Característiques de la diabetis tipus 1 en pediatría

Característiques de la diabetis tipus 1 en pediatría
La diabetis tipus 1 és diferent segons el rang d'edat per la diferent fisiologia i pels aspectes psicosocials associats.

Característiques de la diabetis tipus 1 segons rangs d’edat:

  • Edat <6 anys: els nens en edat lactant i preescolar necessiten poca insulina a l'alba (fenomen antialba) i encara menys durant la segona part del matí, les necessitats s'incrementen a partir del capvespre i durant la nit (fenòmen del capvespre). En aquestes edats, les necessitats d'insulina són molt baixes en general ja que són molt sensibles a ella (poca quantitat els fa molt efecte).

Existeixen 2 consideracions a tenir en compte en aquesta franja. La primera és la dificultat d'aconseguir una ingesta regular d'aliments o llet, ja que sol ser a demanda. En qualsevol cas, no s'aconsella abandonar la lactància materna, sinó acudir a un professional sanitari que guiï a les famílies per comptabilitzar la ingesta i ajustar la insulina ja sigui als aliments o a la llet materna. La segona, el risc d'hipoglucèmies nocturnes i / o desapercebudes: tant per la dificultat d'avisar del pacient com per la major activitat i moviment diaris.

 

  • 6-10 anys d'edat: el perfil de necessitats d'insulina al llarg del dia sol ser molt semblant al comentat anteriorment però menys acusat (menys sensibilitat a la insulina i amb menys variacions horàries). Les consideracions en aquesta edat és que ja comencen a ser conscients de la malaltia i a comparar-se amb altres nens. Solen haver disputes en el moment de les injeccions o puncions i a l'hora de comptabilitzar el menjar.

 

  • Adolescència: el patró horari entre els 10 i 18 anys de necessitats d'insulina és oposat a les 2 anteriors, més semblant a l'adult però no tan marcat. Les necessitats d'insulina diàries augmenten, sobretot a l'alba (fenomen de l'alba). Aquesta època va acompanyada de molts canvis físics i psicològics. Es produeix (està documentat), un empitjorament del control glucèmic relacionat amb un augment de conflictes familiars (en part perquè els adolescents han de prendre el control de la seva malaltia), l'omissió de controls de glucèmia, d'administració d'insulina, de conductes de risc (alcohol, tabac o altres drogues); i amb un augment de probabilitat de síndromes depressius, i en menor freqüència trastorns de la conducta alimentària (principalment en noies). És per aquest motiu, que tant l'equip de diabetis com l'entorn de l'adolescent ha d'estar pendent d'aquestes possibles conductes.

 

La diabetis tipus 1 pot aparèixer des dels 6 mesos d'edat fins a la joventut. Sol aparèixer de forma ràpida i aguda, i el diagnòstic sol ser en el context de cetosi.

 

Klinkert C, Bachran R, Heidtmann B, Grabert M, Holl RW; DPV-Initiative. Age-specific characteristics of the basal insulin-rate for pediatric patients on CSII. Exp Clin Endocrinol Diabetes. 2008: 116(2):118-22.

 

Szypowska A, Lipka M, Błazik M, Groele L, Pańkowska E. Insulin requirement in preschoolers treated with insulin pumps at the onset of type 1 diabetes mellitus. Acta Paediatr. 2009: 98(3):527-30.

 

Managing diabetes in preschool children. ISPAD Consensus Guidelines 2018.

Markowitz JT, Volkening LK, Laffel LM. Care utilization in a pediatric diabetes clinic: cancellations, parental attendance, and mental health appointments. J Pediatr. 2014: 164(6):1384-9.

 

Kongkaew C, Jampachaisri K, Chaturongkul CA, Scholfield CN. Depression and adherence to treatment in diabetic children and adolescents: a systematic review and meta-analysis of observational studies. Eur J Pediatr. 2014: 173(2):203-12.

 

Colton PA, Olmsted MP, Daneman D, Farquhar JC, Wong H, Muskat S, Rodin GM. ating Disorders in Girls and Women With Type 1 Diabetes: A Longitudinal Study of Prevalence, Onset, Remission, and Recurrence. Diabetes Care. 2015: 38(7):1212-7.

 

 

 

 


Vols fer-nos una consulta Diabetis pediàtrica?

També et pot interessar


DIABETIS

Característiques de la diabetis tipus 1 en pediatría

APPS i DIABETIS

És important tenir en compte que l'ús de les aplicacions no pretén ni ha de substituir el seguiment per part del metge.

Característiques de la diabetis tipus 1 en pediatría

Els ous: nutritius i beneficiosos. I la llet o el yogur sencer potser no tan perjudicials ...

Els consum d’ous i d’algun producte làctic sencer podrien reduir el risc de diabetis La diabetis mellitus tipus 2 (DM2) és un trastorn metabòlic que es caracteritza per hiperglucèmia (nivells de sucre en sang elevats) amb presencia de resistència a la insulina i dèficit d'insulina. La diabetis de tipus 2 està estretament relacionada amb l'obesitat i la seva prevalença està en augment.

Característiques de la diabetis tipus 1 en pediatría

Per als amants del formatge i de la carn vermella tenim una bona notícia

Per als amants del formatge i de la carn vermella tenim una bona notícia: El consum d'àcids grassos saturats (AGS) provinents dels lactis i les carns no processades no són nocius per a la salut cardiovascular ni es relacionen amb un major risc de diabetis, mentre que el consum de carns processades com salsitxes, embotits i bacó sí que es relacionen amb patologia cardiovascular i mortalitat.


Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +