ALIMENTACIÓ ANTIINFLAMATÒRIA

categoría Nutrició

05 juliol 2022Els aliments més antiinflamatoris procedeixen del món vegetal

Aquest mes de juliol ha estat publicada a la Revista la Razón, una entrevista realitzada a la Dra Sesmilo, sobre l'alimentació antiinflamatòria i quins aliments poden inflamar el nostre organisme.

1. HI HA ALIMENTS QUE CAUSEN INFLAMACIÓ AL COS?

Sí per descomptat

2. I QUINS SON?

Si parlem de població general (sense centrar-nos en al·lèrgies o intoleràncies alimentàries), els aliments més inflamatoris serien: els sucres refinats, els greixos saturats, les carns processades i l'alcohol.

El paradigma d'aliment-inflamació serien les carns ultraprocessades (salsitxes, franckfurts, hamburgueses) ja que a més de contenir nitrits, són rics en greixos saturats com l'oli de palma o greixos parcialment hidrogenats (margarines) i de vegades també contenen sucre en la seva composició.

Un altre grup d'aliments inflamatoris el constitueix la brioixeria industrial- que habitualment conté greixos saturats + sucres en altes quantitats, tant si conté sucres com si conté edulcorants, també són substàncies inflamatòries.

Si a més ho associem a combinats amb alcohol + begudes ensucrades riques en fructosa, ja tenim el còctel molotov.

3. AQUESTA INFLAMACIÓ NO ÉS UNA MALALTIA, SINÓ UNA RESPOSTA AUTOIMMUNE, UNA MANERA DEL NOSTRE ORGANISME DE DEFENSAR-SE?

No exactament, en primer lloc, hem de distingir dos tipus d'inflamació deguda a aliments:

1-Hi ha pacients amb intolerància a aliments a determinades proteïnes alimentàries- això pot ser per una reacció d'al·lèrgia mediada per IgE: al·lèrgia a la proteïna de la llet de vaca, al·lèrgia al blat entre d'altres o bé per autoimmunitat dirigida com seria el cas de la malaltia celíaca, on l'al·lergen és el gluten- que causa una resposta inflamatòria a la paret intestinal que destrueix les vellositats- aquest cas sí que és una malaltia autoimmune: en resposta al gluten, l'organisme destrueix la flora intestinal.

2-Però la inflamació associada als aliments que hem esmentat abans és un altre tipus d'inflamació, que s'associa a la formació d'espècies reactives d'oxigen. la MAPK, JNK, NF-KB), de macròfags i de receptors toll-like- que general una activació proinflamatòria de tot l'organisme.

Un altre mecanisme pel qual els aliments s'associen a inflamació és el seu impacte sobre la microbiota, el conjunt de microorganismes que viu amb nosaltres en simbiosi (ens beneficiem mútuament). Una mala dieta, una alimentació inflamatòria causa disbiosi i permeabilitat intestinal, cosa que agreuja encara més la inflamació sistèmica.

4. UNA INFLAMACIÓ CRÒNICA POT SER LA CAUSA DE FUTURES MALALTIES NO NOMÉS DE PROBLEMES GASTROINTESTINALS SINÓ TAMBÉ CARDIOVASCULARS, DE DOLORS CRÒNICS I FINS I TOT DE CÀNCERS O DEMÈNCIA?

Per descomptat, la inflamació crònica pot actuar com a causant, agreujant o precipitant de totes aquestes condicions mèdiques i moltes més com a obesitat, malalties autoimmunes, al·lèrgies, fetge gras, cirrosi, malalties de la pell entre altres. De fet, gairebé totes les condicions mèdiques es poden relacionar amb l'alimentació

5. HI HA ALIMENTS ANTIINFLAMATORIS O QUE ES PUGUIN INTEGRAR A LA DIETA PER EVITAR LA INFLAMACIÓ?

Sí, és clar. Els aliments més antiinflamatoris procedeixen del món vegetal. Els vegetals, les fruites, les hortalisses, les llavors i l'oli d'oliva extra-verge contenen antioxidants entre els quals destaquen els polifenols que protegeixen l'organisme d'estímuls externs i ajuden a eliminar les espècies reactives d'oxigen (ROS). Els polifenols també són presents al te, el cafè, la xocolata i el vi.

A més dels efectes protectors directes, els efectes beneficiosos també es deuen a la seva associació positiva amb el microbioma intestinal. Les antocianines (pigments de flors, presents en fruits vermells) són també potents antioxidants, així com les espècies. Cuinar amb espècies com el romaní, el curri, la cúrcuma, la canyella, eviten l'oxidació.

Els aliments que contenen probiòtics (iogurt, formatge, kefir, xucrut, Kombucha…) també s'associen a antiinflamació pels seus efectes beneficiosos sobre la microbiota.

Un altre gran grup d'aliments antiinflamatoris són els rics en omega 3, entre ells els fruits secs. La dieta mediterrània és una dieta antiinflamatòria: rica en vegetals, fruites i hortalisses, amb oli d'oliva com a greix d'addició principal, iogurt, peix, poca carn…

6. I EN EL CAS QUE EL COS ESTIGUI INFLAMAT, CAL FER UNA DIETA ESPECÍFICA PER DESINFLAMAR-LO DE FORMA NATURAL?

Jo crec que el millor remei és sempre la prevenció. Una alimentació saludable-antiinflamatòria és la base d'una millor salut, per la qual cosa s'ha de promoure i implementar des de la infància. Si el cos ja està inflamat, és clar que es recomana una bona valoració mèdica i un abordatge nutricional. Moltes vegades el cos inflamat manifesta obesitat -sobretot de tipus central- o diabetis. En aquests casos, la nutrició a més d'antiinflamatòria ha d'aconseguir una millora o reversió de la condició i una pèrdua de pes.

Autor:


Cap de Servei @doctorasesmilo Especialista en endocrinologia de la gestació/reproducció Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Co-cordinació de la Unitat d' Ovari poliquístic


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

VITAMINA D I FERTILITAT

ALIMENTACIÓ ANTIINFLAMATÒRIA

La vitamina D considerada també com una hormona encoberta, sempre s’ha relacionat amb l’estat ossi de les persones, doncs ajuda a l’absorció del calci; amb la musculatura i amb el sistema nerviós, ja que ajuda a la transmetre informació des del cervell cap a altres parts del cos.

Continuar llegint

Tractament COACHING NUTRICIONAL

ALIMENTACIÓ ANTIINFLAMATÒRIA

Portem molts anys dedicant-nos a la Nutrició i, com a experts, ens adonem que la clau per perdre pes és CANVIAR els HÀBITS D'ALIMENTACIÓ per TOTA LA VIDA. Per aquest motiu, hem creat el tractament NUTRI-COACH que pretén realitzar un seguiment estret i personalitzat setmanal o bisetmanal.

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +