Nous fàrmacs per tractar el colesterol

categoría Colesterol

20 maig 2015Una nova família de fàrmacs diferent a les clàssiques estatines, demostren un potent efecte reductor del colesterol sense aparents efectes adversos associats.

En els últims anys s'han descobert noves molècules claus en la gestió del colesterol a nivell del fetge. El fetge és fonamental en l'aprofitament del colesterol. Una proteïna anomenada PCSK9 és responsable que els receptors de colesterol es dirigeixin a la superfície dels hepatòcits i aclareixin el colesterol del torrent circulatori impedint q s'acumulin i dipositin a les parets de les artèries.

PCSK9 segresta el receptor de colesterol i el porta al lisosoma, reduint el nombre de receptors útils en la superfície de l'hepatòcit. Sense receptors no es pot aclarir el colesterol de la sang, els nivells circulants s'eleven i es diposita en les artèries en el procés conegut com aterosclerosi: es formen plaques de colesterol a les parets arterials que van reduint la seva llum, conduint a la malaltia coronària , cerebrovascular i vascular en general.

 

Els nous fàrmacs són molècules dissenyades per bloquejar PCSK9 i mantenir els receptors a la superfície cel·lular. Aconsegueixen importants reduccions en les xifres de colesterol de fins al 60%, pel que són una gran opció per a aquells pacients amb hipercolesterolèmies greus.

També s'ha descobert que algunes persones genèticament tenen molt poca o no tenen PCSK9, tenen colesterols molt baixos i protecció cardiovascular. Aquests models humans ens serveixen per estimar que la disminució extrema de PCSK9 no comporta perjudicis per a la salut.

L'inconvenient d'aquest grup de fàrmacs és que de moment s'han d'administrar per via subcutània, és a dir mitjançant injecció. Encara no estan comercialitzats i encara falta conèixer alguns resultats sobre el seu efecte sobre mortalitat, però semblen una gran opció per a formes greus d'hipercolesterolèmia.

Autor:


20 maig 2015 por CSENDO Endocrinologia i Nutrició

Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

Oli de palma

Nous fàrmacs per tractar el colesterol

Els efectes de l'oli de palma segueixen en discussió i investigació. No obstant, hi ha evidència sobre el seu paper en l'augment del risc cardiovascular i dades recents l'assenyalen com a afavoridor de la metàstasi

Continuar llegint

Nous fàrmacs per tractar el colesterol

Nous fàrmacs per tractar el colesterol

Una nova família de fàrmacs diferent a les clàssiques estatines, demostren un potent efecte reductor del colesterol sense aparents efectes adversos associats.

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +