Prevenció cardiovascular amb fàrmacs antidiabètics

categoría Diabetis Obesitat

06 març 2017Nous fàrmacs en el tractament de la diabetis: Empaglliflozina, liraglutide i semaglutide demostren reducció del risc cardiovascular

Un dels objectius principals del tractament de la diabetis, és la reducció de complicacions associades a aquesta. Les complicacions cardiovasculars són de les més rellevants i condicionen la supervivència.

En els últims anys, s'han comercialitzat diferents fàrmacs molt eficaços en la reducció dels nivells de glucosa en sang, però en 2007 es va demostrar que un d'ells - la Rosiglitazona- augmentava el risc d'infart i de mort per insuficiència cardíaca.

Des de llavors, qualsevol nou fàrmac antidiabètic ha de demostrar la seva eficàcia en la prevenció cardiovascular i el no augment del risc.

Dels nous grups farmacològics comercialitzats des de 2007, els DPP-4 (inhibidors de la dipeptil- dipeptidasa 4), que comprenen un ampli grup de fàrmacs: sitagliptina, vildagliptina, alogliptina, saxagliptina i linagliptina, són dels més utilitzats per la seva facilitat de  maneig, el seu escàs perfil d'efectes adversos i la seva no associació amb hipoglucèmies. Els estudis de seguretat cardiovascular encaminats a demostrar que no hi ha augment de risc, s'han publicat per sita, alo i Saxa. Només s'ha vist un augment del risc d'insuficiència cardíaca amb saxagliptina (en desús), i no amb els altres. Vildaglitina no té estudi específic (ja que no s'ha comercialitzat en USA) i Linagliptina està a l'espera de resultats.

Un altre grup de fàrmacs són els agonistes GLP-1 (glucagó-like peptide). Són molt eficaços en la reducció de glucosa, però el seu cost és elevat i són d'administració subcutània; el seu perfil d'efectes adversos també és molt favorable i s'associen a reducció discreta de pes. Entre els fàrmacs d'aquest grup, dos d'ells: Liraglutide i Semaglutide han demostrat en els seus corresponents estudis de seguretat cardiovascular (LEADER i SUSTAIN), una reducció d'esdeveniments cardiovasculars i de mortalitat cardiovascular en el cas de liraglutide. La contrapartida és que hi va haver un increment en la incidència de retinopatia diabètica (més amb semaglutide, es creu per la notable reducció en els nivells de glucèmia). Liraglutide va reduir en un 13% tots els esdeveniments i en un 22% la mortalitat cardiovascular. Semaglutide va reduir en un 23% els esdeveniments i no va reduir la mortalitat CV. El NNT per evitar un esdeveniment cardiovascular (nombre de pacients que es necessiten tractar durant 3,8 anys) va ser de 55 (per a esdeveniments) i de 98 per mort de qualsevol causa.

Finalment, la empagliflozina, un fàrmac que pertany al grup dels glucosúrics (iDPP4: inhibidors de la dipeptil dipeptidasa 4), ha demostrat una gran i primerenca eficàcia en la reducció d'esdeveniments cardiovasculars (en un 14%) i de mortalitat cardiovascular- reducció d'un 38%. És molt significativa la reducció en la insuficiència cardíaca, probablement perquè redueixen el volum vascular. En NNT és de 39 pacients durant 3 anys per prevenir un episodi cardiovascular. No obstant això no va reduir el risc d'ictus.

 

Gràcies a la seva eficàcia cardiovascular, aquests fàrmacs han guanyat llocs en l'escala terapèutica, tot i que encara cal conservar cautela i individualitzar molt el tractament per a cada pacient.

Autor:


Cap de Servei @doctorasesmilo Especialista en endocrinologia de la gestació/reproducció Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Co-cordinació de la Unitat d' Ovari poliquístic


Dietista-Nutricionista Educadora en Diabetis Coach nutricional Especialista en Nutrició Esportiva Especialista en intoleràncies alimentàries i al·lèrgies Coordinació unitad d' obesidad


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

Una planta que redueix el risc cardiovascular millorant els nivells de colesterol, sucre i tensió arterial?

Prevenció cardiovascular amb fàrmacs antidiabètics

La suplementació amb Pycnogenol (un producte derivat de l'escorça del pi) millora la funció endotelial en individus amb hipertensió, hiperglucèmia o hiperlipèmia.

Continuar llegint

Afecta l’edat en que es diagnostica la diabetis mellitus tipus 2 al control d’aquesta?

Prevenció cardiovascular amb fàrmacs antidiabètics

Els pacients diagnosticats de diabetis mellitus tipus 2 (DM2) en edats joves, tenen menor probabilitat d’aconseguir un bon control glucèmic durant el primer any, en comparació amb els diagnosticats a edats més avançades.

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +