Glucagó per prevenir la hipoglucèmia post-exercici en la diabetis

categoría Diabetis

25 setembre 2017Les persones amb diabetis tipus 1 presenten un elevat risc de patir hipoglucèmies hores després d’haver realitzat exercisi físic. Un estudi recent demostra que l’administració subcutània de glucagó abans de fer exercici, podria prevenir-la.

D’acord amb un estudi presentat recentment al congrés de la European Association for the Study of Diabetes (EASD) a la ciutat de Lisboa, l’administració d’una petita dosi de glucagó just abans d’iniciar exercici físic de moderada intensitat, podria prevenir la hipoglucèmia tant durant l’activitat com a posteriori. El glucagó és una hormona secretada pel pàncrees que actua augmentant els nivells de glucosa en sang per alliberació hepàtica.

La intervenció es va estructurar en 4 sessions que consistiren en administrar una dosi de 150μg de glucagó subcutani 5 minuts abans d’iniciar l’exercici, reduir al 50% la dosi d’insulina basal juntament amb una injecció placebo just abans de l’activitat, ingerir 20g de glucosa prèviament a l’exercici amb 20g més mitja hora després, o bé simular una reducció de la taxa basal junt amb una injecció de solució salina 5 minuts abans de l’exercici, com a sessió control. Cada un dels 15 voluntaris amb DM1 inclosos en l’estudi va completar cada sessió amb una caminada de 45 minuts al 50-55% de la capacitat màxima d’exercisi, amb 30 minuts de recuperació i un àpat estandarditzat (55% carbohidrats, 20% proteïna, 25% greix) 75 minuts posteriors a la finalització. Els nivells de glucosa varen enregistrar-se per monitorització contínua de glucosa fins al migdia de l’endemà.  

Els resultats mostraren un augment de la glucèmia tant en la sessió del glucagó com de la glucosa ingerida, però en aquest últim l’increment es va prolongar durant el període de recuperació comparat amb la sessió del glucagó que va romandre estable, a més els episodis d’hiperglucèmia (≥180mg/dl) foren més notables en la ingesta de glucosa. A les sessions amb reducció d’insulina i la control s’observà una disminució de la glucèmia a l’inici de l’exercisi amb casos d’hipoglucèmia (<70mg/dl) en 1/3 dels pacients i d’hipoglucèmia greu en 3 subjectes, en canvi, en les sessions del glucagó i de la ingesta de glucosa no es va observar cap cas.

És sabut que els individus sense diabetis secreten glucagó mentre realitzen exercici físic com a resposta fisiològica de l’organisme, però en la DM1 aquest procés està alterat. En la sessió del glucagó els subjectes experimentaren un pic d’aquesta hormona 30 minuts posteriors a la injecció respecte a la resta de sessions que mostraren nivells basals estables.

D’acord amb els resultats d’aquest estudi, utilitzar una petita dosi de glucagó abans de realitzar exercici físic planificat d’intensitat moderada, sembla ser una estratègia eficaç per prevenir hipoglucèmies durant i després de l’activitat en pacients amb DM1, comparat amb la recomanació actual de reduir la dosi d’insulina basal. 

Autor:


Cap de Servei @doctorasesmilo Especialista en endocrinologia de la gestació/reproducció Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Co-cordinació de la Unitat d' Ovari poliquístic


Nutricionista i educadora en diabetis


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

Glucagó per prevenir la hipoglucèmia post-exercici en la diabetis

Glucagó per prevenir la hipoglucèmia post-exercici en la diabetis

Les persones amb diabetis tipus 1 presenten un elevat risc de patir hipoglucèmies hores després d’haver realitzat exercisi físic. Un estudi recent demostra que l’administració subcutània de glucagó abans de fer exercici, podria prevenir-la.

Continuar llegint

Longitud de les agulles d'insulina

Glucagó per prevenir la hipoglucèmia post-exercici en la diabetis

La insulina s'administra en el greix subcutani evitant injectar a nivell intradèrmic o muscular, ja que pot resultar més dolorós o alterar la velocitat d'absorció. Per assegurar una punció adequada d'insulina s'ha de tenir en compte diversos factors, entre ells l'elecció d'una agulla de longitud i gruix adequats.

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +