Prolactinoma

Prolactinoma
El prolactinoma és el tumor hipofisiari format en major part per cèl·lules que fabriquen prolactina. Dels tumors que fabriquen hormones és el més freqüent. És un tumor que en la gran majoria dels casos es tracta i es controla amb tractament mèdic, no cal cirurgia. Si s’opera, les probabilitats de retornar són elevades. És per això que és fonamental posar-se en mans de l’endocrinòleg.

La prolactina és la glàndula que preparar el cos i la mama per la lactància, així doncs, els símptomes principals d’un prolactinoma serien: d’una banda els relacionats amb el creixement del tumor: cefalea, alteracions visuals i els que es derivessin de la possible afectació d’altres eixos hipofisiaris. Per altra banda, els símptomes derivats de la fabricació de prolactina en excés: tensió mamària, galactorrea (secreció de llet a través del mugró), amenorrea (manca de menstruació) i/o infertilitat (interfereix en la ovulació)

L’elevació de prolactina s’acostuma a associar amb guany de pes i si no es corregeix porta a osteoporosi per manca d’estrògens (té importància en la dona pre-menopàusica).

El prolactinoma és un tumor de tractament mèdic en el 90% dels casos. Es tracta amb cabergolina i en escasses ocasions Bromocriptina o Quinagolida. L'ajust de dosi és molt important. Els fàrmacs controlen la secreció de prolactina i redueixen la mida del tumor, fins i tot ho poden fer desaparèixer. El tractament, en principi, és crònic, encara que si hi ha desaparició del tumor en les proves d'imatge, es pot interrompre el tractament i fer un seguiment analític.

El prolactinoma és causa de infertlidad i esterilitat, és important el seu correcte tractament per corregir la situació. Un cop la prolactina està controlada, es pot procedir amb la gestació seguint controls mèdics.

Alguns prolactinomes són resistents al tractament mèdic i s'ha de plantejar la cirurgia trasnesfenoidal.


Vols fer-nos una consulta Tumors hipofisaris?

També et pot interessar


Prolactinoma

Acromegàlia: nous fàrmacs en un futur proper

Nous fàrmacs en el tractament mèdic d'un dels tumors hipofisaris més complicats: l' acromegàlia

Prolactinoma

Hem assistit a la reunió nacional d'experts en hipòfisi a Madrid del grup de neuroendocrinologia de la SEEN

La reunió s'ha centrat sobretot en l'estudi molecular de tumors hipofisaris d'àmbit nacional en què participem: l'estudi REMAH

Prolactinoma

Tractament hormonal substitutiu: tractament de l’ hipopituitarisme

La disfunció dels sistemes hormonals requereix que nosaltres, els endocrinòlegs, tinguem la suficient perícia i entrega per a trobar el millor tractament de reposició hormonal. I el millor és aquell que de forma més fidedigna reprodueix els nivells d’hormones de l’estat de no malaltia.


Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +