Cirurgia metabòlica en el tractament de la Diabetis Mellitus Tipus 2: una solució per a una malaltia greu

categoría Diabetis Obesitat

26 setembre 2016Una declaració conjunta de les organitzacions internacionals de la Diabetis Mellitus recomana la utilització de la cirurgia bariàtrica com a línia de tractament en determinades persones amb Diabetis tipus 2.

Per què es pensa en la cirurgia bariàtrica com a tractament de la Diabetis Tipus 2 en persones amb obesitat?

  1. És sabut que la pèrdua de pes en persones amb Diabetis tipus 2 és essencial per millorar el control metabòlic. Però, el seguiment d’una dieta estricta i la realització d’exercici físic normalment aconsegueixen la pèrdua d’un 3-6% del pes inicial en 1 any; i aquest, en molts casos, és reguanyat en 1-2 anys.                                                                                                                                      Per contra, la cirurgia de l’obesitat aconsegueix pèrdues ponderals molt més importants i mantingudes.

 

  1. Tot i el tractament agressiu amb fàrmacs (antidiabètics orals o injectats), ≥ 50% dels pacients s’ha vist que no arriben als objectius glucèmics (HbA1c –hemoglobina glucosilada- <7.0%).                           A part, la insulina en persones amb Diabetis tipus 2 i obesitat, no seria una línia de tractament recomanable per l’augment de pes amb que s’associa.

 

  1. Diversos estudis aleatoritzats mostren una millora significativa i inclús, en alguns casos, remissió complerta de la Diabetis tipus 2 amb la cirurgia metabòlica, comparat amb el tractament farmacològic.                                                                                                                                  Alguns estudis de casos-controls (amb menys evidència que els aleatoritzats, però amb 25 anys de durada) mostren que la cirurgia ocasiona una major disminució de la mortalitat i l’aparició de complicacions cròniques que en aquelles que segueixen el tractament convencional.

 

  1. Tanmateix, la cirurgia de l’obesitat, prevé l’aparició de la Diabetis Tipus 2.

 

Quina seria la millor tècnica?

Existeixen diverses tècniques qurúrgiques, no obstant, les associades amb més benefici-risc són el by-pass gàstric amb Y de Roux i el SLEEVE (tubulització gàstrica).

Els estudis mostren que a part d’ocasionar una pèrdua important de pes (ja de per sí millora el control glucèmic), aquestes cirurgies tenen efectes sobre la glucèmia independents a la pèrdua de pes; per aquest fet, es parla més de cirurgia “metabòlica” que de cirurgia de l’obesitat.

Alguns mecanismes que se’ls associen en la millora del control glucèmic a part de la pèrdua de pes són:

  • Augment de la secreció de GLP-1 (pèptid similar al glucagó que té efectes insulinotròpics i anorexigènics –augment de secreció d’insulina i disminució de l’apetit-)
  • Augment d’altres hormones promotores de la sacietat: grelina, pèptid YY, colecistoquinina, etc.
  • Altres canvis metabòlics: microbiota intestinal, metabolisme d’àcids biliars, absorció de nutrients, etc.

 

En quines persones estaria indicada la cirurgia metabòlica?

  • Persones amb Diabetis Tipus 2 i un IMC ≥40kg/m2
  • Persones amb Diabetis Tipus 2 i un IMC 35-39,9 kg/m2 en què la dieta i el tractament mèdic optimitzat resulten insuficients per aconseguir un bon control glucèmic
  • Les guies declaren que aquesta cirurgia també pot ser tinguda en compte en aquelles persones amb IMC 30-34,9 kg/m2 que no aconsegueixen el control glucèmic òptim amb dieta i fàrmacs orals o injectats

 

Per tant, la cirurgia de l’obesitat s’inclou en l’algoritme de tractament de la Diabetis tipus 2 pels beneficis sobre el control glucèmic reportats en varis estudis, en comparació amb les línies de tractament habituals (dieta + fàrmacs antidiabètics)

A Hospital Quirón-Dexeus disposem d’un equip multidisciplinar de tractament de la diabetis i de l’obesitat i de cirurgians amb gran experiència en aquestes tècniques amb resultats espectaculars. Consulta’ns, tenim possibilitat de curar una malaltia que s’associa a greus complicacions mèdiques, i cal saber-ho.

 

Rubino, F. et al. Metabolic surgery in the treatment algorithm for type 2 diabetes: a joint statement by international diabetes organizations. Diabetes Care 39, 861–877 (2016)

 

Autor:


Cap de Servei @doctorasesmilo Especialista en endocrinologia de la gestació/reproducció Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Co-cordinació de la Unitat d' Ovari poliquístic


Nutricionista i educadora en diabetis


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

DEGÀLEG NUTRICIONAL DEL NADAL

Cirurgia metabòlica en el tractament de la Diabetis Mellitus Tipus 2: una solució per a una malaltia greu

Ja tenim aquí el Nadal. Doncs bé, tant si han sucumbit a les temptacions comercials com si no, a continuació trobareu el decàleg nutricional del Nadal per tal de mantenir la salut i el pes corporal durant la marató de dies festius i les seves corresponents celebracions.

Continuar llegint

Nuevos fármacos para la obesidad

Cirurgia metabòlica en el tractament de la Diabetis Mellitus Tipus 2: una solució per a una malaltia greu

L'EMEA (Agència Europea del Medicament), ha aprovat dos nous fàrmacs per al tractament de l'obesitat: Mysimba® i Saxenda®.La EMEA (Agencia Europea del Medicamento), ha aprobado dos nuevos fármacos para el tratamiento de la obesidad: Mysimba® y Saxenda®.

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +