T: 93.513 21 11 | Email: cita@endocrino.cat

Diabetis > La diabetis gestacional

Què és la Diabetis Gestacional?

La diabetis gestacional (DG) és una alteració en el metabolisme de la glucosa que es produeix durant l’embaràs, habitualment en la segona meitat.

Què és la Diabetis Gestacional?

Es caracteritza per una mala utilització dels hidrats de carboni (sucres) de la dieta.

Es dona en un 10% de dones embarassades.  És més freqüent es dones amb edat >30 anys, antecedents familiars de diabetis, obesitat o antecedents de diabetis en anteriros embarassos.

A ENDOCS et podem donar una atenció especiaitzada en aquesta patologia. 

Què causa la diabetis gestacional?

Les hormones que es produeixen en l’embaràs dificulten l’acció de la insulina, causant una elevació de les concentracions de glucosa en la sang, sobretot després dels àpats.

Què causa la diabetis gestacional?

Com es diagnostica la diabetis gestacional?

Cap a la setmana 24 de gestació es fa el test d’ O’Sullivan, que medeix la glucosa una hora després de la ingesta d’una beguda ensucrada. Si el valor és >140 mg/dL es fa una prova de tolerància oral a la glucosa (TTOG) on els nivells de glucosa en sang es mesuren 4 cops durant 3 hores després d’ingerir 100 gr de sucre.

Com es diagnostica la diabetis gestacional?

En pacients amb diversos factors de risc de diabetis gestacional (familiar de primer grau amb diabetis, obesitat, antecedents de diabetis gestacional, edat >35a, etc..) cal descartar la DG en el primer trimestre.

Controvèrsia sobre criteris diagnòstics: Diverses societats internacionals han adoptat criteris més estrictes pel diagnòstic de DG:  glucosa en dejú >92 o bé >180 a la hora o bé >153 a les dues hores d’una sobrecàrrega amb 75 gr de glucosa. Això incrementa al 15-20% la prevalença i en població espanyola no està clar que aquests nivells s’hagin d’adoptar, és un tema en àmplia discussió, cada centre ha d’estudiar les seves dades i decidir si s’incorporen els criteris més estrictes.

Quins problemes pot produir la diabetis gestacional?

Si no es tracta, la diabetis gestacional pot portar problemes per la mare i pel nadó en forma de complicacions obstètriques, pes fetal elevat (macrosomia), hipoglucèmia neonatal, part prematur, preclamsia i d’altres.

Quins problemes pot produir la diabetis gestacional?

La diabetis gestacional pot comportar problemes tant per a la mare com per al nadó.

Generalment, sol ser un trastorn lleu per a la mare ja que els nivells de glucosa no solen ser molt alts i el més probable és que tornin a la normalitat després del part. No obstant això, pot generar complicacions en el curs de l'embaràs.

  A. COMPLICACIONS MATERNES:

  1. Amenaça de part prematur
  2. Risc de preclamsia (augment de tensió arterial).
  3. Polihidraminosis: Augment del líquid amniòtic.
  4. Infeccions urinàries o vaginals.

 B. COMPLICACIONS FETALS:

La principal font d'energia per al fetus és la glucosa que rep de la mare. Si els valors de glucosa són elevats en sang, es comporta com un "tòxic" per al nadó, capaç de limitar la quantitat de glucosa que rep i aquest excés de sucre fa que el fetus fabriqui més insulina.

1- Macrosomia: Pes excessiu per a l'edat gestacional del fetus, que pot superar els 4 kg. El fetus presenta un% de greix superior a la normalitat i certs òrgans com el cor o el fetge creixen més del normal.

2- Retard en la maduració: Els fetus amb macrosomia presenten major risc de dificultats respiratòries a causa de la falta de maduració en el pulmó, compensen pitjor els nivells baixos de glucosa, retard en la maduració del fetge i eliminen pitjor l'excés de bilirubina.

3- Hipoglucèmia neonatal: Mentre el fetus es troba dins de l'úter, rep més quantitat de glucosa de la normal, per això, fabrica més quantitat d'insulina. Després del part, el subministrament de glucosa per part de la mare es suprimeix però el pàncrees de fetus continua segregant quantitats elevades d'insulina. Aquest fet pot provocar que es consumeixi ràpidament la glucosa en sang generant una baixada de sucre (hipoglucèmia).

4- Altres complicacions: Després del naixement, pot produir-se altres complicacions en els fills de mares amb diabetis gestacional: poliglobúlia (o excés de glòbuls vermells), hipocalcemia (xifres baixes de calci), hiperbilirubinèmia (xifres altes de bilirubina que de vegades necessiten fototeràpia ) i major probabilitat d'obesitat en infància i edat adulta.


Aquests problemes es poden evitar seguint els consells mèdics!

Com es tracta la diabetis gestacional?

Com es tracta la diabetis gestacional?

Dieta equilibrada amb una quantitat controlada d’hidrats de carboni.  Cal evitar els sucres d’absorció ràpida. Cal fraccionar la dieta en 6 àpats
Realitzar controls de glucèmia capilar:

  • Abans d’esmorzar
  • Una hora després dels àpats principals

Els valors desitjats son:  
                -Glu <95 en dejú
                -Glu <140 una hora després

  • Controlar la cetonúria amb tires de cetona (Ketostix) a la 1ª orina del dia. Ha de ser negativa, si no, cal consultar
  • Fer exercisi moderat a diari- per exemple: caminar o preferiblement fer exercisis de braços

De vegades cal administrar insulina per a controlar la situació. La insulina no perjudica al fetus ni a la mare sinó tot el contrari.

Què passa després del part?

La diabetis gestacional sol desaparèixer just després del part, però indica un risc de patir diabetis de tipus 2.

Què passa després del part?

Post-part es faran alguns controles de glucèmia capil·lar en dejú (els dos dies després i un dia més endavant post-part), per a comprovar si hi ha persistència de l’alteració del metabolisme de la glucosa, fet que seria poc provable.

La diabetis gestacional indica un risc més elevat de patir diabetis, per tant caldrà fer un seguiment després del part

Cal fer una TTOG (prova de tolerància oral a la glucosa) després de 2 mesos del part o al finalitzar la lactància materna. En aquest cas s’ingereixen 75 gr de sucre i es mesuren els nivells de glucèmia durant 2 hores.

Dieta previa al test de tolerància oral a la glucosa (TTOG)

L'objectiu d'aquesta dieta de tres dies és assegurar l'aport necessàri de carbohidrats (200-250 g/dia) per evitar alteracions en el diagnòstic de la diabetis.

Això és perquè, després d'una ingesta molt restrictiva en carbohidrats, la secreció d'insulina podria ser insuficient per corregir la sobrecàrrega de glucosa realitzada a la prova.

Dieta d'unes 2000 kcal: 225 g de carbohidrats; 78 g de greixos; 100 g proteïna

PAUTA NUTRICIONAL

Esmorzar

  • 1 got de llet semidesnatada
  • 60 g de pa o 40 g de cereals sense sucre
  • Truita francesa (1 ou) o 40 g de formatge descremat o 40 g pernil cuit baix en greix

Mig matí

  • 1 fruita (equivalències a la part inferior)
  • 1 grapat de fruits secs (15 g)

Dinar

  • VERDURA: com a acompanyament del 1r o 2n plat, cuites o crues. Per exemple: amanides, cremes, verdures saltejades, estofades, a microones/ forn, bullides ...
  • CARBOHIDRATS: 250 g de patata bullida, 250 g de llegum cuita, 175 g d'arròs o pasta cuita. Podem acompanyar amb una llesca de pa (20 g).
  • PROTEÏNES: 120 g de carn (preferint pollastre o gall dindi sense pell, conill, llom ...) o 150 g de peix (blanc, blau o marisc) o 2 ous.
  • 1 fruita

Berenar

  • Iogurt natural
  • 40 g de pa integral amb 30 g de pernil cuit sense greix o 40g de formatge fresc

Sopar

  • Igual que el dinar (variant els menús)

Ressopó

  • 1 got de llet semidesnatada o 1-2 iogurts naturals

* Afegir 3-5 cullerades soperes d'oli d'oliva verge al llarg del dia.

** 1 fruita significa:

  • 300 g de maduixes, meló, síndria, mores o nabius.
  • 200 g de taronja, poma, pera, mandarina, préssec, kiwi, pinya, prunes o albercoc.
  • 100 g de plàtan, cireres, raïm, nespres, figues, xirimoia, caqui, mango o magrana.

 

On Som

Gran Vía Carles III, num 67
08028 Barcelona

Al costat mateix dels jardins de l'Hospital Universitari Dexeus de Barcelona

ATENCIÓ AL PACIENT

Dilluns a Divendres
de 8h a 20h

Petició de cita

Cites i Anul·lacions: cita@endocrino.cat
Whats: +34-628 655 063
Tel Urgències: (+34)-93 513 21 11
Reserva la teva Cita Online