T: 93.513 21 11 | Email: cita@endocrino.cat

ALIMENTACIÓ ANTIINFLAMATÒRIA

ALIMENTACIÓ ANTIINFLAMATÒRIA

Els aliments més antiinflamatoris procedeixen del món vegetal

Aquest mes de juliol ha estat publicada a la Revista la Razón, una entrevista realitzada a la Dra Sesmilo, sobre l'alimentació antiinflamatòria i quins aliments poden inflamar el nostre organisme.

1. HI HA ALIMENTS QUE CAUSEN INFLAMACIÓ AL COS?

Sí per descomptat

2. I QUINS SON?

Si parlem de població general (sense centrar-nos en al·lèrgies o intoleràncies alimentàries), els aliments més inflamatoris serien: els sucres refinats, els greixos saturats, les carns processades i l'alcohol.

El paradigma d'aliment-inflamació serien les carns ultraprocessades (salsitxes, franckfurts, hamburgueses) ja que a més de contenir nitrits, són rics en greixos saturats com l'oli de palma o greixos parcialment hidrogenats (margarines) i de vegades també contenen sucre en la seva composició.

Un altre grup d'aliments inflamatoris el constitueix la brioixeria industrial- que habitualment conté greixos saturats + sucres en altes quantitats, tant si conté sucres com si conté edulcorants, també són substàncies inflamatòries.

Si a més ho associem a combinats amb alcohol + begudes ensucrades riques en fructosa, ja tenim el còctel molotov.

3. AQUESTA INFLAMACIÓ NO ÉS UNA MALALTIA, SINÓ UNA RESPOSTA AUTOIMMUNE, UNA MANERA DEL NOSTRE ORGANISME DE DEFENSAR-SE?

No exactament, en primer lloc, hem de distingir dos tipus d'inflamació deguda a aliments:

1-Hi ha pacients amb intolerància a aliments a determinades proteïnes alimentàries- això pot ser per una reacció d'al·lèrgia mediada per IgE: al·lèrgia a la proteïna de la llet de vaca, al·lèrgia al blat entre d'altres o bé per autoimmunitat dirigida com seria el cas de la malaltia celíaca, on l'al·lergen és el gluten- que causa una resposta inflamatòria a la paret intestinal que destrueix les vellositats- aquest cas sí que és una malaltia autoimmune: en resposta al gluten, l'organisme destrueix la flora intestinal.

2-Però la inflamació associada als aliments que hem esmentat abans és un altre tipus d'inflamació, que s'associa a la formació d'espècies reactives d'oxigen. la MAPK, JNK, NF-KB), de macròfags i de receptors toll-like- que general una activació proinflamatòria de tot l'organisme.

Un altre mecanisme pel qual els aliments s'associen a inflamació és el seu impacte sobre la microbiota, el conjunt de microorganismes que viu amb nosaltres en simbiosi (ens beneficiem mútuament). Una mala dieta, una alimentació inflamatòria causa disbiosi i permeabilitat intestinal, cosa que agreuja encara més la inflamació sistèmica.

4. UNA INFLAMACIÓ CRÒNICA POT SER LA CAUSA DE FUTURES MALALTIES NO NOMÉS DE PROBLEMES GASTROINTESTINALS SINÓ TAMBÉ CARDIOVASCULARS, DE DOLORS CRÒNICS I FINS I TOT DE CÀNCERS O DEMÈNCIA?

Per descomptat, la inflamació crònica pot actuar com a causant, agreujant o precipitant de totes aquestes condicions mèdiques i moltes més com a obesitat, malalties autoimmunes, al·lèrgies, fetge gras, cirrosi, malalties de la pell entre altres. De fet, gairebé totes les condicions mèdiques es poden relacionar amb l'alimentació

5. HI HA ALIMENTS ANTIINFLAMATORIS O QUE ES PUGUIN INTEGRAR A LA DIETA PER EVITAR LA INFLAMACIÓ?

Sí, és clar. Els aliments més antiinflamatoris procedeixen del món vegetal. Els vegetals, les fruites, les hortalisses, les llavors i l'oli d'oliva extra-verge contenen antioxidants entre els quals destaquen els polifenols que protegeixen l'organisme d'estímuls externs i ajuden a eliminar les espècies reactives d'oxigen (ROS). Els polifenols també són presents al te, el cafè, la xocolata i el vi.

A més dels efectes protectors directes, els efectes beneficiosos també es deuen a la seva associació positiva amb el microbioma intestinal. Les antocianines (pigments de flors, presents en fruits vermells) són també potents antioxidants, així com les espècies. Cuinar amb espècies com el romaní, el curri, la cúrcuma, la canyella, eviten l'oxidació.

Els aliments que contenen probiòtics (iogurt, formatge, kefir, xucrut, Kombucha…) també s'associen a antiinflamació pels seus efectes beneficiosos sobre la microbiota.

Un altre gran grup d'aliments antiinflamatoris són els rics en omega 3, entre ells els fruits secs. La dieta mediterrània és una dieta antiinflamatòria: rica en vegetals, fruites i hortalisses, amb oli d'oliva com a greix d'addició principal, iogurt, peix, poca carn…

6. I EN EL CAS QUE EL COS ESTIGUI INFLAMAT, CAL FER UNA DIETA ESPECÍFICA PER DESINFLAMAR-LO DE FORMA NATURAL?

Jo crec que el millor remei és sempre la prevenció. Una alimentació saludable-antiinflamatòria és la base d'una millor salut, per la qual cosa s'ha de promoure i implementar des de la infància. Si el cos ja està inflamat, és clar que es recomana una bona valoració mèdica i un abordatge nutricional. Moltes vegades el cos inflamat manifesta obesitat -sobretot de tipus central- o diabetis. En aquests casos, la nutrició a més d'antiinflamatòria ha d'aconseguir una millora o reversió de la condició i una pèrdua de pes.

Posted by

Cap de Servei @doctorasesmilo Especialista en endocrinologia de la gestació/reproducció Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Co-cordinació de la Unitat d' Ovari poliquístic


No esperis més, comença a cuidar la teva salut.
Estem molt aprop teu.

On Som

Gran Vía Carles III, num 67
08028 Barcelona

Al costat mateix dels jardins de l'Hospital Universitari Dexeus de Barcelona

ATENCIÓ AL PACIENT

Dilluns a Divendres
de 8h a 20h

Petició de cita

Cites i Anul·lacions: cita@endocrino.cat
Whats: +34-628 655 063
Tel Urgències: (+34)-93 513 21 11
Reserva la teva Cita Online