Oftalmopatia tiroidea


La oftalmopatia tiroidea és una complicació comú potencialment greu de la malaltia tiroidea autoimmune

Què és?

L’oftalmopatia tiroidal o oftalmopatia de Graves és una manifestació comú de l’hipertiroidisme autoimmune (o malaltia de Graves Basedow). Entre un 25 i un 50% dels malalts desenvolupen un cert grau oftalmopatia. Els pacients amb hipotiroidisme autoimmune (malaltia de Hashimoto) també la poden presentar però amb molta menys probabilitat.

 

Per què es produeix?

Es tracta d’una patologia autoimmune: els limfòcits (cèl·lules importants en els mecanismes de defensa del cos davant l’exterior), s’equivoquen i fabriquen uns anticossos que reaccionen contra cèl·lules de la pròpia òrbita, en concret sobre els fibroblasts, el greix orbitari i sobre els músculs extraoculars. No sabem per què els limfòcits s’equivoquen i reaccionen contra un teixit propi, entre les possibles hipòtesis es troben: l’exposició a un virus o a un tòxic. Molts cops s’identifica un grau important d’estrés com a desencadenant de la malaltia.

Els anticossos implicats en l’oftalmopatia són els mateixos de l’hipertiroidisme: Els TRAb o TSI (anticossos anti receptor de TSH)

El més habitual és que aparegui simultàniament amb la fase d’hipertiroidisme de la malaltia de Graves Basedow, però també pot aparèixer abans o després de l’hipertiroidisme o en casos d’hipotiroidisme (en malaltia mixta o en només hipotiroidisme).

 

Quins són els símptomes?

Els símptomes poden ser: sensació d’irritació dels ulls, prurit (picor), envermelliment, excessiu llagrimeig i dolor ocular. En ocasions hi inflamació del teixit retro-ocular (del darrera del globus ocular), afectant la musculatura i provocant protrusió o sortida de l’ull cap enfora. Altres manifestacions són la diplopia o visió doble, i en casos extrems pot ocasionar pèrdua de visió.

 

Es coneixen factors de risc?

El risc de patir-la augmenta amb el consum de tabac, de manera que a mes cigarrets consumits, mes possibilitats de presentar oftalmopatia i també mes gravetat de la mateixa. També és factor de risc, la presència i el títol dels anticossos TRAb.

 

Còm s’avalua?

L’oftalmopatia tiroidea precisa un treball multidisciplinar entre endocrinòleg i oftalmòleg, doncs el tractament de la propia malatia de Graves, pot veure’s condicionat per l’existència o no d’oftalmopatia. Hi ha diverses escales per determinar la gravetat i l’activitat de la malaltia, pel que en funció del grau es realitzarà un tractament o un altre.

 

Quin és el tractament?

El tractament es basa en mantenir la funció tiroidea normalitzada i en millorar la simptomatologia. Quan l’oftalmopatia és lleu, es recomana utilitzar protectors pels ulls (ulleres), llàgrimes artificials durant el dia i lubricants oculars durant la nit.

S’obté milloria clínica amb l’elevació de la capçalera del llit a la nit i també amb la utilització d’ulleres fosques.

Hi ha dades científiques que donen suport al tractament oral amb seleni, l’estem utilitzant a dosis de 200 mcg/dia en casos d’oftalmopatia activa.

Quan l’oftalmopatia és moderada o greu es sol considerar tractament amb corticoides, donant-se en la majoria dels casos de forma endovenosa en polsos, ja que són mes efectius i tenen menys efectes secundàris que si es donen via oral. Altres tractaments que s’utilitzen en fases avançades són el rituximab, la radioterapia externa i la cirurgia descompressiva de l’òrbita.


Vols fer-nos una consulta Oftalmopatia tiroidea?

Oftalmopatia tiroidea

Reunió anual científica en patologia tiroidea

Hem estat a la reunió d'experts de tiroides de la SEEN a Madrid

Oftalmopatia tiroidea

Unitat de Nutrició, Diabetis i Obesitat d'Hospital Universitari Dexeus

El servei d'Endocrinologia de Dexeus, www.endocrino.cat, dirigeix la Unitat d'Obesitat del nostre Hospital des de fa més de 10 anys. Som els especialistes en diabetis, diabetis gestacional, obesitat i nutrició en general.

Oftalmopatia tiroidea

El tiroides a la gestació

Hem anat al congrés portuguès d'obstetrícia a fer una xerrada, et revisem els aspectes més importants


Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +