AMENORREA HIPOTALÀMICA FUNICIONAL

categoría Nutrició

27 maig 2021L'amenorrea és l'absència de menstruació. Cada vegada més freqüent a conseqüència del estil de vida que portem.

Què és l'amenorrea? 

Pot ser primària, quan no hi ha hagut menstruació abans dels 16 anys o bé secundària, que és l'absència de menstruació en dones durant 3 o més cicles menstruals.

Hi ha diferents tipus i causes d'amenorrea però ens centrarem en la Amenorrea Hipotalàmica Funcional (secundària), la qual està cobrant força en la nostra societat actual com a conseqüència de l'estil de vida que portem.

Aquest tipus d'amenorrea apareix quan l’hipotàlem, que és una petita glàndula que hi ha al nostre cervell, deixa de produir l'hormona alliberadora de Gonadotropina, la qual s'encarrega d'iniciar el cicle menstrual. A partir d'aquí es desencadenen una sèrie de canvis fisiològics que afavoriran a l'augment i disminució de diferents hormones que promouran aquesta situació.

Hi ha tres causes principals:

-       Elevat nivell d'estrès (tant a nivell laboral com personal).

-       Pràctica excessiva d'exercici físic.

-       Dieta insuficient: una baixa aportació calòrica o una pèrdua excessiva de pes, poden promoure aquesta situació.

Les dones amb Amenorrea hipotalàmica també poden presentar altra simptomatologia que pot ajudar al seu diagnòstic, com són l'aparició d’acne, cansament excessiu / falta d'energia, insomni, depressió o manca de lívid.

Aquesta situació, no és permanent i és possible recuperar de nou els cicles menstruals normals, sempre que no hi hagi cap altra patologia associada.

Per a això, el tractament principal serà adoptar uns hàbits de vida saludables amb una alimentació variada i que cobreixi els requeriments energètics i nutricionals de la persona, acompanyat d'una disminució de la realització d'exercici físic i un correcte control de l'estrès.

Finalment, serà important revisar els nivells de densitat òssia d'aquelles dones que hagin estat diagnosticades de Amenorrea hipotalàmica ja que, si hi ha dèficit d'estrògens, és molt probable que s'hagi produït disminució de densitat òssia i que sigui necessària la suplementació amb Calci i vitamina D per evitar que se segueixi produint aquesta pèrdua.

A ENDOCS et podem ajudar de forma multidisciplinar en el diagnòstic i maneig d’aquesta condició

Autor:


Dietista – Nutricionista Experta en Immunonutrició Especialitzada en intoleràncies alimentàries i vegetarianisme Responsable Unitat de Nútrició en la dona (SOP, fertilitat,...) embaràs i lactància.


Cap de Servei @doctorasesmilo Especialista en endocrinologia de la gestació/reproducció Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Co-cordinació de la Unitat d' Ovari poliquístic


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

DIETES ALTERNATIVES

AMENORREA HIPOTALÀMICA FUNICIONAL

Les dietes alternatives són dietes que prescindeixen certs aliments o grups d'aliments. Les més conegudes són les dietes vegetarianes.

Continuar llegint

SERVEI DE NUTRICIÓ ONLINE

AMENORREA HIPOTALÀMICA FUNICIONAL

A ENDOCS-NUTRICIÓ Oferim visites amb la nutricionista de forma telemàtica

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +