T: 93.513 21 11 | Email: cita@endocrino.cat

Tiroides > Tiroides General

Tiroides. Què és, quina funció té?

La tiroides és una glàndula que es troba situada en la part central del coll i té forma de papallona.

Tiroides. Què és, quina funció té?

La seva funció és la de produir i alliberar les hormones tiroïdals, T4 o tiroxina i T3 o triyodetironina que estan involucrades en el creixement, en el manteniment de la major part de les funcions corporals i en la regulació del metabolisme. La producció d’hormones tiroïdals està controlada per una altra hormona anomenada TSH (Hormona estimulant de la tiroides) que es sintetitza a la glàndula hipofisiària del cervell. La TSH estimula la producció de T4 i T3 i varia de forma exponencial davant de petits canvis de T4 i de T3. És per això que la TSH és un molt bon indicador de les alteracions en la producció de les hormones tiroïdals.

Les malalties tiroïdals són entre cinc i vuit vegades més freqüents en dones que en homes i la possibilitat de presentar una disfunció augmenta amb l'edat.

Quins són els factors de risc de patir malaltia tiroïdal?

Existeixen diversos factors relacionats amb una major possibilitat de desenvolupar patologia tiroïdal i aquests són:

Quins són els factors de risc de patir malaltia tiroïdal?
  • Sexe femení
  • Haver donat a llum en els 6 mesos previs
  • Edat superior a 60 anys
  • Menopausa
  • Tenir algun membre de la família amb malaltia tiroïdal
  • Patir alguna altra malaltia endocrina o del sistema immunològic (sobretot celiaquia, diabetis tipus 1, malaltia d’Addison, Vitiligen, fallada ovàrica primària)
  • Tenir endometriosi
  • Utilitzar certs fàrmacs com el liti o l’amiodarona
  • Patir fibromiàlgia o síndrome de fatiga crònica

Quines són les malalties més freqüents?

Les patologies més freqüents són l’ hipotiroïdisme o dèficit en la producció d'hormones tiroïdals, l’hipertiroïdisme o excés de producció de les mateixes, la tiroïditis postpart i els nòduls tiroïdals.

Quines són les malalties més freqüents?

L'hipotiroïdisme es produeix per un descens en la producció d'hormones tiroïdals i aquest dèficit dóna lloc a una ralentització de l'organisme. Es diagnostica amb major freqüència entre les dones de 30 a 60 anys.

L’hipertiroïdisme és conseqüència de l'excés de producció d'hormones tiroïdals. El diagnòstic sol ser en dones entre els 20-30 anys, però pot presentar-se a qualsevol edat.

La tiroïditis postpart consisteix en una inflamació indolora de la tiroides després del part.

Els nòduls tiroïdals són tumoracions que apareixen a la tiroides. Poden ser benignes (no cancerosos) o malignes (cancerosos).

CONSELLS per a la salut tiroidea

La tiroides utilitza iode per fabricar les seves hormones, assegura't que la sal que compres estigui iodada i que consumeixes peix almenys dues o tres vegades per setmana.

CONSELLS per a la salut tiroidea
  • Les dones pateixen amb major freqüència alteracions tiroïdals, sobretot a partir dels 40 anys, si et trobes en aquesta edat i presentes algun dels símptomes anteriorment descrits, consulta al teu metge per revisar els teus nivells hormonals.
  • L'hipotiroïdisme no tractat augmenta les complicacions durant l'embaràs pel que és important controlar els nivells hormonals en cada trimestre.
  •  El tractament de l’hipertiroïdisme ha d'intentar realitzar-se abans de l'embaràs. Si estàs embarassada, els fàrmacs antitiroïdals són la millor opció i els controls hormonals han de ser regulars i molt freqüents.
  •  Si acabes de ser mare i et trobes en situació de “depressió postpart”, demana al teu metge que revisi el teu nivell d'hormones tiroïdals.

On Som

Gran Vía Carles III, num 67
08028 Barcelona

Al costat mateix dels jardins de l'Hospital Universitari Dexeus de Barcelona

ATENCIÓ AL PACIENT

Dilluns a Divendres
de 8h a 20h

Petició de cita

Cites i Anul·lacions: cita@endocrino.cat
Whats: +34-628 655 063
Tel Urgències: (+34)-93 513 21 11
Reserva la teva Cita Online