ELS NÒDULS DEL MEU TIROIDE: molt més que fer "una ecografia" de control

categoría Tiroides

19 abril 2018El nòdul tiroïdal és una causa de consulta freqüent en Endocrinologia. S'estima que fins a un 65% de la població podria tenir. A més, l'ús cada vegada més freqüent de tècniques d'imatge fa que puguin ser troballes en exploracions realitzades per altres motius

Un nòdul tiroïdal és una zona de teixit dins de la glàndula tiroide diferent en les seves característiques radiològiques de la resta de tiroide que l'envolta. La majoria són benignes i clínicament asimptomàtics, per la qual cosa es realitza una primera avaluació i, en funció del diagnòstic, poden requerir controls amb ecografia.

La seva prevalença i la del goll multinodular (quan el tiroide té diversos nòduls) és més gran en dones i augmenta amb l'edat i amb un major índex de massa corporal.

La importància principal de que siguin valorats per un especialista és que un petit subgrup (aproximadament un 10%) podria ser maligne i al voltant d'un 5% podria causa símptomes compressius (pel que estaria indicat realitzar una tiroïdectomia per millorar la clínica) o presentar hiperproducció hormonal, com seria el cas dels adenomes tiroides tòxics.


El risc que un nòdul tiroïdal sigui maligne augmenta si el pacient ha estat exposat a radiació, sobretot durant la infància i en les àrees de cap i coll, antecedent familiar de càncer de tiroide o síndromes hereditàries que l'inclouen. Els signes d'alarma són: el creixement ràpid del nòdul o si produeix canvis en la veu. En el moment actual no hi ha evidència científica d'associació amb nivells de l'hormona TSH, existència d'anticossos contra la tiroide, obesitat o síndrome metabòlica.

http://endocrino.cat/tiroides.cfm/ID/4590/CAT/nodul-tiroidal-goll-multinodular.htm


Els serveis de Medicina Preventiva dels Estats Units han valorat que no és efectiu fer un screening poblacional com en el cas del càncer de mama amb mamografies o del càncer de còlon i la sang oculta en femta.

 

Què fa el meu endocrinòleg a la consulta?

El primer és fer la història clínica sobre símptomes, signes, possibles factors de risc i una exploració física de la zona cervical amb visualització i palpació. Els símptomes que els pacients solen referir són tos, molèsties en empassar o en respirar i dolor (tot i que és poc freqüent).
És important demanar una analítica de sang per valorar la seva funció tiroïdal ja que en un petit percentatge de casos, el nòdul pot estar produint un excés d'hormones tiroïdals i ser tributari de tractament amb ràdio iode.

Per què és important la ecografia tiroïdal?
Perquè és l'eina més sensible i indolora per fer una valoració de les característiques del nòdul i realitzar una estratificació del risc de malignitat (escala TIRADS) i ajudar-nos en la decisió de realitzar biòpsia amb agulla fina (PAAF) per a estudi de les seves cèl·lules només en els casos que hagi de ser determinant per a la seva valoració i maneig.
Símptomes inespecífics com fatiga, elevacions de l'hormona TSH o tenir anticossos contra la glàndula tiroide no són indicacions per se de realitzar-la.
L'ecografia ha d'incloure una valoració de les característiques del nòdul incloent grandària i localització, de la resta de la glàndula tiroide i un rastreig de possibles ganglis cervicals.
Certes característiques com que sigui hipogènic, sòlid, de més de 1,5 cm, amb microcalcificacions i / o marges irregulars ens poden fer prendre la decisió de realitzar una biòpsia per estudiar el teixit i descartar una possible malignitat.

http://endocrino.cat/tiroides.cfm/ID/4717/CAT/com-estudien-noduls-tiroidals-ecografia.htm

En què consisteix la biòpsia?
La biòpsia es realitza mitjançant una aspiració amb una agulla fina guiada per un ecògraf i ens dóna la informació diagnòstica definitiva del nòdul, encara que en un percentatge de casos, malgrat la seva correcta realització, podem no obtenir material cel·lular suficient, decidint segons en cada cas en particular si repetir o seguir al pacient mitjançant noves ecografies.

Després de la visita d'avaluació, m'he de fer controls?
En cas que el nòdul tingui una sospita baixa a intermèdia de malignitat, es realitzaran ecografies de control anuals i / o bianuals (si per exemple els nòduls romanen sense canvis en el temps). Si el risc estimat de malignitat és molt baix, es recomana un control als 24 mesos i si roman estable, alta.

Conclusió:
El nòdul tiroïdal és una causa molt freqüent de consulta, en part al fet que augmenten amb l'edat i en part a la cada vegada major utilització de tècniques diagnòstiques per diferents motius. La correcta avaluació és fonamental per valorar possible clínica associada, el risc de malignitat, la correcta necessitat de realitzar tècniques invasives com és una biòpsia, la realització pot angoixar la pacient i l'òptim seguiment d'ells en benefici dels nostres pacients.

 

Bibliografia:

Durante C. et al. The Diagnosis and Management of Thyroid Nodules: A Review. JAMA. 2018 Mar 6;319(9):914-924. doi: 10.1001/jama.2018.0898

Autor:


Coordinadora Unitat càncer de tiroide Coordinadora Unitat de Nutrició Hospitalària Especialista en diabetis gestacional Especialista en malaltia tiroidea Especialista en diabetes tipus 2


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

Reunió anual científica en patologia tiroidea

ELS NÒDULS DEL MEU TIROIDE: molt més que fer

Hem estat a la reunió d'experts de tiroides de la SEEN a Madrid

Continuar llegint

Unitat especialitzada multidisciplinar en ORBITOPATIA TIROIDEA

ELS NÒDULS DEL MEU TIROIDE: molt més que fer

L’ oftalmopatia tiroidea és la manifestació extra-tiroidea més comú de l'hipertiroidisme. El seu tractament necessita d’un equip multidisciplinar. A Dexeus t’oferim un abordatge i tractament integral en el marc d’un equip colaboratiu multidisciplinar.

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +