Dapagliflozina per al tractament de la diabetis tipus 1 mal controlada

categoría Diabetis

13 octubre 2017L’estudi DEPICT-1 demostra que la dapagliflozina com a tractament oral adjunt a la insulina, millora el control glucèmic i indueix pèrdues de pes en persones amb diabetis tipus 1 mal controlada, amb mínims efectes sobre la cetonèmia

Antecedents

Fa temps que es venent buscant estratègies per a millorar la teràpia de la diabetis tipus 1. La intensificació de la insulina  per aconseguir un estricte control glucèmic augmenta el risc d’hipoglucèmies, provoca augment del pes corporal i de la pressió arterial; per tant, cal trobar un tractament complementari que provoqui millores sostingudes en paràmetres clau: HbA1c (hemoglobina glucosilada), temps en rang de glucosa, pes corporal i hipoglucèmies.

 

Què és la dapagliflozina?

La dapagliflozina és un fàrmac inhibidor competitiu, selectiu i reversible del cotransportador sodi-glucosa 2 (SGLT-2). El seu mecanisme provoca una disminució de la reabsorció renal de la glucosa i per tant, provoca una major excreció urinària (glucosúria).

 

Estudi DEPICT-1

L’estudi DEPICT-1 (Dapagliflozin Evaluation in Patients with Inadequately Controlled Type 1 Diabetes) té com a objectiu valorar la seguretat i l’ eficàcia de la dapagliflozina com a tractament oral complementari a la insulina en pacients amb diabetis tipus 1 mal controlada. 

El seu disseny va consistir a randomitzar (1:1:1) als pacients amb diabetis tipus 1 mal controlada (HbA1c ≥ 7.7% i ≤ 11% amb més de 12 mesos de tractament insulínic) a rebre juntament amb la insulina: 5mg vs 10mg diaris de dapagliflozina vs placebo durant 24 setmanes.

La mesura d’eficàcia primària era el canvi en el valor de la HbA1c. I els secundaris: el canvi percentual en la dosis diaria d’insulina, el canvi percentual en el pes corporal, el canvi en el valor mig de les lectures de glucosa en 24 hores; i el canvi en l’amplitud mitja de les excursions de glucosa en 24 hores.

Els resultats de l’estudi mostren una reducció significativa del -0.42% en el valor de la HbA1c amb 5mg diaris de dapagliflozina comparat amb placebo; i del -0.45% amb 10mg diaris.

Les reduccions en el pes van ser també significatives, amb valors de -2.96% i -3.72% (per a 5 i 10 mg diaris del fàrmac, respectivament). Així com les de la dosi total diaria d’insulina (-8.8 i -13.2% respectivament).

I tot això, sense incrementar el risc d’hipoglucèmia i el de cetoacidosis diabètica, sent aquestes 2 similars en els 3 grups. No obstant, cal comentar que la pràctica clínica usada en quant a recomanacions de reducció de les dosis d’insulina a l’iniciar el fàrmac va ser el factor que va ajudar a mitigar la cetoacidosis diabètica.

 

Quines implicacions comporta l’estudi?

Queden encara alguns dubtes per a resoldre:

  • Seria desitjable aquesta reducció ponderal en pacients que inicien la teràpia amb el fàrmac en un pes normal?
  • Voldríem una reducció en els valors de la pressió arterial en aquells pacients que tenen uns valors baixos inicials?
  • Seria segura la reducció en les dosis d’insulina en aquells pacients que ja comencen amb dosis baixes?
  • Com modificaria la mortalitat cardiovascular en pacients amb diabetis tipus 1?
  • Quins serien els resultats a més llarg termini?
  • Són totes les persones igual de propenses a la cetosis quan se’ls posa un fàrmac d’aquest tipus?

Per tant, els resultats de l’estudi suggereixen que la dapagliflozina podria ser un tractament complementari a la insulina prometedor per millorar el control glucèmic en la diabetis tipus 1 mal controlada amb insulina. Però, es necessiten estudis a llarg termini per a l’aprovació del seu ús en la diabetis tipus 1.

 

Dandona P., Mathieu C., Phillip M., Hansen L., Griffen S., Tschöpe D., et al. Efficacy and safety of dapagliflozin in patients with inadequately controlled type 1 diabetes (DEPICT-1): 24 week results from a multicentre, double-blind, phase 3, randomised controlled trial. The Lancet Diabetes & Endocrinology, Volume 0, Issue 0.

 

 

 

Autor:


Cap de Servei @doctorasesmilo Especialista en endocrinologia de la gestació/reproducció Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Co-cordinació de la Unitat d' Ovari poliquístic


Nutricionista i educadora en diabetis


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

Per als amants del formatge i de la carn vermella tenim una bona notícia

Dapagliflozina per al tractament de la diabetis tipus 1 mal controlada

Per als amants del formatge i de la carn vermella tenim una bona notícia: El consum d'àcids grassos saturats (AGS) provinents dels lactis i les carns no processades no són nocius per a la salut cardiovascular ni es relacionen amb un major risc de diabetis, mentre que el consum de carns processades com salsitxes, embotits i bacó sí que es relacionen amb patologia cardiovascular i mortalitat.

Continuar llegint

Ens han donat el 2n premi a la millor comunicació científica clínica en el congrés de la Societat Espanyola d' Endocinologia i Nutrició

Dapagliflozina per al tractament de la diabetis tipus 1 mal controlada

Premi a la millor comunicació científica clínica en el congrés de la Societat Espanyola d' Endocinologia i Nutrició per un estudi en diabetis gestacional

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +