Complicacions cròniques: VASCULOPATIA

Complicacions cròniques: VASCULOPATIA
Si té diabetis, un bon control dels lípids (greixos) en sang i la pressió arterial, a part del sucre, l’ajudaràn a evitar les malalties cardiovasculars.

La diabetis, per l’augment de la concentració de glucosa en sang (i en teixits) pot causar a la llarga complicacions en artèries de gran i petit calibre ocasionant malalties cardiovasculars. Són un conjunt de patologies que afecten al cor i a la circulació sanguínia –vasos sanguinis que porten sang a tot els teixits del cos-. Si vostè té diabetis, tractar el colesterol, (per aconseguir reduir al màxim el LDL) i controlar bé la tensió arterial, ajuden a evitar el mal que fa el sucre sobre l’arbre arterial.

 

Malalties cardiovasculars i diabetis

Les malalties cardiovasculars són responsables de fins el 70-80% de les morts de les persones amb diabetis. Aquestes són entre 2-4 vegades més freqüents que en la població general (depenent de la manifestació clínica), afecten a edats més joves i la seva progressió és més ràpida.

La base de les malalties cardiovasculars en la diabetis és l’aterosclerosis, és a dir, el dipòsit de lipoproteïnes riques en colesterol a les capes de les arteries formant la placa d’ateroma. Aquesta placa pot acabar reduint o obstruint la circulació sanguínia i deixar sense nutrients i oxigen la zona que irriga aquella artèria. A part, existeix la possibilitat que aquesta placa es trenqui (si és inestable), podent ocasionar un trombus i aquest, al tapar la llum del vas, provocar un infart (o mort) del teixit per darrera el trombus.

La hiperglucèmia afavoreix el dany arterial per estrès oxidatiu, inflamació i glicosilació no enzimàtica de proteïnes. En aquest context, la hipertensió arterial (molt sovint present en la diabetis sobretot de tipus 2), i l’excés de colesterol i triglicèrids en sang (característic sobretot de la diabetis de tipus 2), amb colesterol HDL baix, multipliquen el dany de l’excés de glucosa sobre les artèries. És per això que s’ha demostrat, que el correcte tractament de pressió arterial i colesterol, millora dramàticament el pronòstic cardiovasculars d’aquests pacients.

 

Quines malalties cardiovasculars i manifestacions clíniques poden associar-se a la diabetis?

-Malaltia coronària: entre 2-4 cops més freqüent que en població general. Afecta al vasos sanguinis que irriguen el cor. Es pot manifestar en forma d’angina de pit (causada per un estretament de les artèries que aporten sang al cor), en forma d’infart de miocardi (“atac de cor”) (causada per una obstrucció que impedeix de forma total l’arribada de sang al cor), arítmies, insuficiència cardíaca, mort sobtada. És important saber que tan l’angina com l’infart poden no donar símptomes (dolor) en els pacients en diabetis, de vegades es manifesten com a ofec o arrítmia o desmai.

-Malaltia cerebrovascular: entre 2-4 cops més freqüent que en població general. Afecta al cervell i tots aquells vasos que irriguen el cervell. Es pot manifestar com a accident cerebrovascular o ictus (quan es bloqueja l’arribada de sang al cervell i mor alguna part d’aquest), atac isquèmic transitori (quan el bloqueig d’arribada de sang al cervell és transitori i no produeix danys permanents), o demència (com a resultat de petits accidents cerebrovasculars que acaben ocasionant un dany progressiu al cervell). 

-Malaltia arterial perifèrica: entre 4-6 cops més freqüent que en població general. Afecta aquells vasos que irriguen les extremitats inferiors del cos. Es pot manifestar com a claudicació intermitent (un dolor agut de cames al caminar que s’alleuja en repòs), gangrena (mort de teixit a causa de la falta d’arribada de sang, sol ser als peus), o bé pot ser silent (quan no hi ha manifestacions) Ho podem estudiar a la consulta amb un doppler: quan l’ índex turmell-braç és <0,9). Es pot detectar una pèrdua de pilositat als dits del peu, rubor posicional, canvi de coloració quan s’aixequen les cames, augment del gruix de les ungles, etc. Aquestes complicacions juntament amb la neuropatia diabètica (dany progressiu de nivells elevats de glucosa als nervis) són els causants del peu diabètic, que pot conduir a la amputació.

 

Quins factors augmenten el risc de malalties cardiovasculars?

Es considera que les persones amb diabetis ja tenen des del inici un risc cardiovascular ALT. No obstant, el risc de patir algun esdeveniment cardiovascular es torna MOLT ALT si presenta algun dels següents factors de risc:

-Mal control de la diabetis: nivells elevats de glucosa en sang

-Hipertensió arterial

-Alteració de lípids en sang: alts nivells de colesterol LDL (“dolent”) en sang, baixos nivells de HDL (“bo”) i alts nivells de triglicèrids. Aquest perfil de greixos en sang és bastant freqüent en persones diabètiques i es coneix com a “dislipemia diabètica”.

-Obesitat i síndrome metabòlic: sobretot en la diabetis tipus 2.

-Altres: edat avançada, tabaquisme, antecedents familiars, microalbuminuria.

 

Com ho podem prevenir?

Per prevenir-ho, les guies aconsellen en persones amb diabetis:

HbA1c

<7%

Colesterol LDL o

c-NO-HDL (quan existeix hipertrigliceridèmia)

  • <100mg/dl o <130mg/dl si no existeix factor de risc cardiovascular, malaltia cardiovascular o lesió d’òrgan diana
  • <70mg/dl o <100mg/dl si hi ha factor de risc cardiovascular, malaltia cardiovascular o lesió d’òrgan diana

Colesterol HDL

Homes: >40mg/dl

Dones: >50mg/dl

Triglicèrids

<150mg/dl

Pressió arterial

<140/90mmHg (130/80mmHg en els més joves)

Pes

IMC 18,5-25kg/m2

Així com la pràctica d’exercici físic de manera regular (3-5 cops/setmana entre 30-45’/dia).

 

Tractament de la dislipemia diabètica

Modificació d’hàbits

El que el dietista-nutricionista treballarà amb vostè serà: disminuir el consum de greixos saturats (sobretot mantegues i càrnics processats) augmentant el consum de greixos monoinsaturats (oli d’oliva, i fruits secs) i poliinsaturats (olis de llavors, fruits secs i peixos blaus), amb el mínim consum possible de greixos trans. Es limitarà el consum de sucres i d’alcohol en casos de hipertrigliceridemia.

S’aconsellarà mantenir un pes saludable i realitzar exercici físic de manera habitual.

Tractament farmacològic

El tractament d’elecció són les estatines (inhibeixen la formació de colesterol i redueixen el colesterol plasmàtic), ja que s’associen a una reducció dramàtica d’esdeveniments i mort cardiovascular.

Les estatines poden anar associades a altres (ezetimiba o en alguns casos seleccionats inhibidors de la PCSK9) que potencien en gran mesura l’efecte de les estatines i disminueixen els esdeveniments i mortalitat cardiovascular en major grau que l’estatina sola.

 

A ENDOCS et podem ajudar a controlar aquests factors de risc per tal de prevenir l’aparició de malalties cardiovasculars.

 

 


Vols fer-nos una consulta Complicacions de la diabetis?

També et pot interessar


DIABETIS

Complicacions cròniques: VASCULOPATIA

APPS i DIABETIS

És important tenir en compte que l'ús de les aplicacions no pretén ni ha de substituir el seguiment per part del metge.

Complicacions cròniques: VASCULOPATIA

Els ous: nutritius i beneficiosos. I la llet o el yogur sencer potser no tan perjudicials ...

Els consum d’ous i d’algun producte làctic sencer podrien reduir el risc de diabetis La diabetis mellitus tipus 2 (DM2) és un trastorn metabòlic que es caracteritza per hiperglucèmia (nivells de sucre en sang elevats) amb presencia de resistència a la insulina i dèficit d'insulina. La diabetis de tipus 2 està estretament relacionada amb l'obesitat i la seva prevalença està en augment.

Complicacions cròniques: VASCULOPATIA

Per als amants del formatge i de la carn vermella tenim una bona notícia

Per als amants del formatge i de la carn vermella tenim una bona notícia: El consum d'àcids grassos saturats (AGS) provinents dels lactis i les carns no processades no són nocius per a la salut cardiovascular ni es relacionen amb un major risc de diabetis, mentre que el consum de carns processades com salsitxes, embotits i bacó sí que es relacionen amb patologia cardiovascular i mortalitat.


Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +