VITAMINA D I FERTILITAT

categoría Nutrició Reproducció

27 maig 2021La vitamina D considerada també com una hormona encoberta, sempre s’ha relacionat amb l’estat ossi de les persones, doncs ajuda a l’absorció del calci; amb la musculatura i amb el sistema nerviós, ja que ajuda a la transmetre informació des del cervell cap a altres parts del cos.

Diferents estudis però, han començat a veure que dones amb pèrdues recurrents de l’embaràs presentaven baixos nivells de vitamina D.

A partir d’aquí s’ha estudiat la relació d’aquesta vitamina i la implantació embrionària i s’ha observat la seva importància pel que fa a la fertilitat tan femenina com masculina.

En relació amb la salut ginecològica de la dona, s’ha vist que un dèficit de Vitamina D afecta als teixits reproductors femenins, produint inflamació de l’úter i la placenta, inhibint la replicació cel·lular o provocant un efecte insulino-sensibilitzant, aquests dos últims punts relacionats amb la endometriosi i el síndrome de l’ovari poliquístic.

Pel que fa a la salut reproductora masculina, baixes dosis de Vitamina D s’associen a una menor motilitat dels espermatozous i a disfunció erèctil.

Fonts de Vitamina D

De manera natural podem trobar-la en:

-       Peix blau: salmó, caballa, sardina, tonyina,...

-       Olis de peix.

-       Rovell de l’ou.

-       Fetge de vaca o bou.

-       Formatges.

-       Fongs.

Aliments que han sigut enriquits:

-       Cereals d’esmorzar

-       Llet i iogurts.

-       Begudes vegetals (civada, arròs, soja,...).

-       Sucs de fruita.

Exposició solar:

Quan ens exposem a la llum del sol, també podem obtenir Vitamina D. Serà importat però, fer-ho de manera prudent i tenint em compte factors que poden reduir la quantitat que la nostra pell produirà.

Algun d’aquests factors poden ser: l’edat avançada, la pell fosca, l’ús de cremes protectores, núvols o exposar-nos al sol darrere d’un vidre. En aquest últim cas, la producció de Vitamina D serà nul·la.

*La suplementació de vitamina D sempre s’haurà de fer sota la supervisió d’un especialista doncs un excés pot provocar toxicitat.

Autor:


Dietista – Nutricionista Experta en Immunonutrició Especialitzada en intoleràncies alimentàries i vegetarianisme Responsable Unitat de Nútrició en la dona (SOP, fertilitat,...) embaràs i lactància.


Cap de Servei @doctorasesmilo Especialista en endocrinologia de la gestació/reproducció Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Co-cordinació de la Unitat d' Ovari poliquístic


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

L’OBESITAT AGREUJA LA COVID19 EN PACIENTS JOVES

VITAMINA D I FERTILITAT

Noves observacions situen els pacients amb obesitat com aquells qui han patit la COVID19 amb més gravetat. Els resultats posen de manifest que els pacients més joves ingressats eren els que tenien un IMC més elevat.

Continuar llegint

NUTRICIÓ I SISTEMA INMUNE

VITAMINA D I FERTILITAT

Quina és la millor alimentació per tenir un sistema immune fort?

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +