Nuevos fármacos para la obesidad

categoría Obesitat

19 març 2015L'EMEA (Agència Europea del Medicament), ha aprovat dos nous fàrmacs per al tractament de l'obesitat: Mysimba® i Saxenda®.La EMEA (Agencia Europea del Medicamento), ha aprobado dos nuevos fármacos para el tratamiento de la obesidad: Mysimba® y Saxenda®.

L'obesitat és una malaltia de prevalença creixent, en la qual disposem de poc arsenal terapèutic. Actualment al nostre país només està aprovat un fàrmac per al seu tractament: l'orlistat, a diferència d'estats units on estan aprovats fins a 9 tractaments diferents. Orlistat té resultats modestos, està indicat juntament amb una dieta hipocalòrica moderada per al tractament de pacients obesos amb un índex de massa corporal (IMC) ≥ 30 o pacients amb sobrepès (IMC ≥ 28) i factors de risc associats. No actua sobre la gana, sinó reduint la quantitat de calories que s'absorbeixen a l'intestí.

En els últims mesos hi ha hagut canvis importants al respecte. Al desembre de 2014 s'han aprovat per l'EMEA (Agència Europea del Medicament) dos nous fàrmacs: Mysimba® i Saxenda®.

El primer d'ells, Mysimba®, és una combinació de dos fàrmacs: naltexona i bupropió. Tots dos fàrmacs actuen a nivell del cervell inhibint la gana i augmentant la sensació de sacietat. En l'estudi COR-II (Apovian et al. Obesity 2013) realitzat en 1496 pacients amb obesitat, es va objectivar que la combinació de bupropió 360 mg al dia i naltrexona 32 mg al dia, administrat per via oral, aconseguia a les 28 setmanes de tractament una reducció del pes del 6,5% respecte a un grup placebo. Els principals efectes secundaris van ser cefalea, nàusees i restrenyiment.

El segon fàrmac aprovat és Saxenda®. Aquest és el nom comercial de liraglutida en dosi de 3mg per dia. Fins ara liraglutida és un fàrmac aprovat només per al tractament dels pacients amb diabetis, però a dosis més baixes. La seva administració és subcutània i diària. Liraglutida té un efecte beneficiós sobre el pes perquè produeix principalment una disminució de la gana, augment de la sensació de sacietat i disminució del buidatge gàstric, tot això sense baixades en els nivells de sucre. El 2009 es va publicar a la revista Lancet (Astrup et al) un estudi amb 564 pacients sense diabetis aleatoritzats a rebre tractament amb liraglutida, placebo o orlistat. Els pacients amb liraglutida 3mg al dia perdien una mitjana de 7,2kg a les 20 setmanes (orlistat 4,1kg) i s’aconseguí que que el 76% dels pacients perdessin un 5% del pes. Els principals efectes secundaris van ser les nàusees i els vòmits que van ser transitoris en la majoria.

Tot i l'aprovació d'aquests dos fàrmacs per l'EMEA, encara no es troben disponibles en el nostre país, així que no sabem el preu un cop arribin a les farmàcies.

L'aparició de nous fàrmacs en el mercat és una eina en la lluita contra la obesitat, però no cal oblidar que el seu efecte segueix sent moderat (baixen un 6-8% del pes, això equival a uns 5-7Kg de pes en una persona de 90 kg). El pilar base del tractament de l'obesitat continua essent el control dels hàbits alimentaris i la realització d'exercici físic de forma regular.

Autor:


19 març 2015 por CSENDO Endocrinologia i Nutrició

Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

DEGÀLEG NUTRICIONAL DEL NADAL

Nuevos fármacos para la obesidad

Ja tenim aquí el Nadal. Doncs bé, tant si han sucumbit a les temptacions comercials com si no, a continuació trobareu el decàleg nutricional del Nadal per tal de mantenir la salut i el pes corporal durant la marató de dies festius i les seves corresponents celebracions.

Continuar llegint

UN NOU ESTUDI REVELA LA REALITAT DEL METABOLISME

Nuevos fármacos para la obesidad

EL PERQUÈ DEL MEU METABOLISME D'urant molts anys, s'ha cregut que el metabolisme basal depèn en gran part de l'edat. Sempre s'ha constatat que l'adolescència és una època en la qual la despesa calòrica és molt elevada, i a partir dels 40-50 anys, el metabolisme baixa de manera significativa.

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +