Diabetis pediàtrica

Diabetis pediàtrica
L'enfoc de tractament i educació en diabetis és diferent a l'edat adulta

Creiem que és important destinar un apartat sencer a la diabetis en edat pediàtrica (0-18 anys) ja que presenta moltes diferències respecte a l'edat adulta. Aquestes diferències són degudes a les característiques biològiques de l'edat, a les diferents teràpies autoritzades per edat, a la dependència dels pares o cuidadors segons edat, i la influència que pot tenir la malaltia en el seu entorn i desenvolupament cognitiu i psicosocial.

 

Epidemiologia de la diabetis en edat pediàtrica

En pediatria, a diferència de l'edat adulta, el 95% dels casos de diabetis són de tipus 1; sent, fins ara, la tipus 2 (la més prevalent en edat adulta) bastant infreqüent (<3%) però amb tendència a l'augment de forma paral·lela a l'obesitat infantil. D'altra banda, un 2-4% dels casos de diabetis corresponen a formes monogèniques.

Les dades per calcular el nombre de nens i adolescents amb diabetis tipus 1 són molt escassos. No obstant això, les estimacions mundials de la International Diabetis Federation de 2017 apunten que 1.106.500 nens de 0-20 anys tenen diabetis tipus 1 i que cada any es diagnostiquen 132.600 casos nous.

Hi ha grans diferències regionals i nacionals en el nombre de nens i adolescents amb diabetis tipus 1. Les regions amb major nombre de casos de diabetis tipus 1 en edats de 0-19 anys són: Europa, Amèrica del Nord i el Carib. A Europa 286.000 nens i adolescents tenen diabetis tipus 1; i concretament, a Espanya, s'estima de forma aproximada una mitjana de 17 casos nous per cada 100.000 habitants a l'any.

Se sap que la diabetis tipus 2 en edat pediàtrica està augmentant en alguns països, sense tenir encara dades fiables.

 

En general, en l'apartat de diabetis pediàtrica es farà referència a la diabetis tipus 1 per ser la més prevalent. Tanmateix, i com ja s'ha comentat, si les tendències de sobrepès i obesitat no canvien, s'haurà aprofundir també en la diabetis tipus 2.

 

Craig ME, Jefferies C, Dabelea D, Balde N, Seth A, Donaghue KC. Definition, epidemiology, and classification of diabetes in children and adolescents. Pediatric Diabetes 2014: 15 (Suppl. 20): 4–17.

Irgens HU, Molnes J, Johansson BB et al. Prevalence of monogenic diabetes in the population based Norwegian Childhood Diabetes Registry. Diabetologia 2013: 56: 1512–1519.

IDF Atlas 2017. 8th edition (http://diabetesatlas.org/resources/2017-atlas.html)

Saydah SH, Imperatore G, Henkin L, D'Agostino R Jr, Divers J, Mayer-Davis EJ et al. Trends and characteristics of self-reported case presentation of diabetes diagnosis among youth from 2002 to 2010: findings from the SEARCH for diabetes in youth study. Diabetes Care. 2015 38(6):e84-5.


Vols fer-nos una consulta Diabetis pediàtrica?

També et pot interessar


DIABETIS

Diabetis pediàtrica

APPS i DIABETIS

És important tenir en compte que l'ús de les aplicacions no pretén ni ha de substituir el seguiment per part del metge.

Diabetis pediàtrica

Els ous: nutritius i beneficiosos. I la llet o el yogur sencer potser no tan perjudicials ...

Els consum d’ous i d’algun producte làctic sencer podrien reduir el risc de diabetis La diabetis mellitus tipus 2 (DM2) és un trastorn metabòlic que es caracteritza per hiperglucèmia (nivells de sucre en sang elevats) amb presencia de resistència a la insulina i dèficit d'insulina. La diabetis de tipus 2 està estretament relacionada amb l'obesitat i la seva prevalença està en augment.

Diabetis pediàtrica

Per als amants del formatge i de la carn vermella tenim una bona notícia

Per als amants del formatge i de la carn vermella tenim una bona notícia: El consum d'àcids grassos saturats (AGS) provinents dels lactis i les carns no processades no són nocius per a la salut cardiovascular ni es relacionen amb un major risc de diabetis, mentre que el consum de carns processades com salsitxes, embotits i bacó sí que es relacionen amb patologia cardiovascular i mortalitat.


Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +