Batch cooking o cuinar per lots, com pot ajudar-te?

categoría Nutrició

30 juny 2021El batch cooking és un anglicisme que significa literalment "cuinar per lots", el que comporta planificar el menú setmanal dedicant un o dos dies a preparar tots els àpats o la major part d'ells per després cuinar menys o gens la resta de dies.

Hi ha molts beneficis que podem atribuir al batch cooking, com són el menor temps de dedicació a la cuina, el que ens permet estalviar temps o dedicar-lo a altres coses que ens siguin de major grat, i afavoreix una millor planificació de la teva alimentació, que farà que tinguis a disposició opcions saludables.

La manca de temps o bé la mandra de cuinar o el cansament després d'una jornada de treball ens condueix moltes vegades a menjar aliments processats o a improvisar a últim moment algun menjar ràpid (fast food) que majoritàriament són poc interessants a nivell nutricional, però si en canvi tenim a la nevera ingredients saludables que només necessiten escalfar-se i/o barrejar-se, el temps ja no serà excusa. En conseqüència, menjarem millor.

És clar que pot requerir certa planificació, però vull ajudar-te a veure-ho tal com és: un mètode senzill.

1. Estructura la teva setmana. Crea un menú on quedin reflectits els àpats principals (dinar i sopar). Això et permetrà organitzar la compra de manera eficient. Un cop creat el menú, pensa quins àpats o quines preparacions pots deixar avançades i que normalment et suposen més temps a la cuina, quin dia o dies pots dedicar una estona a preparar-te aquests ingredients, etc.

2. Aplica el mètode del plat. Pots o bé cuinar plats finals (elaboracions completes que només requereixin escalfar o amanir en cas d'amanides) o bé preparar per separat els diferents ingredients. Per a això et recomano:

  • 3-4 elaboracions amb verdures. Per exemple: verdures al forn, escalivada, samfaina, woks o saltejats de verdures, cremes, minestra, verdures bullides o al vapor ...
  • 3 guarnicions amb tubercles (patata, moniato...), cereals integrals (arròs, quinoa, blat sarraí...) o llegums.
  • Opcional preparar-te la part proteica del plat: llegums si ja les tens, ou cuit, pots tenir tonyina per completar amanides, fer tofu/peix al forn o planxa... tot i que la proteïna és normalment la que menys temps ens "roba": planxa i llest.

3. Cuina varies coses al mateix temps. Utilitza el forn o els fogons no solament per a una ració d'aliment, beneficia't que està encès i cuina altres ingredients o més quantitat. Això t'ajudarà a estalviar temps i energia, ja que un cop fas servir el forn o els fogons implica que ja no hagis de fer-los servir de nou un altre dia. I també estalvies temps: hi ha ingredients que poden trigar fins a 30 minuts en coure's segons el mètode que utilitzis, però si ja vas invertir aquest temps quan ho cuinaves amb altres aliments, et deixarà molt temps lliure per fer altres coses.

Pot servir-te aquest consell: quan bullis algun aliment (arròs, patata, verdures...) o els cuinis al forn, aprofita per cuinar més quantitat o ingredients diferents alhora. Ja que tens el forn encès,  fes-lo servir aquesta vegada per més ingredients i així no has de tornar a escalfar-lo un altre dia i esperar tota aquesta estona que necessita l'aliment per cuinar-se. Després només has de combinar aquests ingredients segons et vingui de gust, cuinar una mica de proteïna i llest.

4. Envasar i conservar correctament és fonamental, ja sigui al congelador o a la nevera. Els tuppers que fem servir han de tenir tapa i ser preferiblement de vidre, ja que d'aquesta manera no s'impregnaran de les olors o sabors dels aliments. I pel que fa a conservar-ho, generalment el menjar aguanta perfectament a la nevera de 3-4 dies.

Què t’ha semblat aquest mètode? Espero que t’hagi agradat i resultat interessant. Considera sempre consultar els nostre equip especialitzat en nutrició per obtenir el millor consell personalitzat per la teva alimentació.

 

Autor:


Dietista – Nutricionista Educadora en Diabetis Especialitzada en Nutrició Vegetariana, Nutrició Esportiva i Nutrició Clínica Responsable Unitat de patologia digestiva


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

Existeixen fàrmacs per a la obesitat? El que necessita saber sobre els fàrmacs aprovats per tractar l’obesitat

Batch cooking o cuinar per lots, com pot ajudar-te?

Funcionen els medicaments que ajuden a la pèrdua de pes? Perquè no s’utilitzen els fàrmacs indicats per a la pèrdua de pes?

Continuar llegint

ENDOMETRIOSI

Batch cooking o cuinar per lots, com pot ajudar-te?

L'endometriosi és una malaltia crònica que afecta entre un 10 i un 20% de les dones en edat fèrtil. Les causes exactes es desconeixen però sí que es creu que hi pot haver certa predisposició genètica i que, en causar alteracions immunològiques, sigui una malaltia autoimmune estrogen depenent.

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +