Falsos mites sobre la diabetis

categoría Diabetis

06 juny 2016A la consulta és molt freqüent trobar-nos amb creences falses o errònies sobre la diabetis. A vegades aquestes creences falses condicionen en excés la vida de la persona amb diabetis i a vegades, la posen en perill per menysprear alguns aspectes

A continuació anem a desmitificar alguns conceptes:

 

  • La diabetis no és una malaltia greu

La diabetis causa més morts a l'any que les que ocasionen el càncer de mama i el SIDA junts. Les morts per diabetis són degudes a les complicacions que poden aparèixer si no es controlen correctament els nivells de glucosa.

 

  • La diabetis tipus 2 no és tan greu com la diabetis tipus 1

Aquesta creença segurament té el seu origen en què les persones que pateixen diabetis tipus 1 necessiten injectar-se insulina des del moment del diagnòstic i els que pateixen diabetis tipus 2 no tenen per què necessitar-la o la necessiten més tard.

No obstant, ambdós tipus de diabetis poden conduir a les mateixes complicacions quan no es té un bon control de la malaltia.

 

  • Com puc tenir diabetis si mai he abusat dels dolços?

L'origen de la diabetis és més complicat que la ingesta de sucres. La genètica i la seva interacció amb l’ambient (estil de vida i obesitat en la diabetis tipus 2, factors ambientals desconeguts en la tipus 1). L'excés de sucre pot ser una de les característiques d'un estil de vida no saludable, ocasionar excés de pes, i en persones determinades genèticament podria afavorir l'aparició de la malaltia.

 

  • No cal que em mesuri la glucosa ja que puc notar quan està alta o baixa

És totalment necessari comprovar la glucèmia les vegades que aconselli l'especialista, això ajuda a la prescripció i/o modificació del tractament.

A banda, no totes les persones tenen la capacitat de notar la baixada de glucosa (o hipoglucèmia) de la mateixa manera. Les persones que porten molt de temps amb valors de glucosa alts, la baixada de glucosa es pot notar abans d'arribar a <70mg/dl (valor que indica una hipoglucèmia). Per contra, les persones que solen estar amb nivells baixos de glucosa, poden no notar la baixada, o bé, notar-la quan la glucèmia ja és molt baixa.

 

  • La insulina causa ceguera i amputacions

La insulina no té cap efecte perjudicial sobre l'organisme, al contrari, ajuda a regular els nivells de glucosa en el nostre cos.

L'efecte perjudicial sobre l'organisme o en aquest cas, sobre els ulls i els peus, l'exerceixen els nivells de glucosa alts durant un llarg període de temps. La ceguera (retinopatia diabètica) i les amputacions (peu diabètic) són algunes de les complicacions d'una diabetis mal controlada.

Pot ser que aquestes complicacions ja estiguin presents en el moment en què es comença el tractament amb insulina, per aquest motiu se li atribueix erròniament la causa a ella.

 

  • No he de controlar la meva dieta perquè ja estic prenent medicació

La dieta és un pilar fonamental en el tractament de la diabetis, SEMPRE.

És important conèixer els aliments que contenen sucres (hidrats de carboni), els tipus de sucres que contenen, com els afecten als nivells de glucosa en sang, quan puc o no consumir-los, etc.

També controlar el pes és un factor important, condicionarà el control glucèmic, el tipus de fàrmacs i les dosis d'aquests que seran necessaris per controlar la glucosa.

 

  • Soc diabètic, no puc prendre ni plàtan ni raïm

No hi ha cap fruita prohibida a la diabetis, simplement s'ha de controlar la quantitat que es menja. 1 plàtan o 12 grans de raïm tenen la mateixa quantitat de sucre (aproximadament 20g de sucre) que 1 poma i que 2 trossos de meló.

 

  • Se m’ha curat la diabetis

La diabetis (tant la tipus 1 com la tipus 2) és una malaltia crònica -per tota la vida-, no es pot curar però es poden normalitzar completament els nivells de glucosa. Si a partir d'aquest moment, deixem de cuidar-nos com ho havíem fet fins ara, els nivells de glucosa poden tornar a augmentar i "reaparèixer" la diabetis.

 

  • Només els excessos d’insulina poden provocar hipoglucèmies perilloses

Alguns fàrmacs, l'excés d'exercici, l'alcohol i la poca o tardana ingesta d'aliments rics en sucres (hidrats de carboni) després d’injectar-se insulina poden ocasionar baixades de sucre perilloses. Per això, és important conèixer com actuar davant d'una hipoglucèmia i com evitar-la en diferents situacions.

 

  • Soc diabètic, no puc menjar pa, pasta, arròs, llegum o patata

Igual que la fruita, podem prendre aquests aliments, però controlant les quantitats. Tota persona amb diabetis ha de realitzar una dieta variada i equilibrada. El seu dietista-nutricionista i endocrinòleg valoraran la quantitat i distribució de la ingesta d'aquests aliments.

Els únics aliments que es desaconsellen en persones amb diabetis són aquells rics en sucres o hidrats de carboni simples (sucre, caramel, brioixeria, xarops, mel, fructosa pura, refrescs ensucrats ...).

Autor:


Nutricionista i educadora en diabetis


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

Per als amants del formatge i de la carn vermella tenim una bona notícia

Falsos mites sobre la diabetis

Per als amants del formatge i de la carn vermella tenim una bona notícia: El consum d'àcids grassos saturats (AGS) provinents dels lactis i les carns no processades no són nocius per a la salut cardiovascular ni es relacionen amb un major risc de diabetis, mentre que el consum de carns processades com salsitxes, embotits i bacó sí que es relacionen amb patologia cardiovascular i mortalitat.

Continuar llegint

PODEM PREVENIR LA DIABETIS TIPUS II EN AQUELLES PERSONES AMB PREDIABETIS O RISC ELEVAT DE PATIRLA

Falsos mites sobre la diabetis

La diabetis tipus II és una patologia crònica en la qual apareixen valors elevats de glucèmia en sang. És una patologia prevalent en persones de edat avançada. Malauradament, cada cop més apareixen joves o inclús nens amb diagnòstic de diabetis tipus II degut a la gran prevalença de obesitat que hi ha en el nostre país.

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +