T: 93.513 21 11 | Email: cita@endocrino.cat

CANVI DE PARADIGMA EN LA DISTRIBUCIÓ DIÀRIA DE MACRONUTRIENTS (I)

CANVI DE PARADIGMA EN LA DISTRIBUCIÓ DIÀRIA DE MACRONUTRIENTS (I)

L’ADA es suma a trencar amb la distribució fixe de macronutrients i al·lega que aquesta ja està obsoleta. De fet, declara que no hi ha distribució ni quantitat de macronutrients ideal.

Fins l’actualitat, una pauta nutricional s’elaborava a partir de la recomanació establerta per a la distribució de energia aportada pels macronutrients al llarg del dia (50% hidrats de carboni, 20% proteïnes, 30% greixos).

El canvi de paradigma ha estat important. Tot i que els estudis que demostrin beneficis i seguretat d’aquest canvi a llarg termini encara no son concloents. L’Associació Americana de Diabetis (ADA), ja s’ha posicionat al respecte.

La nova postura va dirigida a la comprensió del  pacient com a cas particular i fer prevaler l’abordatge personalitzat i individual.  Aquests s’ha de basar en les preferències personals i culturals, coneixements de salut, accés a aliments i voluntat i capacitat per a realitzar canvis de comportament.

També destaca mantenir el plaer de menjar i no limitar cap tipus d’aliment que l’evidència científica no ho indiqui. Punt que considerem molt important i de gran avenç.

Des de l’americana, es fa el pas del càlcul matemàtic i la prescripció d’una dieta “base” a dotar d’eines pràctiques per a que l’individu desenvolupi patrons d’alimentació saludable en funció dels recursos dels quals disposi i vulgui disposar.

Allò que ja és indiscutible és que; prioritzar vegetals, llegums, fruits secs, làctics i cereals integrals, així com minimitzar sucres afegits i hidrats de carboni refinats i reduir la ingesta de begudes alcohòliques, és la millor recomanació que podem fer a dia d’avui.

Certament seguir una dieta mediterrània, el mètode del plat de Harvard, dietes reduïdes en hidrats de carboni o dietes vegetarianes poden ser opcions que ja estan verificades com a saludables. Tot i això, tot dependrà dels objectius metabòlics de cadascú.

El nostre equip sempre ha apostat per unes recomanacions individualitzades, sustentades en allò que el pacient desitja i li motiva. La visita a un dietista – nutricionista és imprescindible per sentir-se acompanyat en el camí i capacitar-se per arribar a les fites proposades amb seguretat.

Posted by

Cap de Servei @doctorasesmilo Especialista en endocrinologia de la gestació/reproducció Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Co-cordinació de la Unitat d' Ovari poliquístic


Dietista-Nutricionista Educadora en diabetis Coordinadora de la unidad de Diabetis Especialista en tecnologies en diabetis, diabetis tipus 1 i diabetis pediàtrica Responsable unitat de nutrició clínica


No esperis més, comença a cuidar la teva salut.
Estem molt aprop teu.

On Som

Gran Vía Carles III, num 67
08028 Barcelona

Al costat mateix dels jardins de l'Hospital Universitari Dexeus de Barcelona

ATENCIÓ AL PACIENT

Dilluns a Divendres
de 8h a 20h

Petició de cita

Cites i Anul·lacions: cita@endocrino.cat
Whats: +34-628 655 063
Tel Urgències: (+34)-93 513 21 11
Reserva la teva Cita Online