arribant a la zona on es troba el tumor.

Cirurgia tumors hipofisiaris

És molt important disposar de cirurgians experts en aquest tipus d'intervencions i experts en cirurgia hipofisària. A l'Hospital Universitari Dexeus disposem de neurocirurgians súper-especialitzats que poden oferir les últimes tècniques en el tractament dels tumors hipofisaris.

Previ a la cirurgia es realitza una ressonància magnètica especial per utilitzar un neuronavegador. El neuronavegador assisteix al neurocirurgià en la cirurgia endoscòpica.

La cirurgia transesfenoidal -transnasal endoscòpica és una tècnica d'últim desenvolupament que permet un millor accés al si cavernós (una estructura vascular adjacent a la glàndula).

El control endocrinològic pre-operatori, intra-operatori i postoperatori és essencial. Després de la cirurgia hem de comprovar que no hi ha dèficits hormonals, particularment de cortisol. També són freqüents els trastorns de l'hormona antidiürètica posteriors a la cirurgia, que en la majoria dels casos solen ser transitoris. No obstant això, poden donar molèsties importants, particularment quan alteren el sodi en sang. Per això a la setmana post-cirurgia hem de controlar el sodi i valorar l'estat del pacient.

Tractament mèdic dels tumors hipofisaris

És molt important saber que un dels tipus de tumors principals de la hipòfisi (el prolactinoma) no precisa de cirurgia en la majoria dels casos.

Tractament mèdic dels tumors hipofisaris

Disposem de diverses famílies de fàrmacs per a tractar els diferents tipus de tumors i és molt important identificar els pacients candidats a teràpia mèdica.

Et podem ajudar a decidir si el teu cas és mèdic o quirúrgic o mixte. Sempre cal la intervenció de l’endocrinòleg en qualsevol cas de tumor hipofisari, per a orquestrar la teràpia, que acostuma a ser complexa.

Els fàrmacs principals utilitzats en els tumors hipofisaris són:

  • CABERGOLINA: és un agonista de la dopamina. La dopamina inhibeix (frena) de forma constant la producció de prolactina. És el tractament de primera línia dels prolactinomes, però també es pot utilitzar en altres tumors com en els productors de GH (o acromegàlia), especialment si no són molt productors d’hormona GH (i els valors de IGF-1 es troben en rang moderat)
     
  • ANÀLEGS DE LA SOMATOSTATINA. La somatostatina en condicions normals, inhibeix la síntesi de hormona del creixement (GH), s’han dissenyat fàrmacs de tenen la mateixa estructura que somatostatina, la mateixa funció però que duren més temps a la circulació, permetent frenar de forma sostinguda la fabricació d’hormona GH
     
  • PEGVISOMANT. És un antagonista competitiu del receptor de GH. Permet bloquejar l’acció de la hormona a nivell del seu receptor

Radioteràpia pel tumors hipofisaris

La radioteràpia és el darrer esglaó terapèutic pels tumors hipofisaris.

Radioteràpia pel tumors hipofisaris

No està exempta de problemes, pel que la reservarem per aquells casos en que no hi ha més opcions. El nostre servei de radioteràpia et pot oferir les tècniques més avançades en el tractament dels tumors hipofisiaris

On Som

Gran Vía Carles III, num 67
08028 Barcelona

Al costat mateix dels jardins de l'Hospital Universitari Dexeus de Barcelona

ATENCIÓ AL PACIENT

Dilluns a Divendres
de 8h a 20h

Petició de cita

Cites i Anul·lacions: cita@endocrino.cat
Whats: +34-628 655 063
Tel Urgències: (+34)-93 513 21 11
Reserva la teva Cita Online