Es tracta de sistemes que permeten la monitorització continua de la glucèmia del pacient mitjançant un sensor inserit sota la pell. La senyal generada es recull en un monitor extern. Amb 2 o 3 vegades que es mesuri el pacient la glucèmia en sang capil·lar (punxada en el dit), pot saber mitjançant el sensor com està el seu nivell de glucosa en cada moment i estalviar-se moltes punxades.
El sensor recull valors de glucèmia (cada 10 segons aproximadament) que es poden visualitzar al moment en una pantalla (“Real-time”) i també es pot descarregar en un ordinador i valorar per a detectar:
- Patrons de variabilitat glucèmica
- Hipoglucèmies inadvertides (sobretot nocturnes)
- Hiperglucèmies no conegudes
- Impacte glucèmic després de la ingesta, la pràctica d’exercici físic i situacions intercurrents (malalties, síndrome menstrual, etc.)
Tot això permet ajustar el tractament amb major eficàcia i així millorar el control glucèmic, retardant així l’aparició i progressió de les complicacions de la diabetis.
A més, els sensors disposen d’alarmes de tendència que avisen al pacient de si la seva glucèmia està baixant o pujant en un moment determinat, per a que aquest pugui actuar de la forma més adequada. També és possible programar-los per a que avisin en moments d’hipoglucèmia, molt útil en pacients propensos a patir hipoglucèmies nocturnes.
Situacions clíniques on els sistemes de monitorització continua de glucosa presenten especial interès
1. Maneig d’hipoglucèmies:
- Desapercebudes
- Nocturnes
- En pacients no diabètics
2. Ajust terapèutic en pacients que no assoleixen els objectius glucèmics:
- Discrepàncies entre HbA1c i glucèmia capil·lar
- Ajuda en la presa de decisions terapèutiques
- Diabetis pregestacional: en la preparació de la gestació o durant la mateixa
3. Educació terapèutica:
- Impacte de les ingestes addicionals sobre el perfil glucèmic
- Pràctica d’exercici físic
- Situacions intercurrents
En el Servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’Institut Dexeus podem indicar als nostres pacients quins es poden beneficiar dels sistemes de monitorització contínua de glucosa. És possible realitzar una prova durant 3 dies amb un sensor de mostra per a familiaritzar-se amb el dispositiu abans de comprar els materials necessaris.
Sensors que utilitzem en el Departament d’ Endocrinologia i Nutrició:
Sensor DEXCOM® Seven® Plus
http://www.dexcom.com/seven-plus (inglés)
http://www.dexcom.com/es (español)
És important tenir en compte que l'ús de les aplicacions no pretén ni ha de substituir el seguiment per part del metge.
Els consum d’ous i d’algun producte làctic sencer podrien reduir el risc de diabetis La diabetis mellitus tipus 2 (DM2) és un trastorn metabòlic que es caracteritza per hiperglucèmia (nivells de sucre en sang elevats) amb presencia de resistència a la insulina i dèficit d'insulina. La diabetis de tipus 2 està estretament relacionada amb l'obesitat i la seva prevalença està en augment.
Per als amants del formatge i de la carn vermella tenim una bona notícia: El consum d'àcids grassos saturats (AGS) provinents dels lactis i les carns no processades no són nocius per a la salut cardiovascular ni es relacionen amb un major risc de diabetis, mentre que el consum de carns processades com salsitxes, embotits i bacó sí que es relacionen amb patologia cardiovascular i mortalitat.