Què és l'obesitat?

Què és l'obesitat?
L'obesitat és una condició mèdica caracteritzada per un excés de greix corporal que pot ser perjudicial per a la salut.

El sobrepès i l'obesitat és defineixen com una acumulació anormal o excessiva de massa greix que pot ser perjudicial per a la salut. Teniu un vídeo explicatiu de causes, conseqüències i regulació del pes http://endocrino.cat/blog-video-endocrinologia.cfm/ID/13865/CAT/obesitat-generalitats-regulacio-pes-corporal.htm i un altre sobre tractament actualitzat maig 2020  http://endocrino.cat/blog-video-endocrinologia.cfm/ID/13866/CAT/obesitat-tractament.htm

Per identificar el sobrepès o obesitat s'utilitza habitualment un indicador conegut com a índex de massa corporal (IMC). Es tracta d'una relació simple, la qual divideix el pes de la persona en quilos pel quadrat de la seva talla en metres (kg / m^2).

Quan l'IMC és igual o superior a 25, parlem de sobrepès, i, d'obesitat quan és igual o superior a 30. Aquest indicador només és útil per a la població adulta. En nens i adolescents, el sobrepès i l'obesitat es defineixen en funció d'unes taules consensuades de pes relatiu, en el qual si es considera l'edat.

IMC Classificació
<18.5 Baix pes
18.5 - 24.9 Normopes
25 - 29.9 Sobrepes
30 - 34.9 Obesitat grau I
35 - 39.9  Obesitat grau II
>40 Obesitat grau III

Cal tenir en compte que l'IMC suposa una mesura senzilla i útil per estimar el sobrepès o obesitat, però es tracta d'una mateixa fórmula per a tots dos sexes i per a totes les edats. L'IMC no té en compte la composició corporal i és per això que s'ha de considerar un valor aproximat, freqüentemente no correspon el mateix nivell de IMC amb la complexió de  diferents persones.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) apunta que la causa fonamental de la sobrecàrrega i l'obesitat és el desequilibri energètic entre les calories ingerides i les consumides. A nivell mundial afirma que s'ha produït un augment en la ingesta d'aliments d'alt contingut calòric (rics en greix) combinat amb un descens en l'activitat física produït pel sedentarisme que predomina en molts llocs de treballs, nous mitjans de transport i en la creixent urbanització.

Dades i xifres a nivell mundial (OMS, el febrer 2018)

- En 2016, el 39% de les persones d'edat adulta tenien sobrepès i un 13% obesitat.

- En 2016, més de 340 milions de nens i adolescents (5 - 19 anys) patien sobrepès o obesitat.

Cada any moren, com a mínim, 2.8 millions de persones a causa de l'obesitat o sobreprès. S'atribueixen a la diabetis, la cardiopatia isquèmica i determinats tipus de càncers, principalment. La prevalença de l'obesitat s'ha triplicat entre 1975 i 2016. Encara que anteriorment es considerava un problema limitat als països d'alts ingressos, en l'actualitat la obesitat també és prevalent en els països d'ingressos baixos.


Vols fer-nos una consulta Obesitat general?

També et pot interessar


Què és l'obesitat?

Nuevos fármacos para la obesidad

L'EMEA (Agència Europea del Medicament), ha aprovat dos nous fàrmacs per al tractament de l'obesitat: Mysimba® i Saxenda®.La EMEA (Agencia Europea del Medicamento), ha aprobado dos nuevos fármacos para el tratamiento de la obesidad: Mysimba® y Saxenda®.

Què és l'obesitat?

Els emulsionants afecten la microbiota intestinal propiciant malalties com la colitis ulcerosa i la síndrome metabòlica

Els emulsionants són substàncies utilitzades en la indústria alimentària per barrejar dues substàncies no miscibles o difícils de barrejar.

Què és l'obesitat?

Qui demonitza els làctics?

El consum de iogurts, llet descremada i altres productes làctics descremats s'associa amb un menor risc d'incidència de Síndrome Metabòlica en població anciana mediterrània


Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +