T: 93.513 21 11 | Email: cita@endocrino.cat

Teprotumumab: la primera medicació específicament aprovada per tractar la malaltia ocular tiroïdal activa.

Teprotumumab: la primera medicació específicament aprovada per tractar la malaltia ocular tiroïdal activa.

Recentment la FDA ha aprovat el Teprotumumab per al tractament de la oftalmopatia tiroïdal. Una gran notícia sens dubte per una malaltia desfigurante

La oftalmopatia tiroidea és una complicació greu i desfigurante associada a la malaltia tiroïdal autoimmune, causa els "ulls sortits" tan temuts, però de vegades causa visió doble i pot en casos greus, amenaçar la visió.

Teprotumumab és un anticòs monoclonal dirigit a bloquejar el receptor del IGF-1. Al gener de 2020 es van publicar els resultats de l'estudi de fase 3 sobre un total de 83 pacients amb malaltia tiroïdal i afectació ocular. D'ells 41 van ser assignats a Teprotumumab i 42 de placebo. Per entrar a l'estudi els pacients no havien de sobrepassar els 9 mesos de símptomes d’ oftalmopatia. El tractament es va administrar mitjançant infusió cada 3 setmanes durant 21 setmanes, es va realitzar seguiment un total de 48 setmanes.

Un 83% dels que van rebre el fàrmac van reduir la proptosis (ulls sortits) una mitjana de 3,3 mm- respecte a només un 10% en el grup placebo. Els estudis d'imatge van demostrar que aquesta millora estava en relació a una disminució de la mida de la musculatura retroorbitària, així com a una reducció del greix o a ambdues combinades. EL nombre necessari de tractar (NNT) va ser de 1.36, el que indica que gairebé tots els pacients tractats amb Teprotumumab van reduir al menys en 2 mm la proptosis respecte a gairebé cap en el grup placebo (4 de 42). El CAS score (escala que mesura la magnitud de l'afectació ocular) i la visió doble també van millorar.

Els efectes adversos van ser lleus excepte en un cas en què hi va haver una reacció adversa a la infusió i es va discontinuar el tractament.

El seguiment a llarg termini (48 setmanes) no va constatar recidives.

En una anàlisi posterior, els autors van trobar que no hi ha diferent resposta segons edat, gènere o entre fumadors i no fumadors segons han reportat recentment al virtual ENDO2020.

El desenvolupament d'aquest fàrmac es va realitzar després de constatar en models in vitro que els anticossos antireceptors d'TSH- responsables de la oftalmopatia, reaccionaven a través del receptor d'IGF-1 en fibroblasts.

Molt bones notícies per als nostres pacients, una nova eina per evitar aquesta complicació greu - de vegades amenaçant per a la visió- i desfigurante associada a la malaltia tiroïdal autoimmune.

Douglas i cols. N Engl J Med 2020; 382: 341-52

Posted by

Cap de Servei @doctorasesmilo Especialista en endocrinologia de la gestació/reproducció Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Co-cordinació de la Unitat d' Ovari poliquístic


No esperis més, comença a cuidar la teva salut.
Estem molt aprop teu.

On Som

Gran Vía Carles III, num 67
08028 Barcelona

Al costat mateix dels jardins de l'Hospital Universitari Dexeus de Barcelona

ATENCIÓ AL PACIENT

Dilluns a Divendres
de 8h a 20h

Petició de cita

Cites i Anul·lacions: cita@endocrino.cat
Whats: +34-628 655 063
Tel Urgències: (+34)-93 513 21 11
Reserva la teva Cita Online