T: 93.513 21 11 | Email: cita@endocrino.cat

L’OBESITAT AGREUJA LA COVID19 EN PACIENTS JOVES

L’OBESITAT AGREUJA LA COVID19 EN PACIENTS JOVES

Noves observacions situen els pacients amb obesitat com aquells qui han patit la COVID19 amb més gravetat. Els resultats posen de manifest que els pacients més joves ingressats eren els que tenien un IMC més elevat.

Amb el pas dels dies, van arribant noves investigacions que semblen permetre’ns conèixer una mica millor aquesta malaltia que ens ha capgirat la realitat d’un dia per l’altre.

En aquest cas, és la revista The Lancet  qui publica noves observacions que situen els pacients amb obesitat com aquells qui han patit la COVID19 amb més gravetat.

Des de l’inici, s’ha parlat que la COVID19  afectava amb poques complicacions a la població jove, però aquesta afirmació podria ser totalment contraria si aquests joves presenten obesitat. La majoria de pacients joves que han requerit hospitalització a UCI, tenien un excés important de pes.

Recordem que l’obesitat ve definida per l’índex de masa corporal (IMC) i es parla d’obesitat quan aquest és superior a 35kg/m2. Actualment, la prevalença d’aquesta malaltia és al voltant del 40% al EUA, 24% a Espanya, 20% a Itàlia i 6,2% a la Xina.

L’observació es va fer a EUA entre finals de març i principis d’abril a 265 pacients ingressats a l’UCI. El 58% dels quals eren homes i la mitjana d’edat es situava en 55 anys. Els resultats, van correlacionar significativament l’edat amb l’IMC, posant de manifest que els pacients més joves ingressats eren els que tenien un IMC més elevat. També s’observa una relació entre més gravetat i l’obesitat més important.

El cap d’investigació assegura que la relació entre mal pronòstic i el pes, no va ser difícil de fer i de seguida van adonar-se’n en veure quins pacients estaven a la UCI. Tanmateix, assegura, que malgrat el prototip de malalt amb pitjor pronòstic coincideixi amb edat avançada y malalties prèvies, un pacient jove, simptomàtic i amb obesitat pot tenir les mateixes complicacions.

Els mecanismes pels quals l’obesitat agreuja la COVID19 son varis. D’una banda, la mateixa massa grassa exerceix una pressió addicional sobre el diafragma.  D’una altre, l’obesitat ja és per si mateixa una condició proinflamatòria, pel que el transcurs d’una infecció vírica empitjora. A més, els receptors del virus SARS-CoV-2 causant de la COVID19, s’expressen en quantitats elevades al teixit adipós.

Si fins ara l’edat havia estat un paràmetre tranquil·litzador per a molts de nosaltres, cal ser conscients de la nostre condició física per a valorar la vulnerabilitat.  En població jove, la COVID 19 pot afectar amb més gravetat de la que es pensava quan existeixi un excés de pes.

Els col·lectius de risc que les autoritats sanitàries han llistat des d’un bon començament, no inclouen aquest aspecte relacionat amb el pes. Tot i això, amb les dades a la mà, caldria destacar la importància de conèixer aquesta realitat i considerar aquests perfils com a població susceptible.

Pensem que aquesta associació pot motivar a més d'un per a perdre pes i millorar l'estat de salut. Perdre pes de forma definitiva requereix una estratègia. Et podem ajudar, no dubtis en demanar-ho.

Posted by

Cap de Servei @doctorasesmilo Especialista en endocrinologia de la gestació/reproducció Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Co-cordinació de la Unitat d' Ovari poliquístic


Dietista-Nutricionista Educadora en diabetis Coordinadora de la unidad de Diabetis Especialista en tecnologies en diabetis, diabetis tipus 1 i diabetis pediàtrica Responsable unitat de nutrició clínica


No esperis més, comença a cuidar la teva salut.
Estem molt aprop teu.

On Som

Gran Vía Carles III, num 67
08028 Barcelona

Al costat mateix dels jardins de l'Hospital Universitari Dexeus de Barcelona

ATENCIÓ AL PACIENT

Dilluns a Divendres
de 8h a 20h

Petició de cita

Cites i Anul·lacions: cita@endocrino.cat
Whats: +34-628 655 063
Tel Urgències: (+34)-93 513 21 11
Reserva la teva Cita Online