Què és la Diabetis?

Què és la Diabetis?
La diabetis és una malaltia causada per la deficiència d'insulina, o per la incapacitat d'utilitzar correctament la insulina en els teixits del cos. La insulina és l'hormona encarregada d'orquestrar la utilització i l'emmagatzematge de la glucosa (sucre), ingerit a partir dels aliments. La diabetis es caracteritza per nivells elevats de glucosa en sang, això pot ocasionar greus problemes a llarg termini.

Epidemiologia de la diabetis

Segons la International Diabetis Federation (IDF), al 2017 425 milions de persones a tot el món tenien diabetis, sent un 90% dels casos, diabetis tipus 2. Preveient que al 2045 les taxes augmentin un 48%.

La prevalença a Espanya segons l'estudi Di@bet.es és de 13.8% en adults (5 milions de persones). D'aquests, el 6% dels casos és una diabetis no coneguda pels pacients, situació francament preocupant ja que quan es presenta, els pacients poden tenir ja alguna complicació (afectació de la vista, els ronyons, el sistema nerviós i /o venós) .

A Catalunya, segons l'Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) de l'any 2015 hi ha 600.000 persones amb diabetis (8.4%).

 

Definició de la diabetis

La diabetis és un conjunt de malalties que es caracteritzen per uns nivells de glucosa elevats en sang (hiperglucèmia). Les causes són:

a) El pàncrees no produeix insulina

b) La insulina produïda no exerceix correctament les seves funcions

 

Què és la insulina?

La insulina és una hormona alliberada pel pàncrees, concretament en les cèl·lules beta dels illots de Langerhans, en resposta a la ingesta de carbohidrats o farines i s'encarrega de regular els nivells de sucre en sang. És vital per a transportar, emmagatzemar i utilitzar el sucre com a font d'energia.

La insulina actuaria com una clau per permetre que el sucre entri dins de les cèl·lules. Quan la glucosa entra a les cèl·lules, s'utilitza per produir energia, o pot també emmagatzemar-se en el fetge o músculs (en forma de glucogen) per utilitzar-se quan es necessiti.

La insulina és necessària 24 hores del dia.

 

Classificació de la diabetis

La diabetis pot classificar-se en 4 categories generals:

Diabetis tipus 1: provocada per un atac autoimmune contra les cèl·lules beta del pàncrees i comporta un dèficit absolut d'insulina.

Diabetis tipus 2: inicialment provocada per una resistència a la insulina (no actua correctament en les cèl·lules) que acaba provocant menor secreció d'insulina per part del pàncrees.

Diabetis gestacional: diabetis que apareix en el segon o tercer trimestre d'embaràs per primera vegada.

Diabetis provocades per altres causes: diabetis monogènica (diabetis neonatal o diabetis d'aparició en la maduresa), diabetis per malalties del pàncrees exocrí (per fibrosi quística o pancreatitis), diabetis secundària a fàrmacs (com corticoides usats en VIH o en trasplantament d'òrgans).

 


Vols fer-nos una consulta Diabetis general?

També et pot interessar


DIABETIS

Què és la Diabetis?

APPS i DIABETIS

És important tenir en compte que l'ús de les aplicacions no pretén ni ha de substituir el seguiment per part del metge.

Què és la Diabetis?

Els ous: nutritius i beneficiosos. I la llet o el yogur sencer potser no tan perjudicials ...

Els consum d’ous i d’algun producte làctic sencer podrien reduir el risc de diabetis La diabetis mellitus tipus 2 (DM2) és un trastorn metabòlic que es caracteritza per hiperglucèmia (nivells de sucre en sang elevats) amb presencia de resistència a la insulina i dèficit d'insulina. La diabetis de tipus 2 està estretament relacionada amb l'obesitat i la seva prevalença està en augment.

Què és la Diabetis?

Per als amants del formatge i de la carn vermella tenim una bona notícia

Per als amants del formatge i de la carn vermella tenim una bona notícia: El consum d'àcids grassos saturats (AGS) provinents dels lactis i les carns no processades no són nocius per a la salut cardiovascular ni es relacionen amb un major risc de diabetis, mentre que el consum de carns processades com salsitxes, embotits i bacó sí que es relacionen amb patologia cardiovascular i mortalitat.


Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +