05 març 2015
Per la seva baixa aportació energètica i greixosa esta molt indicada en aquells pacients que segueixen pautes d’aprimament.
La carxofa és la inflorescència immadura de color verd o morat d’ aproximadament uns 10-12cm de la planta que rep el mateix nom. El sabor és aspre i una mica amarg. Es consumeix en estat immadur cuita, rostida, fregida o fins i tot crua. Es poden consumir en amanides, guisades o saltejades amb pèsols i pernil, etc. També s'elaboren conserves amb elles, que poden ser al natural, en oli o en vinagre. També s'adapta molt bé a la congelació, conservant les seves propietats organolèptiques. Es presenta congelada de diverses formes: fons de carxofa, làmines, trossos i cors.
COMPOSICIÓ NUTRICIONAL
|
Per 100g |
Cor de carxofa (50g) |
Valor energètic |
22,44 Kcal |
11,22Kcal |
Proteïnes |
2,9g |
1,45g |
Lípids |
0,2g |
0,1g |
Hidrats de Carboni |
2,26g |
1,13g |
Fibra |
9,4g |
4,7g |
Potassi |
300mg |
150mg |
INDICACIONS/CONTRAINDICAIONS
8 carxofes, 200g de pernil serrà, 1 fulla de roure, 1 escarola, 1 enciam vermell, oli d’oliva, sal, pebre, mostassa clàssica (en gra).
Per a fer la vinagreta: Barrejar en un got 3 cullerades soperes d’oli, 2 cullerades soperes de vinagre balsàmic i una cullerada de postra de mostassa clàssica, mesclem fins a emulsionar.
Ficar en un bol els diferents tipus d’enciam i el pernil, afegir la vinagreta i barrejar fins que s’homogeneïtzi. Per últim, saltejar les carxofes amb sal, pebre i oli d’oliva. Emplatar juntament amb els enciams i el pernil.
8 carxofes, 280g de pernil serrà a dauets, oli d’oliva, pebre i sal.
8 carxofes tendres, 2 llimones, sal, 50g farina, oli, 2 alls, julivert trinxat, 60g cloïsses vives.
Autor:
05 març 2015 por CSENDO Endocrinologia i Nutrició
L'evidència no és concloent fins al moment, però sembla ser que el tractament antibiòtic, una dieta baixa en sucres fermentables i l'ús de probiòtics pot mantenir a ratlla aquesta malaltia
Continuar llegintDes de fa anys són ben coneguts els beneficis del consum de lactis en la nostra dieta. En general, se solen recomanar la ingesta de 2-4 racions de lactis al dia, podent augmentar el seu consum en etapes com la gestació, lactància materna i menopausa.
Continuar llegint