LÀCTICS SÍ O LÀCTICS NO?

categoría Nutrició

17 abril 2021Els làctics són aliments que s'han consumit al llarg de molts anys però en algunes ocasions, ens trobem dubtes de si han de ser consumits o no a causa de la "mala" fama que fa anys els envolten

Els làctics són aliments molt complets nutricionalment, tradicionalment consumits en algunes de les zones de l'planeta amb major longevitat, com ara Sardenya, Sicília o Menorca. Font de nutrients d'elevat valor nutricional, aporten probiòtics que contribueixen a l'equilibri de l'organisme des de la microbiota intestinal.

Sense fonament científic, hi ha persones generalment no metges, que defensen una dieta lliure de lactis per tractar tot tipus de condicions mèdiques i no mèdiques, degeneratives o autoimmunes, causant dubtes i traumes en alguns dels nostres pacients.

Les dietes sense lactis s'associen a hiperparatiroïdisme primari, un trastorn endocrinològic no poc freqüent, que causa osteoporosi i altres problemes.

És important basar els consells de salut en observacions el més objectives possibles, per això, us presento els resultats d'un gran metaanàlisi en paraigües sobre els efectes del consum de llet.

(Zhang et al. Nutr Metab (Lond) (2021) 18:7 https://doi.org/10.1186/s12986-020-00527-y ) En total analitza 41 metaanàlisi que revisen 45 malalties o estats de salut.

D'acord amb l'evidència existent, el consum de llet s'associa a majors beneficis que riscos per a la salut.

Estudis de dosi-resposta van indicar que el consum incremental de 200 ml de llet (1 got), s'associa amb un menor risc cardiovascular: menor malaltia coronària i ictus, menor hipertensió, menor càncer colo-rectal (10% per cada 200 ml) , síndrome metabòlica, obesitat i osteoporosi (un 39% menor per cada 200 gr / dia). Es va trobar també benefici en la diabetis tipus 2 i Alzheimer.

Per a altres tumors com mama, ovari i limfoma no Hodkin els resultats no són concloents.

El consum de llet no s'associa amb el risc de càncer endometrial, d'esòfag, hepàtic, pulmonar o pancreàtic.

Com a contrapartida, es va trobar que el consum de llet podria estar associat amb un major risc de Parkinson (un 17% per 200 g / d) i de càncer de pròstata, així com d'acne.

 

Cal anar amb compte si hi ha una intolerància a la lactosa o  al·lèrgies a la proteïna de la llet de vaca.

Autor:


Cap de Servei @doctorasesmilo Especialista en endocrinologia de la gestació/reproducció Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Co-cordinació de la Unitat d' Ovari poliquístic


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

SUC PREMSAT EN FRED: La nova "moda" per consumir fruites i verdures

LÀCTICS SÍ O LÀCTICS NO?

Després de la moda dels sucs "Detox" o Sucs verds, recentment ha aparegut al mercat una nova gamma de sucs caracteritzats per elaborar-se amb la tècnica de premsat en fred, també anomenats cold pressing.

Continuar llegint

IDEES DE MENÚS CONFINAMENT OVOLACTOVEGETARIÀ

LÀCTICS SÍ O LÀCTICS NO?

Per a totes aquelles persones que no consumeixin carn ni peix, també tenim idees de menús

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +