TRASTORNS RELACIONATS AMB EL GLUTEN

categoría Nutrició

15 maig 2017Cada vegada són més freqüents les molèsties relacionades amb la ingesta de gluten i el seu impacte mediàtic està en alça. És important saber amb quins trastorns comptem, com distingir-los i quines són les seves característiques principals.

Cada vegada són més freqüents les molèsties relacionades amb la ingesta de gluten i el seu impacte mediàtic està en alça. És important saber amb quins trastorns comptem, com distingir-los i quines són les seves característiques principals.

El gluten és una fracció proteica que es troba a la llavor de molts cereals com el blat (trigo), el sègol (centeno), l’ordi (cebada), el Kamut , l’espelta o varietats híbrides i derivats d’aquests.

La civada (avena) no conté gluten de forma natural però es molt comú que hi hagi contaminació creuada i és difícil trobar-ne de pura. És per això que sovint també s’exclou de la dieta sense gluten a menys que no estigui elaborada, preparada i/o processada específicament per a poder estar inclosa en un aliment presentat sense gluten.

Actualment hi ha tres trastorns identificats relacionats amb aquesta proteïna:

  • Malaltia Celíaca
  • Al·lèrgia al blat
  • Sensibilitat al gluten no celíaca

 

Malaltia celíaca

La celiaquia és una malaltia autoimmune que pot definir-se com la inflamació de la mucosa intestinal com a resposta a la intolerància a la ingesta de gluten.

Els principals símptomes són diarrees, restrenyiment, dolors abdominals, indigestió, pèrdua de pes, fatiga,... i altres símptomes extra-intestinals. Sovint poden presentar malabsorció de nutrients i carències. També hi ha pacients asimptomàtics.

Pot aparèixer en qualsevol etapa de la vida i es tracta d’una malaltia crònica.

Pel seu diagnòstic primerament s’avalua la clínica del pacient i es realitza un anàlisi de sang específic on es valoren els anticossos de la transglutaminasa, IgA i IgG, també hi ha altres anticossos com els dirigits a la gliadina i a l’endomisi. Si aquests donen positiu, per a acabar de confirmar el diagnòstic s’ha de dur a terme una biòpsia intestinal del qual se’n fa un examen histològic. Pot haver casos de celiaquia amb anticossos negatius, és per això que en ocasions, es realitza la biòpsia encara que no hagin donat positius els anticossos serològics en pacients amb sospita clínica. Pel que fa la genètica, les proteïnes de risc són HLA-DQ2 o HLA –DQ8.  Tenir els gens de risc no implica tenir la malaltia. Sí ens serveixen per a descartar-la quan no es te cap gen de risc. La resposta a la dieta sense gluten també es té en compte per confirmar el diagnòstic.

El tractament consisteix amb una dieta completament absent de gluten.

 

Al·lèrgia al blat

Es tracta d’una reacció d’hipersensibilitat mediada per immunoglobulines E a les proteïnes que conté el blat.

Els principals símptomes poden classificar-se en: asma ocupacional i rinitis, al·lèrgia alimentària que afecta al tracte gastrointestinal o respiratori, -anafilaxi blat depenent- induïda per l’exercici  i urticària de contacte.

Pel seu diagnòstic es valora l’anamnesi, es realitza el Prick test a la pell i s’avalua la IgE específica en un anàlisi de sang. També poden realitzar-se proves moleculars i de provocació oral.

 

Sensibilitat al gluten no celíaca (SGNC)

Es diagnostica en pacients amb simptomatologia semblant als dos trastorns anteriors, símptomes intestinals i extra intestinals, als quals se’ls ha descartat la malaltia celíaca i l’al·lèrgia al blat i la seva clínica millora amb una dieta sense gluten.

No existeixen encara marcadors serològics per a confirmar el diagnòstic.

El tractament consisteix amb una dieta absent de gluten segons la tolerància.

 

DIETA SENSE GLUTEN (DSG)

La dieta sense gluten es basa en l’eliminació de qualsevol tipus de cereal que contingui aquesta proteïna. Exigeix un control exhaustiu dels cereals o aliments que n’incloguin.

La dieta sense gluten permet consumir cereals que no contenen gluten de manera natural com l’arròs, el blat de moro, el mill i el sorgo. Tanmateix, pseudocereals com l’amarant, la quinoa, el blat sarraí o fajol (alforfón). També inclou aquella pasta, pa, galetes,... que estiguin preparats amb ingredients sense gluten.

Els productes manufacturats i preparats tenen major risc d’estar contaminats i contenir traces, pel que es recomana consumir productes naturals.

També s’aconsella evitar productes a granel o elaborats artesanalment per la possible contaminació creuada.

És important revisar els ingredients de l’etiquetatge així com vigilar amb la manipulació, els estris i les superfícies utilitzades durant la preparació.

 

No s’ha d’iniciar una dieta sense gluten abans de tenir el diagnòstic d’un especialista donat que interfereix en els resultats de les proves i en dificulta el diagnòstic.

D’entrada, l’eliminació del gluten de la dieta no es necessària si no es confirma cap dels tres trastorns descrits.

 

ETIQUETATGE

A partir del Juliol de 2016, la Unió Europea va aplicar un nou reglament (Nº 828/2014) referent a les declaracions aplicables al contingut de gluten que tenen els aliments.

Tots aquells aliments presentats com sense gluten han de contenir menys de 20mg de gluten per quilogram d’aliment. També poden ser referits com << adequat per celíacs >> o << elaborat específicament per celíacs >>. Aquests aliments són aptes per a persones amb malaltia celíaca, al·lèrgia al blat i  amb sensibilitat al gluten no celíaca.

Els aliments declarats molt baixos en gluten han de contenir menys de 100mg de gluten per quilogram d’aliment. Està pensat principalment per a aquelles persones sensibles al gluten no celíaques  o al·lèrgiques al blat amb tolerància a quantitats petites de gluten, no són aptes per a persones amb malaltia celíaca.  També poden estar indicats com << adequats per a les persones amb intolerància al gluten >> o << elaborat específicament per a persones amb intolerància al gluten >>.

Esta prohibit incloure gluten en la fabricació de productes per lactants i preparats de continuació, pel que també queda prohibit l’ús de les expressions anteriors.

 

Autor:


Cap de Servei @doctorasesmilo Especialista en endocrinologia de la gestació/reproducció Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Co-cordinació de la Unitat d' Ovari poliquístic


Dietista-Nutricionista Educadora en diabetis Coordinadora de la unidad de Diabetis Especialista en tecnologies en diabetis, diabetis tipus 1 i diabetis pediàtrica Responsable unitat de nutrició clínica


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

Estudis mostren que els làctis sencers presenten més beneficis a nivell cardiovascular i de síndrome metabòlica que els semi o desnatats

TRASTORNS RELACIONATS AMB EL GLUTEN

Generalment, les guies alimentàries han recomanat la ingesta de làctis "semidesnatats" o "desnatats" basant-se en alguns efectes negatius sobre el LDL (colesterol dolent) d'alguns greixos saturats de cadena llarga.

Continuar llegint

PROTEïNA VEGETAL

TRASTORNS RELACIONATS AMB EL GLUTEN

Fonts, biodisponibilitat i absorció.

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +