Tens molèsties digestives? Distensió abdominal ? Això t'interessa

categoría Nutrició

21 juny 2021Si tens molèsties digestives a ENDOCS podem ajudar-te. Una primera valoració amb l'endocrinòleg és imprescindible per a un bon diagnòstic. En alguns casos, és possible necessitar algun fàrmac coadjuvant, t'ho dirà el metge. El treball multidisciplinari endocrino- nutricionista és el millor: t'ajudarà a aconseguir millors resultats.

ALIMENTACIÓ BAIXA A FODMAP

La dieta baixa en FODMAPS és una dieta en la qual s'eliminen certs carbohidrats de cadena curta que són els causants de molèsties digestives com flatulències, distensió abdominal, diarrees ... entre d'altres.

EN QUINS CASOS ESTÀ RECOMANAT SEGUIR AQUESTA DIETA?

És una dieta MOLT BAIXA en aliments fermentables com a tractament del SIBO (sobre creixement bacterià), síndrome de l'intestí irritable (SII) i malalties inflamatòries com Malaltia de Crohn o la Colitis Ulcerosa; amb la finalitat de millorar els símptomes digestius associats.

En aquestes patologies, aquest tipus de sucres, no es digereixen ni s'absorbeixen de forma correcta en el tracte intestinal, passant a l'intestí gros i sent fermentats pels bacteris del còlon produïnt gas com a resultat.

Aquest tipus de sucres o hidrats de carboni també poden atraure el líquid de l'intestí generant osmosi. Els FODMAPs absorbeixen aigua de les cèl·lules, omplint l'intestí de líquid i provocant diarrees aquoses i doloroses.

QUINS ALIMENTS CONTENEN FODMAPS?

Els aliments rics en FODMAPS són aquells que contenen els següents components fermentables:

  • Oligosacàrids com fructans (blat, ordi, sègol), fructooligosacàrids (barretes energètiques, algunes begudes) i galactans (llegums, col, fruits secs ...)
  • Disacàrids, especialment la lactosa (productes làctics).
  • Monosacàrids, especialment la fructosa (mel, poma, peres,)
  • Poliols com sorbitol i manitol (algunes fruites i verdures, edulcorants artificials ...)


COM ES REALITZA AQUESTA DIETA?

Aquest tipus d'alimentació consisteix de dues fases:

  • La fase 1 es segueix una dieta més estricta i restrictiva fins a millorar la simptomatologia del pacient.
  • La fase 2 de la dieta, consisteix en una reintroducció progressiva dels aliments eliminats, per tal de trobar aquells responsables de la recurrència dels símptomes gastrointestinals. Aquells amb una mala tolerància, haurien de ser restringits a llarg termini.


En conclusió; existeixen patologies (com la Síndrome de l'Intestí Irritable o Sobre creixement bacterià) o bé certes capacitats personals que podrien generar mala absorció per a aquest tipus de sucres.

La finalitat del tractament dietètic en la dieta baixa en FODMAP és millorar els símptomes digestius com la diarrea, gasos o la distensió abdominal, símptomes que varien d'una persona a una altra.

La dieta d'eliminació FODMAP no és una dieta per seguir tota la vida. Consisteix en una dieta d'experimentació per saber quins aliments i en quines quantitats es poden consumir certs aliments.

 

És imprescindible destacar que aquest tipus de dieta ha de ser pautada per un Dietista-nutricionista especialista en aquesta matèria. En cas contrari, podria generar dèficits nutricionals o no millorar els símptomes de manera adequada.

Si tens dubtes de com ha de ser una alimentació baixa en FODMAP, posa't en contacte amb ENDOCS i t'ajudarem a realitzar una pauta personalitzada i adaptada a les teves necessitats.

Autor:


Cap de Servei @doctorasesmilo Especialista en endocrinologia de la gestació/reproducció Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Co-cordinació de la Unitat d' Ovari poliquístic


Dietista-Nutricionista Educadora en Diabetis Coach nutricional Especialista en Nutrició Esportiva Especialista en intoleràncies alimentàries i al·lèrgies Coordinació unitad d' obesidad


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

L’OBESITAT AGREUJA LA COVID19 EN PACIENTS JOVES

Tens molèsties digestives? Distensió abdominal ? Això t'interessa

Noves observacions situen els pacients amb obesitat com aquells qui han patit la COVID19 amb més gravetat. Els resultats posen de manifest que els pacients més joves ingressats eren els que tenien un IMC més elevat.

Continuar llegint

Rampes i alimentació

Tens molèsties digestives? Distensió abdominal ? Això t'interessa

Les rampes són contraccions involuntàries d'un o diversos músculs alhora, provocant dolor a la persona que les pateix.

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +