Microbiota, obesitat i diabetis tipus 2

categoría Diabetis Nutrició Obesitat

23 març 2018La composició de la nostra microbiota intestinal pot determinar l'aparició de malalties com la diabetis tipus 2 i l'obesitat

Microbiota intestinal

La microbiota intestinal és aquell conjunt de microorganismes (bacteris, virus, fongs i cèl·lules eucariotes) que resideixen a la part baixa del nostre sistema digestiu. Els més abundants són en un 60-80% Firmicutes, 20-30% de Bacteroidetes, 10% de actinobacteries, i en menor mesura Proteobacteries.

Aquests microorganismes estan implicats en la fermentació i absorció d'hidrats de carboni sense digerir, absorció d'electròlits i minerals, modulació del trànsit intestinal, síntesi de micronutrients, maduració de cèl·lules immunitàries, destrucció de toxines i carcinògens i en evitar la colonització per bacteris patògens, entre d'altres.

 

Composició de la microbiota

La seva composició depèn de diversos factors: edat, sexe, geografia, ètnia, família i hàbits de vida.

Els nens adquireixen la seva microbiota intestinal inicial ja en el moment del part, i aquesta va madurant i canviant fins als 2,5 anys d'edat quan ja s'assembla a la microbiota adulta. No obstant això, el pas dels anys, canvis en l'ambient i diferents influències com l'alimentació (en entrades anteriors poden consultar l'efecte dels edulcorants artificials), la presa d'antibiòtics, la reducció de la lactància materna, l'augment de la higiene corporal, etc. poden modificar la seva composició.

 

Microbiota i obesitat

Es postula que la interrelació de factors ambientals i la microbiota intestinal podrien provocar un desequilibri energètic causant canvis metabòlics, neurocognitius i del comportament que afavoreixen l'obesitat.

Encara falta molta exploració en aquest camp, però estudis en ratolins mostren un major contingut de Firmicutes i una reducció de Bacteroidetes en rosegadors obesos i / o alimentats amb dietes occidentals. Això s'associa a una major capacitat per digerir polisacàrids indigeribles donant lloc a monosacàrids i àcids grassos de cadena curta absorbits per l'hoste, obtenint energia de substàncies de les que no s'hauria obtenir. De moment, els resultats d'estudis en humans són dispars.

Sí que s'ha observat en humans un canvi de la composició de la microbiota en tan sols 24 hores quan es passa d'una dieta rica en greixos i baixa en fibra al contrari, demostrant la importància dels estils de vida en aquest context.

 

Microbiota i diabetis tipus 2

En el cas de persones amb diabetis, els canvis microbians que s'han descrit són: descens de bacteris productors de butirat (Roseburia intestinalis i F. pausnitzii), augment de Lactobacillus gasseria, Streptococcus mutans i certs Clostridium; una major proporció de Proteobacteries i un increment de l'expressió de gens de la microbiota relacionats amb l'estrès oxidatiu i la inflamació, comparat amb individus sense aquesta afecció.

Aquests canvis de la composició microbiana s'associen amb la resistència a la insulina característica d'aquesta patologia mitjançant diversos mecanismes: increment de la endotoxemia (lipopolisacàrids en plasma provinents de la paret cel·lular de bacteris gramnegatius que incrementen molècules proinflamatòries), modificació en la secreció d'incretines (GLP1 i pèptid YY, que influeixen en la sensibilitat a la insulina i el funcionament de la cèl·lula β pancreàtica), modificacions en la producció de butirat (àcid gras de cadena curta involucrat en la regulació del pes i la sacietat i amb un paper insulinosensibilizador), alteracions en la producció d'àcids biliars secundaris (tenen un paper en millorar la sensibilitat a la insulina), entre d'altres factors.

 

I si modifiquem la microbiota amb objectius beneficiosos?

A través de la dieta, amb probiòtics, prebiòtics, simbiòtics i tècniques més noves (trasplantament de microbiota) s'han vist resultats encoratjadors.

Al 2014, un estudi amb l'objectiu de valorar l'eficàcia de la suplementació amb probiòtic en subjectes obesos i resistents a la insulina, va demostrar una millora en paràmetres d'inflamació, lipídics i de sensibilitat a la insulina.

Un estudi publicat al 2016 avaluant l'efecte de l'exposició a llarg termini a dieta Mediterrània en subjectes obesos, va observar un paper protector d'aquesta front la diabetis tipus 2, en part a causa de canvis en la composició bacteriana.

Segons una meta-anàlisi de 12 assaigs controlats aleatoritzats, la suplementació amb probiòtics a pacients amb diabetis tipus 2 millora la glucèmia basal (p = 0,0001) i incrementa el colesterol HDL (p = 0,01).

 

Moltes altres publicacions donen suport a aquestes troballes, però, són només l'inici d'un camp molt verge i que encara està per explorar.

 

Muñoz-Garach A, Diaz-Perdigones C, Tinahones FJ. Microbiota y diabetes mellitus tipo 2. Endocrinol y Nutr. 2016;63(10):560–8.

Rajkumar H, Mahmood N, Kumar M, Varikuti SR, Challa HR, Myakala SP. Effect of probiotic (VSL#3) and omega-3 on lipid profile, insulin sensitivity, inflammatory markers, and gut colonization in overweight adults: A randomized, controlled trial. Mediators Inflamm. 2014;2014.

Haro C, Montes-Borrego M, Rangel-Zúñiga OA, Alcalã-Diaz JF, Gamez-Delgado F, Pérez-Martinez P, et al. Two healthy diets modulate gut microbial community improving insulin sensitivity in a human obese population. J Clin Endocrinol Metab. 2016;101(1):233–42.

Li C, Li X, Han H, Cui H, Peng M, Wang G, et al. Effect of probiotics on metabolic profiles in type 2 diabetes mellitus. Medicine (Baltimore) [Internet]. 2016;95(26):e4088. Available from: http://content.wkhealth.com/linkback/openurl?sid=WKPTLP:landingpage&an=00005792-201606280-00078

Autor:


Cap de Servei @doctorasesmilo Especialista en endocrinologia de la gestació/reproducció Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Co-cordinació de la Unitat d' Ovari poliquístic


Nutricionista i educadora en diabetis


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

La ingesta de begudes ensucrades, fins i tot sucs de fruita natural, vinculada a l'aparició de Diabetis tipus 2

Microbiota, obesitat i diabetis tipus 2

Les begudes ensucrades incloent els sucs de fruita naturals i les begudes artificialment ensucrades augmenten el risc de desenvolupar diabetis tipus 2.

Continuar llegint

Els edulcorants artificials s'associen a obesitat, disfunció metabòlica i diabetis

Microbiota, obesitat i diabetis tipus 2

El consum d'edulcorants, que te com a objectiu principal reduir el consum de sucre, de calories i prevenir l'obesitat i la diabetis, podria tenir un efecte contrari al que es pretén.

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +