Hi ha alguna relació entre consum de lactis i aparició de càncer? Puc seguir consumint?

categoría Nutrició

05 febrer 2017El dia 4 de febrer se celebra el dia mundial contra el càncer. Coincidint amb aquesta data, volem recordar la importància de l'alimentació i volem aclarir la relació dels lactis amb la mateixa.

El dia 4 de febrer se celebra el dia mundial contra el càncer. Coincidint amb aquesta data, volem recordar la importància de l'alimentació i volem aclarir la relació dels lactis amb la mateixa.

El CODINUCAT (Col·legi de Dietistes i Nutricionistes) i la FECEC (Federació Catalana d'entitats contra el Càncer) han presentat, conjuntament, la postura científica sobre la ingesta de lactis i la seva relació amb l'aparició de càncer.

En resum es desmenteix la culpabilització dels lactis en l'aparició i desenvolupament del càncer.

La postura científica s'ha considerat de valor especial i gran rellevància a causa de la gran literatura, revisions i membres que pertanyen a entitats i societats científiques com la Societat Científica Espanyola de Dietètica i Nutrició (SEDYN), l'Associació de Dietistes-Nutricionistes de Madrid ( ADDINMA), la Societat Catalana d'Alimentació i Dietètica Clínica (SCADC) i el Col·legi de Dietistes-Nutricionistes d'Andalusia (CODINAN).

Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), el càncer és una de les principals causes de mort a nivell mundial. S'estima que més del 30% de les morts causades per aquesta malaltia, es podrien prevenir amb uns bons hàbits d'alimentació i estil de vida.

S'ha parlat molt sobre alimentació i càncer, però sobretot, un dels grups d'aliments més perjudicats són els lactis. El CODINUCAT i la FECEC aconsellen mantenir els lactis de la dieta, consumint-ne quantitats adequades, segons les guies d'alimentació.

Els làctics són una font de proteïna d'alta qualitat biològica, és a dir, presenten tots els aminoàcids essencials, font important de calci, fòsfor, iode i vitamines com la A, B2 i B12.

Segons s'ha observat fins ara:

* Sembla ser que el consum de lactis podria tenir una certa prevenció per al càncer d'estómac, mama, ovari i bufeta.

* S'associa amb un menor risc de desenvolupament de càncer de còlon

* Podrien augmentar el risc de desenvolupar càncer de pròstata (cal estudis més concloents per donar aquesta afirmació)

De tot el treball en equip realitzat a la postura científica es conclou:

1- No hi ha CAP evidència que el consum de lactis sigui perjudicial

2- Es justifica seguir recomanant el consum de lactis a causa de la seva innocuïtat i als beneficis que generen els seus nutrients per evitar altres malalties cròniques, sempre en el context d'una alimentació saludable i equilibrada.

En els últims temps, s'ha eliminat o reduït de manera dràstica el consum de lactis. Les "enraonies" i "consells nutricionals" de persones poc o gens expertes en el camp de la nutrició, poden influir en la nostra alimentació de manera negativa a causa de la falta d'evidència científica.

A ENDOCS disposem de Dietistes-Nutricionistes col·legiades que poden ajudar-te a millorar els teus hàbits d'alimentació i per tant, millorar la teva salut ajudant a prevenir malalties com ara el càncer.

http://www.codinucat.cat/wp-content/uploads/Postura-Lactis-i-c%C3%A0ncer.pdf

Autor:


Cap de Servei @doctorasesmilo Especialista en endocrinologia de la gestació/reproducció Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Co-cordinació de la Unitat d' Ovari poliquístic


Dietista-Nutricionista Educadora en Diabetis Coach nutricional Especialista en Nutrició Esportiva Especialista en intoleràncies alimentàries i al·lèrgies Coordinació unitad d' obesidad


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

T'han diagnosticat intolerància a la fructosa?

Hi ha alguna relació entre consum de lactis i aparició de càncer? Puc seguir consumint?

La intolerància o malabsorció a la fructosa es produeix per un dèficit de la mucosa intestinal de la proteïna transportadora GLUT5 que permet l'absorció de la fructosa a l'intestí prim.

Continuar llegint

LA DIETA VEGANA ALTERA LA MICROBIOTA INTESTINAL, MILLORA LA RESISTÈNCIA A LA INSULINA I AJUDA A LA REDUCCIÓ DE PES

Hi ha alguna relació entre consum de lactis i aparició de càncer? Puc seguir consumint?

S’ha demostrat que una dieta vegana contribueix a la pèrdua de pes i a una reducció en el risc de patir diabetis tipus 2. A més, millora la nostra flora intestinal.

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +