CIRURGÍA DE LA OBESITAT; QUINA TÈCNICA ESCOLLIR?

categoría Nutrició Obesitat

28 març 2018La cirurgia de l’obesitat o també anomenada cirurgia bariàtrica és la cirurgia que es realitza per a afavorir la pèrdua de pes. Va dirigida a pacients amb obesitat mòrbida o amb obesitat acompanyada de comorbiditats associades susceptibles a millorar amb la pèrdua de pes, com poden ser la Diabetis Mellitus tipus 2 (DM2) o les apnees de la son.

La cirurgia  de l’obesitat o també anomenada cirurgia bariàtrica és la cirurgia que es realitza per a afavorir la pèrdua de pes. Va dirigida a pacients amb obesitat mòrbida o amb obesitat acompanyada de comorbiditats associades  susceptibles a millorar amb la pèrdua de pes, com poden ser la Diabetis Mellitus tipus 2 (DM2) o les apnees de la son.

 

Les tècniques més utilitzades són el bypass gàstric en Y de Roux y la gastrectomia vertical. En els últims anys la gastrectomia vertical com tècnica de cirurgia de l’obesitat ha escalat popularitat competint amb el bypass gàstric en Y de Roux, tècnica més utilitzada fins aleshores perquè, es pensava que era més eficaç.  La gastrectomia vertical és una tècnica més senzilla amb menys complicacions.

 

En l’actualitat, nous estudis han mostrat que els resultats aconseguits amb ambdues tècniques són molt similars, i sembla no haver-hi evidència per mantenir el bypass gàstric en Y de Roux com a tècnica de primera elecció.

 

Bypass Gàstric en Y de Roux

 

Té com a objectiu reduir la mida de l’estómac, deixant una petita bossa gàstrica connectada amb l’intestí prim. D’aquesta manera, s’aconsegueix una menor absorció dels aliments ingerits, a més d’assolir amb més facilitat i rapidesa la sensació de sacietat.

Les obstruccions intestinals lleus, la malabsorció, les hèrnies o la síndrome de dúmping són algunes de les complicacions més comunes. La síndrome de dumping, es caracteritza per l’emplenament de l’extrem inferior de l’intestí prim de manera massa ràpida, provocant així distensió abdominal, dolor, vòmit o símptomes vasomotors. Hi ha pacients molt limitats a la seva vida quotidiana per culpa d’aquesta complicació, encara que amb el temps pot millorar.

 

Gastrectomia vertical o Sleeve gàstric

 

Es tracta d’una reducció vertical de l’estómac on es deixa un remanent en forma de tub allargat. El procediment és més senzill quirúrgicament i més ràpid de realitzar que el del Bypass gàstric, s’associa a menys complicacions a curt termini i a menys síndrome de dúmping. Així i tot val a dir que els resultats a llarg termini no disposen, encara, de tants estudis.

Les principals complicacions i desavantatges, tant en nova aparició com agreujant-los si ja eren existents, és el reflux gastroesofàgic i l’esòfag de Barret.  Aquest aspecte pot arribar a ser una contraindicació per a les persones que en pateixen, posant en preferència el bypass gàstric en Y de Roux en aquests casos.

 

Quina tècnica escollir?

 

Estudis com el SM-DOSS o el SLEEVEPASS pretenen comparar la pèrdua de pes assolida amb ambdues tècniques en pacients amb obesitat mòrbida.

En el SM- BOSS, el percentatge de pèrdua d’excés d'índex de massa corporal en pacients sotmesos a gastrectomia vertical en comparació amb el bypass gàstric va ser del 61,1% vs 68,3% després de 5 anys. Aquests resultats van ser del 49% i el 57% respectivament per a l’estudi SLEEVEPASS. Tot i mostrar una major pèrdua de pes amb el bypass gàstric, les diferències no van ser estadísticament significatives després de l'ajust per a múltiples comparacions. Tanmateix, no van observar-se diferencies entre les dues tècniques pel que fa a la millora del control glucèmic dels participants amb diabetis, o la remissió de la dislipèmia, assolit amb èxit en els dos casos.  D’altra banda, l’empitjorament dels símptomes del reflux gastroesofàgic es van observar amb més freqüència després de la gastrectomia vertical.

 

Si bé es cert que calen més dades i nous estudis, amb resultats a llarg termini, per acabar de  guanyar confiança en aquestes noves tècniques; tot apunta que la gastrectomia vertical s’està  fent un lloc important i segur en la cirurgia bariàtrica. 

 

Autor:


Cap de Servei @doctorasesmilo Especialista en endocrinologia de la gestació/reproducció Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Co-cordinació de la Unitat d' Ovari poliquístic


Dietista-Nutricionista Educadora en diabetis Coordinadora de la unidad de Diabetis Especialista en tecnologies en diabetis, diabetis tipus 1 i diabetis pediàtrica Responsable unitat de nutrició clínica


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

PROTEïNA VEGETAL

CIRURGÍA DE LA OBESITAT; QUINA TÈCNICA ESCOLLIR?

Fonts, biodisponibilitat i absorció.

Continuar llegint

Què és la nutrigenètica?

CIRURGÍA DE LA OBESITAT; QUINA TÈCNICA ESCOLLIR?

Com ens agradaria poder dissenyar una intervenció dietètica a mida de cada pacient, per millorar-li la vida, només amb una anàlisi de sang. Us parlem una mica d'això.

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +