Gingebre per a les nàusees

categoría Nutrició

15 març 2017L'ús del gingebre per a la prevenció i tractament de les nàusees associades a la gestació i a la quimioteràpia es considera eficaç i segur

Què és el gingebre?

És una herba perenne conreada a Àsia i zones tropicals. S'ha vingut usant des de l'antiguitat com a espècia i com a herba medicinal per tractar malalties gastrointestinals com nàusees, vòmits, diarrea i dispèpsia o altres malalties (artritis, dolor muscular, febre).

El gingebre s'usa en múltiples formes: fresc, sec, en vinagre, en conserva, cristal·litzat, ensucrat o en pols.

Les seves presentacions poden ser diverses: càpsules, pastilles, tintures, te i extractes líquids

 

Quins són els ingredients actius?

El rizoma del gingebre està format per una multitud de substàncies fitoquímiques (substàncies que no són nutrients però aporten beneficis a la salut). No obstant, la major activitat farmacològica s'atribueix als gingerols (components principals del rizoma de gingebre fresc) i els shogaols (components principals del gingebre sec).

La concentració d'aquests ingredients actius dependrà de la seva forma de presentació i el grau de processament.

 

Com actua el gingebre?

Les seves propietats antiemètiques (prevenció de nàusea i/o vòmit) són gràcies a un efecte dins el tracte gastrointestinal, on augmenta el to i la motilitat gàstrica i afavoreix el buidament gàstric a causa d'accions anticolinèrgiques i antiserotoninérgicas.

 

Quina dosi s’aconsella?

Tot i que no hi ha consens en la dosificació del gingebre, la major part d'estudis clínics recomanen una dosi 1000-1500mg/dia de gingebre per a l'alleujament de les nàusees.

Aquesta dosificació equival a 1 cullera de cafè d'extracte de gingebre ratllat, 2ml d'extracte de gingebre líquid, 4 tasses d'infusió de gingebre, 10ml de xarop de gingebre o 2 peces de gingebre cristal·litzat. O bé, el seu equivalent en pastilles o càpsules.

 

Evidència del gingebre en la gestació

Aproximadament el 80% de dones embarassades presenta nàusees durant el primer trimestre de gestació, que es resolen sobre la setmana 12-14. La causa exacta encara es desconeix, però s'associa als canvis hormonals típics d'aquesta etapa (com un augment de la gonadotropina coriònica humana i els estrògens).

L'evidència de l'ús de gingebre durant la gestació mostra que aquesta herba és una bona opció no farmacològica per a l'alleugeriment de les nàusees comparat amb placebo a una dosi de 1000mg/dia com a mínim durant 4 dies. Així mateix, no s'observa en cap estudi efectes adversos del seu ús durant la gestació.

 

Evidència del gingebre en la quimioterapia

Les nàusees i vòmits induïts per la quimioteràpia són els majors efectes adversos d'aquestes. El risc de patir-los depèn del potencial emètic del fàrmac usat, però la incidència d'aquests problemes pot arribar a ser del 90%.

Hi ha diferents tipus de nàusees que es classifiquen: nàusea anticipatòria (abans de començar la quimioteràpia), nàusea aguda (dins de les 24 hores de la quimioteràpia), nàusea endarrerida (des de les 24h-5h post quimioteràpia).

De 7 estudis analitzats, 5 reporten resultats favorables per a l'ús del gingebre com antiemètic en la quimioteràpia amb una dosificació de 1000-1500mg / dia fraccionant en diferents preses en funció de la concentració de la presa. L'evidència és més favorable per a les nàusees agudes que per a les retardades.

 

Llavors, el gingebre pot ser una bona ajuda no farmacològica per al tractament simptomàtic de les nàusees associades a la gestació, la quimioteràpia i fins i tot, als marejos associats viatges llargs en cotxe o vaixells.

 

Per a més informació i adaptació individualitzada, el servei ENDOCS compta amb dietistes-nutricionistes i endocrinólogas que li poden ajudar.

 

Lete and Allué. The effectiveness of ginger in the Prevention of nausea and vomiting during Pregnancy and chemotherapy. Integrative Medicine Insights 2016:11 11–17 doi: 10.4137/IMI.s36273.

Autor:


Cap de Servei @doctorasesmilo Especialista en endocrinologia de la gestació/reproducció Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Co-cordinació de la Unitat d' Ovari poliquístic


Nutricionista i educadora en diabetis


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

Plats de temporada d’estiu: Et ve de gust un salmorejo fresquet?

Gingebre per a les nàusees

És una crema servida habitualment freda i com a primer plat on els ingredients principals són: pa, tomàquet, all, oli d’oliva i sal.

Continuar llegint

NUTRICIÓ SALUDABLE: IDEES DE MENÚS AL CONFINAMENT

Gingebre per a les nàusees

Ens trobem en una situació d'emergència en què passem les 24h del dia a casa. Això ens pot portar a menjar més quantitats (picar entre hores), comprar productes processats i poc saludables deixant-nos portar pels impulsos de menjar amb ANSIETAT o DE MANERA EMOCIONAL.

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +