T: 93.513 21 11 | Email: cita@endocrino.cat

Hipòfisi > Generalitats hipòfisi

Què és? Per què serveix?

La hipòfisi és una glàndula que penja del cervell, situada en un marc ossi dins l'os esfenoïdal que es coneix com a 'cadira turca'. És una glàndula molt important, podríem dir “la glàndula mare” o “the master gland”, doncs ella controla gran part de la producció d’hormones d’altres glàndules de l’organisme.

Què és? Per què serveix?

La hipòfisi té una part anterior i una posterior

La hipòfisi anterior fabrica les hormones:

  • ACTH o corticotropina
  • TSH o tirotropina
  • GH o hormona del creixement
  • LH i FSH o gonadotrofines
  • PRL o prolactina

La hipòfisi posterior fabrica l'ADH o hormona antidiürètica i l'oxitocina

Quins són els problemes d’hipòfisi més freqüents?

La patologia principal de l’ hipòfisi és la TUMORAL. Els tumors d'hipòfisi acostumen a causar dos tipus de símptomes:

Quins són els problemes d’hipòfisi més freqüents?
  • Símptomes per compressió de les estructures veïnes
  • Símptomes per excés o defecte de producció d’hormones

A l'estar situada en un marc ossi estret, envoltada d'estructures vasculars i nervioses i molt a prop de la via visual, els símptomes per compressió són: alteracions visuals, cefalea, alteracions de la pupila o la parpella

Els tumors d’hipòfisi tot sovint fabriquen hormones

Els més freqüents són els PROLACTINOMES, fabriquen prolactina, que és l'hormona encarregada d'iniciar i mantenir la lactància. Els símptomes que causa són: alteracions menstruals i galactorrea (o producció de llet). En els homes els tumors solen ser més grans i provoquen alteracions de la libido i disfunció erèctil.

Els tumors que fabriquen GH (hormona del creixement) causen ACROMEGÀLIA en els adults o GEGANTISME en els nens. En l'edat pediàtrica es caracteritza per un creixement longitudinal exagerat; en els adults, quan ja s'han tancat els cartílags de creixement, causa un creixement de les parts acres, les parts toves i els marcs ossis. Ocasiona deformitats facials com: prognatisme: protrusió de la mandíbula amb maloclusió, creixement dels arcs superciliars, veu ronca, artrosi, excés de sudoració, cefalea, a més d'apnees de la son i altres problemes com diabetis i hipertensió arterial.

Els tumors que fabriquen ACTH, causen un excés de cortisona. Es coneix també com a MALALTIA DE CUSHING. Es caracteritza per redistribució del greix corporal amb acumulació central: fascio-troncular, (cames i braços prims, abdomen i tronc ple de greix amb giba de búfal que és greix per sota la nuca), també causa estries de color vinós, alteracions menstruals, diabetis, hipertensió i altres trastorns.

On Som

Gran Vía Carles III, num 67
08028 Barcelona

Al costat mateix dels jardins de l'Hospital Universitari Dexeus de Barcelona

ATENCIÓ AL PACIENT

Dilluns a Divendres
de 8h a 20h

Petició de cita

Cites i Anul·lacions: cita@endocrino.cat
Whats: +34-628 655 063
Tel Urgències: (+34)-93 513 21 11
Reserva la teva Cita Online