Vols estar a l'última de la teva tiroide?

categoría Tiroides

06 maig 2018Hem assistit a la III Reunió Anual d'Experts en Tiroides de la SEEN, no ens hem saltat ni una i cada any és, si cap, millor. Un luxe compartir amb experts tot el coneixement i les novetats en patologia tiroïdal per poder oferir als nostres pacients la millor atenció especialitzada.

Aquesta reunió va tenir un especial record per la Dra Gabriela Morreale, pionera en investigació tiroide a Espanya. Gabriela Morreale va dedicar la seva vida científica a estudiar les hormones tiroïdals i el seu impacte en la biologia, va tenir un important paper en la lluïta per l'erradicació de la deficiència de iode i va participar en la gènesi de la Societat Europea d'Endocrinologia fa 40 anys.

Revisem les implicacions del dèficit de iode i la importància de les polítiques de iodació de la sal i també el nostre paper com a responsables de difondre el consell de consumir sal iodada entre els nostres pacients, especialment les gestants.

El maneig dels trastorns tiroïdals en la gestació també va tenir un paper protagonista. Varem comentar els diferents estudis de normalitat de funció tiroïdal en el primer trimestre de la gestació incloent un estudi nacional que agrupa 13 sèries de diferents hospitals. Tant els resultats d'aquest, com els revisat en l'última guia ATA (americana de tiroide), indiquen que un valor de TSH de fins a 4 pot ser normal en primer trimestre de gestació. No obstant això jo vaig voler comentar que en el nostre hospital, on es realitza despistatge sistemàtic de funció tiroïdal a totes les gestants, seguim utilitzant el punt de tall de TSH de 2,5 com screening. Si el valor és superior a 2,5, se sol·liciten els anticossos antitiroïdals i es remet a la pacient a endocrinologia per valoració i palpació tiroïdal, doncs si els anticossos són positius, cal considerar el tractament o fer un seguiment estret.

També varem revisar els estudis cardinals que han volgut reconfirmar si l'hipotiroïdisme subclínic s'associa a un pitjor desenvolupament neurocognitiu i els últims estudis científics no ho han avalat. Un alleujament per a les nostres pacients amb alteracions lleus de la funció tiroïdal, encara que cada cas s'ha de revisar individualment.

Varem dedicar temps a les recomanacions en l'avaluació dels nòduls tiroïdals i a ressaltar el canvi de paradigma: de realitzar puncions (PAAFS) a la majoria de nòduls, a restringir la PAAF en funció de les característiques ecogràfiques dels nòduls. Dit d'una altra manera, reivindicar el gran paper de l'ecografia en la valoració dels nòduls tiroides.

Finalment, l’última part de la reunió es va dedicar al càncer de tiroides i als casos difícils. El càncer de tiroide és majoritàriament diferenciat i de bon pronòstic. La nova classificació TNM que valora el pronòstic, ha variat rebaixant de estadío molts casos que abans es qualificaven de pitjor pronòstic. Ressaltem el fet que el subtipus de tumors NIFTP (acrònim anglès de Neoplàsia tiroide fol·licular no invasiva amb característiques nuclears de tipus papil·lar), ha fet reduir els riscos de malignitat de les diferents categories tant ecogràfiques (escala TIRADS), com patològiques (escala Bethesda ).

En definitiva, una reunió molt fructífera i estimulant

Per llegir més: http://endocrino.cat/tiroides.cfm/ID/4576/CAT/tiroides-es-quina-funcio-te-.htm

Autor:


Cap de Servei @doctorasesmilo Especialista en endocrinologia de la gestació/reproducció Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Co-cordinació de la Unitat d' Ovari poliquístic


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

Teprotumumab: la primera medicació específicament aprovada per tractar la malaltia ocular tiroïdal activa.

Vols estar a l'última de la teva tiroide?

Recentment la FDA ha aprovat el Teprotumumab per al tractament de la oftalmopatia tiroïdal. Una gran notícia sens dubte per una malaltia desfigurante

Continuar llegint

Què passa quan m' extirpen mitja glàndula tiroide?

Vols estar a l'última de la teva tiroide?

Es coneix com hemitiroidectomia la cirurgia que extirpa mitja glàndula tiroide. Us explico què passa després que ens l'hagin extirpat

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +