T: 93.513 21 11 | Email: cita@endocrino.cat

LIPODISTRÒFIES EN PACIENTS AMB DIABETIS

LIPODISTRÒFIES EN PACIENTS AMB DIABETIS

Les lipodistròfies són prominències de teixit que apareixen com a conseqüència d'injectar la insulina sempre a la mateixa zona.

Què SÓN LES LIPODISTRÒFIES?
Les lipodistròfies són prominències de teixit que apareixen com a conseqüència d'injectar la insulina sempre a la mateixa zona.
Generalment són més fàcils de palpar que de visualitzar.
La prevalença en pacients en tractament amb insulina és molt alta (entre 30 i 51%).

Quines CONSEQÜÈNCIES tenen?
La lipodistròfia comporta una absorció deficitària de la insulina, a més es produeix un augment del dolor de la punció i una disminució de la sensibilització. Com a conseqüència, les dosis d'insulina es van incrementant per aconseguir l'efecte hipoglucemiant i, com a risc afegit, hi ha més probabilitat d'hipoglucèmies si la nova dosi d'insulina es punxa a una zona sense lipodistròfia.

Com prevenir les lipodistròfies?
1. Realitzar una autoexploració regular palpant les zones on se sol injectar la insulina per detectar embalums, zones endurides, envermellides o que presentin inflamació, per deixar descansar la zona i que vagin desapareixent, de forma gradual, les lipodistròfies creades.
2. Si es detecta canvis a la pell, deixeu descansar aquesta zona d'injecció i comuniqueu-ho al vostre especialista.
3. Canviar l'agulla de la ploma cada 1-3 injeccions.
4. Rotar les zones de punció, alternant braços, abdomen, glutis i cuixes. I dins una mateixa zona, variar el punt d'injecció.
5. Dins la mateixa zona variar el punt d'injecció deixant 2 dits de separació entre punxades.

Com fer la ROTACIÓ de les zones de punció?
Si la insulina s'aplica 3 o més vegades al dia, és important considerar la rotació dels llocs de punció de la insulina, per evitar l'aparició de dipòsits de greix i bonys visibles a la pell que afecten l'absorció d'insulina.
L'absorció de la insulina depèn de la zona d'injecció de la insulina, per això és convenient injectar-la A LA MATEIXA HORA A LA MATEIXA ZONA.

  •  A l'abdomen, s'absorbeix més ràpidament
  • Als braços, l'absorció és una mica més lenta
  • A les cuixes, l'absorció és fins i tot una mica més demorada
  • A les natges, és la zona amb l'absorció més lenta

Es recomana la injecció de la dosi d'insulina de l'esmorzar i el menjar a la zona abdominal, ja que l'organisme necessita una absorció més ràpida dels carbohidrats. En canvi, la dosi de l'hora del sopar es pot injectar als braços, les cuixes o les natges, perquè tingui efecte durant tota la nit.
En cas d'injectar-se 2 tipus d'insulina alhora, es poden utilitzar les 4 zones d'injecció (abdomen, cuixes, braços i natges).

RECOMANACIONS PER A LA INJECCIÓ:

  • No punxar-se a prop del melic perquè es dificulta l'absorció de la insulina pel fet que el teixit d'aquesta zona és més gruixut. Tampoc a prop de cicatrius o lunars.
  • Si la injecció és al braç, utilitzar la part exterior (major quantitat de greix)
  • Si la injecció és a la cuixa, evitar la part interior, a causa de possibles molèsties pel frec en caminar.
  • En el cas de realitzar activitat física, evitar injectar-se a la zona a exercitar, a causa de l'augment de flux de sang i, com a conseqüència, més rapidesa d'absorció de la insulina.
  • Canviar el lloc d'injecció setmanalment o cada 2 setmanes
  • Rotar els llocs de punció dins dels llocs d'injecció i utilitzar tots dos costats del cos, dreta i esquerra, per administrar la insulina.

Posted by

Dietista-Nutricionista Educadora en Diabetis Coach nutricional Especialista en Nutrició Esportiva Especialista en intoleràncies alimentàries i al·lèrgies Coordinació unitad d' obesidad


No esperis més, comença a cuidar la teva salut.
Estem molt aprop teu.

On Som

Gran Vía Carles III, num 67
08028 Barcelona

Al costat mateix dels jardins de l'Hospital Universitari Dexeus de Barcelona

ATENCIÓ AL PACIENT

Dilluns a Divendres
de 8h a 20h

Petició de cita

Cites i Anul·lacions: cita@endocrino.cat
Whats: +34-628 655 063
Tel Urgències: (+34)-93 513 21 11
Reserva la teva Cita Online