El tiroides a la gestació

categoría Tiroides

21 maig 2018Hem anat al congrés portuguès d'obstetrícia a fer una xerrada, et revisem els aspectes més importants

La glàndula tiroides és fonamental per a un bon desenvolupament del fetus i per evitar complicacions en la gestació. Si tens malaltia tiroïdal o risc de tenir-la: prepara la gestació.

La gestació comporta canvis hormonals manifestos: fonamentalment una elevació d'estrògens. Aquesta elevació produeix un augment en les proteïnes que transporten les hormones tiroïdals i necessàriament demana un augment de la funció de la glàndula de fins a un 40-50%, amb el conseqüent augment en les necessitats de iode, necessari per a la fabricació d'hormones.

 

És essencial garantir una ingesta adequada de iode. Si fora de la gestació la ingesta recomanada són 150 mcg al dia, en gestació s'eleva a 250. Això seria fàcil de complir amb una alimentació equilibrada amb l'ús habtual de sal iodada, sense consumir un excés de sal. El consum recomanat de sal és de 5 grams al dia, encara que alguna forma part dels aliments (pa, fruites i verdures ..). Si consumim 2,5 g de sal de taula, aquests contenen 150 mcg de iode, de manera que la iodació de la sal en una dieta variada, proporcionaria suficient iode per cobrir les necessitats de la gestació. El peix és una bona font de iode i les algues contenen molt iode, tant, que no es recomana el seu consum habitual per no excedir la ingesta recomanada, almenys en la gestació, perquè un consum excessiu de iode (de més de 500 mcg al dia) també podria suposar problemes per al nounat.

 

La recomanació per a les nostres gestants és la de consumir sal iodada, peix i una dieta variada. Hem de vigilar els casos en què no es fa una ingesta normal (per nàusees, intoleràncies o altres qüestions) i en aquests casos es recomana suplementar.

També revisem la necessitat o no de fer el cribratge sistemàtic de la malaltia tiroïdal en la gestació. La nostra societat nacional (SEEN: Societat Espanyola d'Endocrinologia), recomana des de 2009 el cribratge universal a tota gestant. Les societats europea i americana recomanen cribar només en casos amb factors de risc però per exemple, l'edat major de 30 anys ja és un factor de risc. Se sap que si només cribem segons factors de risc, deixarem de diagnosticar entre un 30 i un 50% de pacients, amb les possibles conseqüències adverses: principalment prematuritat, avortaments i impacte sobre el desenvolupament neuropsicològic en casos greus.

 

A la Dexeus estem analitzant el nostre prgrama de prevenció, les nostres normalitats i aviat us oferirem dades al respecte.

Si tens malaltia tirodea i penses en gestació, vine a veure'ns, perquè som especialistes i l'ideal és preparar-ho abans de l'embaràs.

Autor:


Cap de Servei @doctorasesmilo Especialista en endocrinologia de la gestació/reproducció Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Co-cordinació de la Unitat d' Ovari poliquístic


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

Si tinc malaltia tiroidea autoimmune, he de deixar el gluten?

El tiroides a la gestació

Segueix en marxa el nostre estudi científic sobre còm impacta el consum de gluten en la malaltia tiroïdal autoimmune

Continuar llegint

Vols estar a l'última de la teva tiroide?

El tiroides a la gestació

Hem assistit a la III Reunió Anual d'Experts en Tiroides de la SEEN, no ens hem saltat ni una i cada any és, si cap, millor. Un luxe compartir amb experts tot el coneixement i les novetats en patologia tiroïdal per poder oferir als nostres pacients la millor atenció especialitzada.

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +