T: 93.513 21 11 | Email: cita@endocrino.cat

Nutrició > Nutrició Reproductiva

Gestació, Lactància i Menopausa

Et donem acompanyament d'alimentació i nutrició en totes les etapes de la vida perquè mantinguis un estat òptim de salut:

Gestació, Lactància i Menopausa

 

La nutrició varia molt segons les diferents etàpes de la vida. Les dones pateixen diferents fases (gestació, lactància i menopausia) en les quals les necessitats energètiques i de nutrients son completament diferents.

T’ajudem a que mantinguis en bon estat de salut segons la etapa en la qual et trobis

  1. Nutrició en la Gestació
  2. Nutrició en la Lactància
  3. Nutrició en la Menopausa

Nutrició i Gestació

La gestació és una estat en el que augmenten els requeriments nutricionals, tant energètics com de vitamines i minerals. És fonamental que l’alimentació sigui suficient, adequada i equilibrada per permetre el correcte creixement del fetus i el estat òptim de la mare per afrontar el part i la lactància.

Nutrició i Gestació

Amb el seguiment nutricional, a més, es treballa per un augment ponderal correcte i es dóna consell dietètic entorn a les molèsties típiques d’aquesta fase ( estrenyiment, pirosis, nàusees...).  L’augment ponderal excessiu pot conduir a diabetis gestacional, obesitat infantil i , en alguns casos Diabetis Mellitus tipus 2, t’ajudem a evitar-lo.

Si sorgeixen alteracions de la glucèmia durant l’embaràs (Diabetis gestacional) el nostre equip multidisciplinar acompanyarà per aconseguir un bon maneig de la malaltia per a que l’embaràs evolucioni amb normalitat

Després del part i la lactància acompanyem a la dona en al retorn cap al pes habitual mitjançant un pla alimentari adaptat i personalitzat.

AUGMENT PONDERAL DE PES  IDEAL EN GESTACIÓ

Quant pes he de augmentar?

L'Institute of Medicine (IOM) aconsella el següent guany ponderal en funció del pes previ a l'embaràs:

Pes previ

IMC previ (kg/m2)

Augment recomanat (kg)

Baix pes

18.5

12.5 - 18

Normopeso

18.5-24.9

11.5-16

Sobrepes

25-29.9

7 - 11.5

Obesitat

≥30

5- 9 kg

És perillós iniciar l'embaràs amb excés de pes?

Si prèviament a la gestació es presenta obesitat ( IMC ≥30 kg / m2 )  s'incrementa el risc de complicacions per a la mare i el nadó :

Mare

Nadó

Diabetis Gestacional

Macrosòmic (gran)

Preclampsia (Tensió alta)

Malformacions tub neural

Cesària

Obesitat infantil y adolescent

És tan important controlar el meu pes durant l'embaràs ?

Si el guany de pes no és la correcte augmenta el risc de complicacions per a la mare i el nadó :

GUANY EXCESSIU :

MARE : Retenció de líquid, Líquid amniòtic anormal, Preclampsia , Diabetis Gestacional , Part pretermini, Cesària
NADÓ : Macrosomia , Obesitat infantil i adolescent

GUANY INSUFICIENT :

     • NADÓ : fetus amb baix pes

És fonamental que les dones que vulguin quedar-se embarassades controlin el seu pes abans d'aquesta nova etapa amb la intenció d'iniciar-la amb un pes correcte i prevenir així complicacions. De la mateixa manera és important controlar l'augment ponderal durant la gestació. En ENDOCS podem ajudar-te a tenir un embaràs saludable.

Nutrición y gestación

Nutrició i Lactància

Igual que passa durant la gestació, la lactància és un moment on l’organisme demanda major aport de energètic i de nutrients.

Nutrició i Lactància

La lactància  materna és un període en el que s'ofereix al nadó un aliment adequat als seus requeriments, la qual cosa obliga a adequar la dieta de la mare. La secreció de la llet provoca un augment de les necessitats de calories, ja que, durant diversos mesos, part dels nutrients que s'obtenen mitjançant la ingesta habitual es destinaràn a la producció d'aquest aliment. L'organisme de la gestant es prepara per a l'etapa de lactància emmagatzemant de 2 a 4 quilos de reserves de greixos que seran utilitzades posteriorment per a la formació de la llet.

Elaborem plans d’alimentació personalitzats i responem els dubtes alimentaris que et puguin sorgir en aquesta etapa ( la llet de civada permet major pujada de llet materna?, puc prendre alcohol mentre dono el pit? és cert que hi ha aliments que és preferible evitar per prevenir els còlics del nadó? Es pot consumir carn/peix crus? Es pot baixar de pes d’urant la lactància materna?).

Nutrició i Menopausa

Quan els cicles menstruals comencen a ser irregulars (perimenopausa) s’inicia un canvi hormonal amb el qual disminueix el metabolisme basal (calories que cremem en repòs) i es tendeix l’acumulació de greix abdominal, alhora s’incrementa el risc de que apareguin altres alteracions com hipercolesterolèmia o hipertensió arterial

Nutrició i Menopausa

Acompanyem la dona en la transició cap a la menopausa per ajustar la seva ingesta de forma adequada evitant l’augment de pes típic d’aquesta etapa.  Quan la menopausa està instaurada i s’ha produït augment de pes i greix central, l’ajudem a retornar al pes habitual . A més prevenim i tractem els estats d’ osteopènia i osteoporosis (disminució de massa òssia i risc de fractura), colesterol i valores de tensió elevats que solen donar-se durant la menopausa.

A més a més, prevenim i tractem els estats d'osteopènia i osteoporosi (disminució de massa òssia i risc de fractura), colesterol i valors de tensió elevats que solen donar-se durant la menopausa.

Durant la peri menopausa o menopausa, els canvis hormonals, provoquen que el metabolisme basal redueixi, i amb això, pot haver-hi un augment de pes.

En aquesta etapa, hem de reduir les calories de la dieta i augmentar la ingesta de certs minerals com calci, vitamina D o magnesi per prevenir possibles osteoporosis a llarg termini.

Resistència a la Insulina i Ovari Poliquístic

La resistència a la insulina és una trastorn del metabolisme característic però no exclusiu de la síndrome de l’ovari poliquístic.

Resistència a la Insulina i Ovari Poliquístic

SÍNDROME D'OVARI POLIQUÍSTIC

La síndrome de l'ovari poliquístic (SOP) és un desequilibri a nivell hormonal el símptomes més característics del qual són la desaparició o alteració del període menstrual i la dificultat de quedar-se embarassada.

Un percentatge elevat de dones amb SOP també presenten resistència a la insulina i/o sobrepès.
Totes aquestes característiques podem millorar-les promovent una dieta antiinflamatòria i de baix índex glucèmic. 

Es tracta d’un trastorn complexa: el nostre equip multidisciplinari d’endocrinòlegs i Nutricionistes t’ensenya a ajustar el teu estil de vida a aquesta condició.

S’acostuma a caracteritzar per una tendència al sobrepès i una resistència a la pèrdua.És fonamental l’estratègia dietètica i el treball en l'àrea de l’activitat física i de les condicions metabòliques associades.

Alimentació saludable i control de pes en la Infància

Les darreres dades de prevalença mostren que un 30% dels nens espanyols, entre 3 i 12 anys, presenta excés de pes ( 21,7% sobrepès i 8,3% obesitat). Augmenta la incidència les nenes (30,7% vs 29,3%) i en franja d’edat de 6 - 9 anys.

Alimentació saludable i control de pes  en la Infància

En la infància i adolescència es quan s’adquireixen els hàbits (inclosos els alimentaris i de activitat física), i cal que es s’instaurin els adequats.  Cal tenir en compte que en la infància i adolescència és quan les cèl·lules adiposes tenen capacitat de multiplicar-se, si se’n formen masses (hiperplàsia) hi ha més risc de sobrepès en la etapa adulta

A ENDOCS les nostres dietistes –nutricionistes acompanyen a l’infant i a la família en l’ educació alimentaria  sobre com ha de ser l’alimentació sana, equilibrada i suficient en aquesta etapa de desenvolupament.

En els casos de sobrepès oferim un programa de canvi d’hàbits familiar que tracta punts tant importants com:

  • Alimentació saludable: la dieta mediterrània com a punt de partida. Aprenem a partir de la piràmide d’alimentació saludable
  • Importància de l’activitat física i d’evitar el sedentarisme
  • En la primera visita s’avalua els hàbits de l’infant i la família (alimentació i activitat) per poder oferir un consell dietètic i d’activitat física personalitzat i donar una pla alimentari guia que ajudi a la família a millorar
  • En les visites de seguiment es valora l’evolució, dificultats en la consecució i s’aborden aspectes que ajudin la consecució del canvi d’hàbits: solució de dubtes que van sorgint, aprendre a llegir l’etiquetatge nutricional per conèixer els aliments que  més ens convenen, receptes de batuts i altres dolços saludables i baixos en calories...

 

Nutrició a la recerca d'embaràs

Nutrició a la recerca d'embaràs

Quan hi ha desig gestacional, de vegades no s'ha prestat prou atenció a l'alimentació.

Aquesta ha de ser variada assegurant tots els grups d'aliments per aportar, sobretot, certes vitamines i minerals vitals en el procés de fecundació i desenvolupament de l'embrió, com ara la Vitamina D i B9 o el Calci i el iode.

Uns hàbits alimentaris correctes per part tant de la futura mare com del futur pare seran essencials per aconseguir l'embaràs.

Endometriosis

El seguiment multidisciplinari amb endocrinologia serà clau per al correcte abordatge i tractament de l'endometriosi.

Endometriosis

A l'endometriosi un teixit molt similar a l'endometri creix fora de l'úter. Com que és un teixit lligat a les hormones de la menstruació, es produeix sagnat i despreniment igual al del període.

Els estrògens o les prostaglandines són substàncies que participen en aquest procés hormonal i que podem controlar amb l'alimentació per millorar la simptomatologia.

El seguiment multidisciplinari amb endocrinologia serà clau per al correcte abordatge i tractament de l'endometriosi.

On Som

Gran Vía Carles III, num 67
08028 Barcelona

Al costat mateix dels jardins de l'Hospital Universitari Dexeus de Barcelona

ATENCIÓ AL PACIENT

Dilluns a Divendres
de 8h a 20h

Petició de cita

Cites i Anul·lacions: cita@endocrino.cat
Whats: +34-628 655 063
Tel Urgències: (+34)-93 513 21 11
Reserva la teva Cita Online