HIPERTENSIÓ ARTERIAL: QUÈ ESTÀ A LES TEVES MANS?

categoría Nutrición

10 juny 2021


HIPERTENSIÓ ARTERIAL: QUÈ ESTÀ A LES TEVES MANS?

El tractament dietètic d’una malaltia no s’ha d’infravalorar, al contrari, cal prendre-s’ho com una oportunitat i agafar-s’ho amb il·lusió. Ben mira’t, pensar que adoptar un estil de vida més saludable pot ser part de la solució és una sort.

Cada cop que el cor batega, bombeja sang cap als vasos, els quals porten sang a totes les parts del cos. La tensió arterial és la força que exerceix la sang sobre les parets d’aquests vasos al ser bombejada pel cor. La hipertensió és un trastorn on els vasos sanguinis tenen una tensió persistentment més alta, fet que pot provocar dany en ells. Així doncs, quant a més alta sigui la tensió, més esforç ha de fer el cor per bombejar la sang. 

Els valors de tensió normals són de 120mmHg quan el cor batega (tensió sistòlica) i de 80mmHg quan el cor es relaxa (tensió diastòlica). Quants aquests valors superen els 140-90mmHg es parla d’hipertensió, i aquest fenomen està estretament lligat amb riscos cardiovasculars i renals. La majoria de persones que pateixen hipertensió no presenten símptomes, tot i que a vegades es mostra amb mal de cap, dificultat de respiració, vertigen, dolor toràcic, palpitacions,...  

La hipertensió és un dels factors de risc més importants de malaltia cardiovascular, i si s’acompanya d’hipercolesterolèmia, diabetis mellitus o insuficiència renal, l’escenari encara resulta més perillós.

Actualment la hipertensió és un dels problemes més importants de salut pública. Es calcula que un de cada cinc adults té la tensió arterial elevada. Aquest trastorn causa, aproximadament, la meitat de les morts cerebrovasculars o cardíaques.

El fet que la seva prevalença vagi a l’alça és preocupant; d’una banda pel risc a malaltia que comentàvem, però per l’altra per la normalització i “acceptació” que es genera. Quan una condició resulta familiar, es coneixen altres persones amb la malaltia, etc. Es tendeix abaixar la guàrdia i la preocupació. No es tracta d’espantar-se, però si cal fer alguna cosa.

Quin estil de vida pot ajudar-me?

La primera línia de tractament es basa en la modificació de l’estil de vida. Els tres pilars fonamentals són seguir una dieta saludable, fer exercici físic de manera regular i fugir del consum de tabac i alcohol.

Dietèticament,  la reducció de la ingesta sal és el punt més important.  L’Organització Mundial de la Salut (OMS), limita a 5g de sal com a quantitat màxima diària.

Evitar l’obesitat i el sedentarisme és clau. S’estima que perdre 5kg de pes pot reduir la pressió arterial sistòlica entre 2 i 10 punts.

L’estrès també té un lloc en aquest trastorn, i és que aprendre a gestionar-lo, meditar, tenir relacions socials positives, assegurar un bon descans,... seran aspectes que ajudaran a mantenir les xifres de tensió arterial dins la normalitat.

En alguns casos, tot i haver fet aquests canvis, és necessari prendre fàrmacs.

Per què anar a un dietista - nutricionista?

Quan sentim dieta saludable, sembla que tots sapiguem el que comporta, però la realitat no és així. Les xifres de sobrepès i obesitat ho demostren, tanmateix tots els trastorns i malalties associades a una mala alimentació.

En el cas de la hipertensió, hi ha certs aspectes concrets que s’han de conèixer. Cal adaptar l’hàbit alimentari, i evitar alguns aliments com les conserves, els envinagrats, les begudes carbonatades,...

El tractament dietètic d’una malaltia no s’ha d’infravalorar, al contrari, cal prendre-s’ho com una oportunitat i agafar-s’ho amb il·lusió. Ben mira’t, pensar que adoptar un estil de vida més saludable pot ser part de la solució és una sort.

Comptar amb un especialista per a prescriure un pla alimentari adequat, considerat com a qualsevol altre tractament, és el més coherent.

A ENDOCS t’esperem per acompanyar-te en aquest canvi.

Autor:


Jefe de Servicio @doctorasesmilo Especialista en endocrinología de la gestación/reproducción Coordinadora de la Unidad de hipófisis Coordinadora de la Unidad de tiroides Co-cordinación de la Unidad de Ovario poliquístico


Dietista-Nutricionista Educadora en diabetes Coordinadora de la unidad de Diabetes Especialista en tecnologías en diabetes, diabetes tipo 1 y diabetes pediátrica Responsable unidad de nutrición clínica


¿Quieres hacernos una consulta sobre Blog de Endocrinología y Nutrición?

Cercar en el Blog

También te puede interesar

PROTEÍNA VEGETAL

HIPERTENSIÓ ARTERIAL: QUÈ ESTÀ A LES TEVES MANS?

Fuentes, biodisponibilidad y absorción.

Seguir leyendo

CIRUGÍA DE LA OBESIDAD; ¿QUÉ TÉCNICA ELEGIR?

HIPERTENSIÓ ARTERIAL: QUÈ ESTÀ A LES TEVES MANS?

La cirugía de la obesidad o también llamada cirugía bariátrica es la cirugía que se realiza para favorecer la pérdida de peso. Va dirigida a pacientes con obesidad mórbida o con obesidad acompañada de comorbilidades asociadas susceptibles a mejorar con la pérdida de peso, como pueden ser la Diabetes Mellitus tipo 2 (DM2) o las apneas del sueño.

Seguir leyendo

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +