T: 93.513 21 11 | Email: cita@endocrino.cat

VITAMINA D I FERTILITAT

VITAMINA D I FERTILITAT

La vitamina D considerada també com una hormona encoberta, sempre s’ha relacionat amb l’estat ossi de les persones, doncs ajuda a l’absorció del calci; amb la musculatura i amb el sistema nerviós, ja que ajuda a la transmetre informació des del cervell cap a altres parts del cos.

Diferents estudis però, han començat a veure que dones amb pèrdues recurrents de l’embaràs presentaven baixos nivells de vitamina D.

A partir d’aquí s’ha estudiat la relació d’aquesta vitamina i la implantació embrionària i s’ha observat la seva importància pel que fa a la fertilitat tan femenina com masculina.

En relació amb la salut ginecològica de la dona, s’ha vist que un dèficit de Vitamina D afecta als teixits reproductors femenins, produint inflamació de l’úter i la placenta, inhibint la replicació cel·lular o provocant un efecte insulino-sensibilitzant, aquests dos últims punts relacionats amb la endometriosi i el síndrome de l’ovari poliquístic.

Pel que fa a la salut reproductora masculina, baixes dosis de Vitamina D s’associen a una menor motilitat dels espermatozous i a disfunció erèctil.

Fonts de Vitamina D

De manera natural podem trobar-la en:

-       Peix blau: salmó, caballa, sardina, tonyina,...

-       Olis de peix.

-       Rovell de l’ou.

-       Fetge de vaca o bou.

-       Formatges.

-       Fongs.

Aliments que han sigut enriquits:

-       Cereals d’esmorzar

-       Llet i iogurts.

-       Begudes vegetals (civada, arròs, soja,...).

-       Sucs de fruita.

Exposició solar:

Quan ens exposem a la llum del sol, també podem obtenir Vitamina D. Serà importat però, fer-ho de manera prudent i tenint em compte factors que poden reduir la quantitat que la nostra pell produirà.

Algun d’aquests factors poden ser: l’edat avançada, la pell fosca, l’ús de cremes protectores, núvols o exposar-nos al sol darrere d’un vidre. En aquest últim cas, la producció de Vitamina D serà nul·la.

*La suplementació de vitamina D sempre s’haurà de fer sota la supervisió d’un especialista doncs un excés pot provocar toxicitat.

Posted by

Dietista – Nutricionista Experta en Immunonutrició Especialitzada en intoleràncies alimentàries i vegetarianisme Responsable Unitat de Nútrició en la dona (SOP, fertilitat,...) embaràs i lactància.


Cap de Servei @doctorasesmilo Especialista en endocrinologia de la gestació/reproducció Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Co-cordinació de la Unitat d' Ovari poliquístic


No esperis més, comença a cuidar la teva salut.
Estem molt aprop teu.

On Som

Gran Vía Carles III, num 67
08028 Barcelona

Al costat mateix dels jardins de l'Hospital Universitari Dexeus de Barcelona

ATENCIÓ AL PACIENT

Dilluns a Divendres
de 8h a 20h

Petició de cita

Cites i Anul·lacions: cita@endocrino.cat
Whats: +34-628 655 063
Tel Urgències: (+34)-93 513 21 11
Reserva la teva Cita Online