LIPODISTRÒFIES EN PACIENTS AMB DIABETIS
Les lipodistròfies són prominències de teixit que apareixen com a conseqüència d'injectar la insulina sempre a la mateixa zona.
Què SÓN LES LIPODISTRÒFIES?
Les lipodistròfies són prominències de teixit que apareixen com a conseqüència d'injectar la insulina sempre a la mateixa zona.
Generalment són més fàcils de palpar que de visualitzar.
La prevalença en pacients en tractament amb insulina és molt alta (entre 30 i 51%).
Quines CONSEQÜÈNCIES tenen?
La lipodistròfia comporta una absorció deficitària de la insulina, a més es produeix un augment del dolor de la punció i una disminució de la sensibilització. Com a conseqüència, les dosis d'insulina es van incrementant per aconseguir l'efecte hipoglucemiant i, com a risc afegit, hi ha més probabilitat d'hipoglucèmies si la nova dosi d'insulina es punxa a una zona sense lipodistròfia.
Com prevenir les lipodistròfies?
1. Realitzar una autoexploració regular palpant les zones on se sol injectar la insulina per detectar embalums, zones endurides, envermellides o que presentin inflamació, per deixar descansar la zona i que vagin desapareixent, de forma gradual, les lipodistròfies creades.
2. Si es detecta canvis a la pell, deixeu descansar aquesta zona d'injecció i comuniqueu-ho al vostre especialista.
3. Canviar l'agulla de la ploma cada 1-3 injeccions.
4. Rotar les zones de punció, alternant braços, abdomen, glutis i cuixes. I dins una mateixa zona, variar el punt d'injecció.
5. Dins la mateixa zona variar el punt d'injecció deixant 2 dits de separació entre punxades.
Com fer la ROTACIÓ de les zones de punció?
Si la insulina s'aplica 3 o més vegades al dia, és important considerar la rotació dels llocs de punció de la insulina, per evitar l'aparició de dipòsits de greix i bonys visibles a la pell que afecten l'absorció d'insulina.
L'absorció de la insulina depèn de la zona d'injecció de la insulina, per això és convenient injectar-la A LA MATEIXA HORA A LA MATEIXA ZONA.
- A l'abdomen, s'absorbeix més ràpidament
- Als braços, l'absorció és una mica més lenta
- A les cuixes, l'absorció és fins i tot una mica més demorada
- A les natges, és la zona amb l'absorció més lenta
Es recomana la injecció de la dosi d'insulina de l'esmorzar i el menjar a la zona abdominal, ja que l'organisme necessita una absorció més ràpida dels carbohidrats. En canvi, la dosi de l'hora del sopar es pot injectar als braços, les cuixes o les natges, perquè tingui efecte durant tota la nit.
En cas d'injectar-se 2 tipus d'insulina alhora, es poden utilitzar les 4 zones d'injecció (abdomen, cuixes, braços i natges).
RECOMANACIONS PER A LA INJECCIÓ:
- No punxar-se a prop del melic perquè es dificulta l'absorció de la insulina pel fet que el teixit d'aquesta zona és més gruixut. Tampoc a prop de cicatrius o lunars.
- Si la injecció és al braç, utilitzar la part exterior (major quantitat de greix)
- Si la injecció és a la cuixa, evitar la part interior, a causa de possibles molèsties pel frec en caminar.
- En el cas de realitzar activitat física, evitar injectar-se a la zona a exercitar, a causa de l'augment de flux de sang i, com a conseqüència, més rapidesa d'absorció de la insulina.
- Canviar el lloc d'injecció setmanalment o cada 2 setmanes
- Rotar els llocs de punció dins dels llocs d'injecció i utilitzar tots dos costats del cos, dreta i esquerra, per administrar la insulina.
Posted by
Dietista-Nutricionista Educadora en Diabetis Coach nutricional Especialista en Nutrició Esportiva Especialista en intoleràncies alimentàries i al·lèrgies Coordinació unitad d' obesidad