SIBO (sobrecreixement bacterià en intestí prim)

categoría Nutrició

30 maig 2017L'evidència no és concloent fins al moment, però sembla ser que el tractament antibiòtic, una dieta baixa en sucres fermentables i l'ús de probiòtics pot mantenir a ratlla aquesta malaltia

Què és el SIBO?

SIBO són les sigles en anglès per a "small intestine bacterial overgrowth" que significa sobrecreixement bacterià en l'intestí prim.

Aquesta síndrome es descriu per l'anòmala i excessiva presència de bacteris a l'intestí prim que normalment es troben a l'intestí gros; i s'associa a símptomes com ara: dispèpsia, flatulència, nàusees, inflor i dolor abdominal, fatiga, diarrea i restrenyiment.

En termes quantitatius, clàssicament s'ha definit per la presència de > 103 (variant en funció d'autors) UFC (unitats formadores de colònies) a l'intestí prim proximal.

En pacients sans, l'intestí prim proximal conté quantitats relativament petites de bacteris causa de l'acció de l'àcid gàstric, la vàlvula ileocecal, l'acció dels enzims pancreàtics i la motilitat de l'intestí prim.

 

Factors de risc

S'han identificat diversos factors de risc per a SIBO:

Anormalitats anatòmiques com diverticulosi de l'intestí prim

Canvi estructurals post-quirúrgics com la resecció de la vàlvula ileocecal, bypass gàstric o I-de-Roux

Fàrmacs que disminueixen la motilitat intestinal: narcòtics, anticolinèrgics, antidiarreics

Hipoclorhídria o aclorhídria (falta o absència d'àcid gàstric) per cirurgia, gastritis autoimmune o bé, per antiàcids inhibidors de la bomba de protons

Alteració de la motilitat de l'intestí prim (sigui quina sigui la causa: celiaquia, malaltia intestinal inflamatòria, enteritis per radiació, adherències de l'intestí prim, diabetis, esclerodèrmia i amiloïdosi)

 

Conseqüències associades a SIBO

SIBO ha estat associat a les següents condicions: SII (síndrome d'intestí irritable)*, rosàcia, encefalopatia hepàtica, obesitat, gastroparèsia, síndrome de Parkinson, fibromiàlgia, pancreatitis crònica, malaltia renal terminal i malaltia inflamatòria intestinal.

Conseqüències nutricionals de SIBO:

• Malabsorció de greixos amb conseqüent esteatorrea i pèrdua de vitamines liposolubles

• Lleu hipoproteinemia (proteïnes en sang), és poc freqüent que comporti a una desnutrició severa si no hi ha una altra malaltia intestinal

• Dèficit de cobalamina (vitamina B12)

• Nivells normals o lleugerament elevats de vitamina K i vitamina B9 (folat) per la seva producció per part dels bacteris

Aquestes conseqüències han de ser descartades i / o tractades pel seu metge.

* SIBO ha estat proposat com una causa de la síndrome de l'intestí irritable, aquesta hipòtesi encara no té evidència, però, tampoc es descarta i continua investigant.

 

Com es diagnostica?

Encara amb les altes prevalences de SIBO i la seva importància, hi ha una falta de consens del millor mètode diagnòstic. Els mètodes diagnòstics més usats es basen en el mesurament d'hidrogen produït del metabolisme hidrocarbonat (10g de lactulosa o 75g de glucosa) dels bacteris luminals en la respiració exhalat.

Les cèl·lules humanes no són capaços de produir hidrogen o metà, així doncs, la seva presència significarà un metabolisme dels carbohidrats a l'intestí, una absorció d'aquests gasos i una posterior exhalació pels pulmons.

La producció de gasos dependrà entre individus en funció del nombre i tipus de bacteris.

Tot i la controvèrsia, estudis recents mostren una bona sensibilitat per al diagnòstic amb el test d'hidrogen expirat quan hi ha elevacions de ≥20ppm després de 90 minuts respecte a l'inici.

Diversos estudis confirmen que utilitzar la simptomatologia clínica no és útil per diagnosticar la síndrome, doncs aquests, no són específics per SIBO.

 

Tractament de SIBO

El tractament de SIBO té 3 pilars bàsics: 1) aconseguir la remissió, 2) mantenir la remissió, 3) tractar o modificar la causa directa/indirecta de SIBO.

  1. Tractament antibiòtic: encara hi ha falta d'evidència, però es recomanen antibiòtics d'ampli espectre durant 2 setmanes (amoxicil·lina, rifaximina, ciprofloxacina, etc.). Per a pacients amb al·lèrgies als antibiòtics o que no responen correctament a les dosis òptimes d'aquests, els metges poden aconsellar una dieta elemental (fórmules nutricionals on els nutrients estan digerits) de manera temporal per aconseguir la remissió de SIBO. Manca evidència de l'eficàcia, la dosificació i seguretat de les herbes medicinals amb propietats antibiòtiques com l'oli de menta.

 

  1. Després de la remissió, SIBO pot reaparèixer. Es suggereixen algunes opcions per mantenir la remissió: medicaments promotors de la motilitat intestinal (ja que la motilitat és un determinant del flux i l'estasi de l'intestí); dieta baixa en FODMAP: fins a la data, no hi ha cap estudi que comprovi els efectes d'aquest tipus de dieta en SIBO, però, les intoleràncies a sacàrids són freqüents en SIBO, i teòricament, una dieta baixa en aliments fermentables disminueix la probabilitat de sobrecreixement bacterià per un ambient menys favorable per a això.Per tant, a nivell dietètic, sembla ser l'opció més raonable per mantenir la remissió de SIBO aconseguida amb l’antibiòtic.

 

  1. SIBO sol ser una malaltia secundària a una altra, i mentre no s'elimini la causa, la reaparició d'SIBO té una alta probabilitat. No obstant això, moltes vegades és impossible eliminar la causa primària. Aquí, entren en joc els probiòtics, prebiòtics i/o simbiòtics amb l'objectiu de substituir la microbiota "dolenta" per la "bona". Un estudi recent mostra que la suplementació amb probiòtics pot reduir el sobrecreixement bacterià, reduir les concentracions d'hidrogen i alleujar el dolor abdominal.

Autor:


Cap de Servei @doctorasesmilo Especialista en endocrinologia de la gestació/reproducció Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Co-cordinació de la Unitat d' Ovari poliquístic


Nutricionista i educadora en diabetis


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

Quin pes he de tenir durant L’EMBARÀS ?

SIBO (sobrecreixement bacterià en intestí prim)

Tens sobrepès o obesitat i estàs pensant a quedar-te embarassada? Millorar la teva salut sí que importa. Saps quant pes hauries d’augmentar durant l’embaràs per a garantir la salut del teu nadó? Trobar-se en un pes correcte i augmentar-ne l’adequat durant la gestació és crucial pel teu bebè.

Continuar llegint

EL CONSUM DE HUMUS S'ASSOCIA AMB UNA BAIXA INCIDÈNCIA DE L'OBESITAT I ALTRES PROBLEMES DE SALUT

SIBO (sobrecreixement bacterià en intestí prim)

L'humus és una pasta que es compon de cigrons amb suc de llimona, sèsam i all. Se sol servir com a aperitiu, primer plat i / o acompanyament dels àpats. S'ha realitzat un estudi aleatoritzat amb adults nord-americans, en què es consumia humus / cigrons. Es conclou que el consum d'humus i cigrons està associat amb dietes riques en nutrients i millores en el control del pes.

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +