Les dietes vegetarianes, Són saludables?

categoría Nutrició

02 abril 2015Les dietes vegetarianes ben planificades són saludables, nutricionalment adequades i proporcionen beneficis per a la salut en la prevenció i el tractament de determinades malalties.

Cal l'assessorament per part d'un Dietista-Nutricionista abans de començar a seguir una dieta vegetariana, ja que si aquesta no està ben planificada, pot generar alteracions en les analítiques i en els paràmetres ossis. Els macronutrients i micronutrients que es poden veure afectats solen ser: Proteïnes, ferro, vitamina B12, calci, omega-3 i vitamina D.

Les persones que segueixen dietes vegetarianes ben planificades presenten:

  • Menor risc d'obesitat
  • Menor risc d'hipertensió arterial
  •  Menor risc de diabetis tipus II
  • Menor risc d'hipercolesterolèmia
  • Menor risc d'alguns tipus de càncers

Hem de distingir diferents tipus de dietes vegetarianes:

  1. Ovolactovegetariana: Dieta que elimina les carns, peixos i els seus derivats però que inclou alguns aliments d'origen animal com ous i làctics.
  2. Ovovegetariana: Dieta que elimina les carns, peixos i productes làctics però que inclou un aliment d'origen animal (els ous).
  3. Vegana: Dieta que elimina qualsevol producte d'origen animal.

Per fer una dieta ben planificada és important vigilar certs macronutrients i micronutrients com ara:

PROTEÏNES

No hi ha diferències entre les ingestes recomanades en la dieta omnívora. Les recomanacions en la dieta ovolactovegetariana segons (IOM, EFSA, ADA): 0,8 g / kg pes / dia

* Si se segueix una dieta vegana s'ha d'augmentar les necessitats de proteïnes a 1-1,1g / kg pes / dia.

FERRO

No consumir aliments d'origen animal pot limitar la ingesta de ferro. S'aconsella acompanyar els aliments vegetals rics en ferro (llegums, vegetals de fulla verda) amb una font de vitamina C (mandarina, taronja, kiwi, maduixes ...) o un àcid (suc de llimona, vinagre ...)

VITAMINA B12

Es tracta d'una vitamina present únicament en aliments d'origen animal.

En les dietes ovoláctovegetarianas NO CAL la suplementació d'aquesta vitamina. En cas de dietes veganes és necessària la suplementació (10 micrograms de Vit B12 / dia o 2000 micrograms 1 cop per setmana).

CALCI

Eliminar per complet o disminuir la quantitat de làctics de la dieta pot posar en perill la salut de la nostra massa òssia. Es recomana el consum de làctics en dietes ovolactovegetarianas o el consum de begudes vegetals enriquides en calci en vegans per arribar a les necessitats de calci diàries.

Els fruits secs com les avellanes o les ametlles i algunes llavors com sèsam o tahin són riques en calci.

OMEGA-3

Aquest tipus de greix es localitza sobretot en el peix blau. Les persones que segueixen dietes vegetarianes hauran d'aconseguir aquests aliments d'altres fonts com: Oli de lli (1 cullerada sopera / dia), un grapat de fruits secs cada dia i el consum habitual d'oli d'oliva.

VITAMINA D

No és necessari el consum de suplements si es realitza una exposició solar diària de 10-15 minuts a la cara, mans i braços.

Autor:


Dietista-Nutricionista Educadora en Diabetis Coach nutricional Especialista en Nutrició Esportiva Especialista en intoleràncies alimentàries i al·lèrgies Coordinació unitad d' obesidad


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

Dia nacional del Celiac

Les dietes vegetarianes, Són saludables?

El 27 de Maig és el Dia Nacional del Celíac. La malaltia celíaca és una intolerància permanent al gluten en la qual l'únic tractament és el seguiment d'una dieta sense gluten.

Continuar llegint

PROTEïNA VEGETAL

Les dietes vegetarianes, Són saludables?

Fonts, biodisponibilitat i absorció.

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +