METFORMINA I SÍNDROME D’OVARI POLIQUÍSTIC: ¿POT REDUIR LES COMPLICACIONS DURANT L'EMBARÀS?

categoría Diabetis Hirsutisme Ovari Poliquístic

05 abril 2018La metformina durant l'embaràs en dones amb síndrome d'ovari poliquístic podria provocar una menor incidència d'avortament tardà. No obstant això, no prevé la diabetis gestacional, i pot produir un pes del nen més a l'edat de 4 anys i un perímetre cefàlic lleugerament major

La metformina és un medicament que ha demostrat beneficis en el tractament de les pacients amb Síndrome d'Ovari poliquístic (SOP), millorant el perfil metabòlic i glucèmic i les irregularitats menstruals, amb un benefici limitat en el tractament del hirsutisme o de l'acne. Hi ha estudis que demostren una millora de la infertilitat, amb una major freqüència d'ovulació (un dels problemes crònics que comporta aquest trastorn) i una possible disminució de la taxa d'avortaments (1).

 

D'altra banda, hi ha el debat creixent sobre la seva utilitat en el tractament durant la gestació de pacients amb SOP i Diabetis Gestacional (DG).

Estudis recents han demostrat que en embarassades en tractament amb Metformina en el primer trimestre, tot i que el fàrmac passa a la circulació fetal, no hi ha una major taxa d'avortaments o malformacions.

Com beneficis destaca una menor guany de pes materna i una disminució dels requeriments d'insulina en les gestants que la requereixen. El problema és que l'evidència és limitada perquè es basa en estudis amb petit nombre de pacients i observacionals. Fins ara, s'havia observat que els nens no presentaven diferències en tensió arterial, desenvolupament psicomotor als 18 mesos però no obstant això, els resultats obtinguts sobre possibles canvis en la composició corporal eren dispars. (2)

Atès que es manca d'estudis que avalin la seguretat per a la mare i el fetus a llarg termini, moltes guies clíniques i societats com l'ADA (American Diabetis Association), no la consideren com un fàrmac de primera línia durant l'embaràs. D'altres, com la guia NICE britànica, sí la posen en primera línia.

 

Durant el congrés de la Endocrine Society (Societat Americana d'Endocrinologia) celebrat a Chicago el març de 2018 s'han presentat els resultats de l'estudi PregMet2 sobre els potencials beneficis del tractament amb metformina en pacients amb SOP i la disminució de complicacions durant l'embaràs.

Hi van participar 487 gestants de Noruega, Suècia i Islàndia que es van distribuir en 2 grups: un d'ells rebent placebo i l'altre rebent 1000 mg de Metformina 2 vegades al dia fins al part començant durant el primer trimestre de gestació. En l'anàlisi de les dades excloent a les pacients que no van acabar l'estudi, es va objectivar una menor incidència d'avortament tardà en el grup tractat respecte al grup placebo (5% vs 10%). Es va calcular que calia tractar a 22 gestants per prevenir un avortament o part preterme.

Un altre resultat sorprenent de l'estudi és que el tractament amb Metformina no prevé el desenvolupament de Diabetis Gestacional (un dels problemes de les pacients amb SOP). Aquesta dada podria tenir repercussió sobre l'ús d'aquest medicament en el tractament de la DG.

Finalment, respecte a la seguretat i possibles efectes secundaris a llarg termini, els nens nascuts de les mares que van prendre Metformina van presentar un pes major a l'edat de 4 anys i un perímetre cefàlic lleument major (encara que dins de la normalitat) que els nens no exposats. (3).

 

 

1-Richard S. Legro, Silva A. Arslanian, David A. Ehrmann, Kathleen M. Hoeger, M. Hassan Murad, Renato Pasquali, and Corrine K. Welt. Diagnosis and Treatment of Polycystic Ovary Syndrome: An Endocrine Society Clinical Practice Guideline. J Clin Endocrinol Metab, December 2013, 98(12):4565–4592.


 
2-Robert S. Lindsay,Mary R. Loeken. Metformin use in pregnancy: promises and uncertainties. Diabetologia (2017) 60:1612–1619
 
3-Shetelig Løvvik, Tone MD. Metformine May prevent Pregnancy Complications in PCOS. Presentación oral realizada el 20 de marzo durante el congreso ENDO 2018, Chicago. 

 

Autor:


Cap de Servei @doctorasesmilo Especialista en endocrinologia de la gestació/reproducció Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Co-cordinació de la Unitat d' Ovari poliquístic


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

Per als amants del formatge i de la carn vermella tenim una bona notícia

METFORMINA I SÍNDROME D’OVARI POLIQUÍSTIC: ¿POT REDUIR LES COMPLICACIONS DURANT L'EMBARÀS?

Per als amants del formatge i de la carn vermella tenim una bona notícia: El consum d'àcids grassos saturats (AGS) provinents dels lactis i les carns no processades no són nocius per a la salut cardiovascular ni es relacionen amb un major risc de diabetis, mentre que el consum de carns processades com salsitxes, embotits i bacó sí que es relacionen amb patologia cardiovascular i mortalitat.

Continuar llegint

COVID - 19 I JOVES AMB DIABETIS MELLITUS TIPUS 1

METFORMINA I SÍNDROME D’OVARI POLIQUÍSTIC: ¿POT REDUIR LES COMPLICACIONS DURANT L'EMBARÀS?

La ISPAD aconsella als pacients amb diabetis tipus 1 seguir les mateixes recomanacions per a contenir la pandèmia i prevenir la infecció que les indicades per a la població general. Remarca la importància de mantenir el seguiments de control de la diabetis amb l’equip d’endocrinologia i nutrició habitual i, alerta en diagnosticar a temps, dels nous casos de diabetis tipus 1 que poden aparèixer durant la pandèmia.

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +