COM MESURAR LA COMPOSICIÓ CORPORAL?

categoría Nutrició

13 abril 2021CINEANTROPOMETRIA ISAK. UN MÈTODE MÉS EXACTE

Cada vegada més, volem ser més exactes a l'hora de valorar la composició corporal dels nostres pacients. Moltes vegades, cometem en error de fixar-nos massa en els quilograms de pes però ens hem de fixar més en els canvis corporals que van apareixent a mesura que realitzem la pauta alimentària.


Al augmentar la intensitat i la freqüència de l'activitat física, es produeix un augment de massa muscular i retenció hídrica (provocat pel trencament fibril·lar dels músculs), donant lloc a un augment en el pes corporal. Si només valorem el pes corporal i no ens fixem en altres canvis, podem caure en l'error de pensar que aquest pacient està augmentant greix corporal.


La manera més fàcil i ràpida d'obtenir resultats de composició corporal, és mitjançant una bioimpendaciometria (bàscula que mesura el% de greix corporal, aigua i massa magra). No obstant això, en alguns casos, pot generar errors pel fet que és molt sensible als canvis hormonals (sobretot en dones) o bé a alteracions hídriques.
En casos en què hem de ser més precisos a l'hora de mesurar la composició corporal, casos com a esportistes o persones amb alteracions hídriques, hem de realitzar l'antropometria.


Què és la antropometria?

És un sistema de mesuraments corporals estandarditzat per la Societat Internacional per l'avanç de la Cineantropometria. Les nostres Nutricionistes compten amb el curs de certificació internacional en Cineantropometria de la Societat Internacional per a l'Avanç de la Cineantropometria (ISAK).
ISAK ha desenvolupat unes normes internacionals per a la valoració antropomètrica i un esquema d'acreditació internacional en antropometria. Té per objectiu bàsic el manteniment de la qualitat de mesura perquè es realitzin mesures vàlides i comparables de manera estandarditzada i fiable.

 

Els canvis en el nostre estil de vida (alimentació, activitat física ...) provoquen canvis en les dimensions corporals. La Cineantropometria és l'àrea de la ciència que s'ocupa de mesurar la composició del cos humà. És per tant una eina complementària a la tasca d'educació alimentari-nutricional i de canvi d'hàbits que realitzem a consulta ja que permet un seguiment de les intervencions nutricionals, d'activitat física, d'entrenament, etc.

La mesura de les dimensions corporals mitjançant la tècnica ISAK (plecs de greix subcutani, perímetres corporals, diàmetres ossis ...) és sobretot interessant per persones esportistes a nivell amateur o professional.
En el cas de persones amateurs servirà per valorar l'evolució corporal mitjançant les estratègies nutricionals i d'exercici físic.


En esportistes professionals a més de valorar la seva pròpia evolució es compara amb el gold standard (referent d'elit) del seu esport i es mira d'aconseguir-los mitjançant ajustos en la intervenció.

Si ets esportista i vols valorar la teva composició corporal, acut a un Dietista-Nutricionista que tingui la certificació d'ISAK perquè et pugui realitzar un estudi de la composició corporal i tingui en compte les teves característiques físiques personals.

Autor:


Cap de Servei @doctorasesmilo Especialista en endocrinologia de la gestació/reproducció Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Co-cordinació de la Unitat d' Ovari poliquístic


Dietista-Nutricionista Educadora en Diabetis Coach nutricional Especialista en Nutrició Esportiva Especialista en intoleràncies alimentàries i al·lèrgies Coordinació unitad d' obesidad


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

LÀCTICS SÍ O LÀCTICS NO?

COM MESURAR LA COMPOSICIÓ CORPORAL?

Els làctics són aliments que s'han consumit al llarg de molts anys però en algunes ocasions, ens trobem dubtes de si han de ser consumits o no a causa de la "mala" fama que fa anys els envolten

Continuar llegint

Què de bo i dolent hi ha en la mel?

COM MESURAR LA COMPOSICIÓ CORPORAL?

Quan sentim parlar de mel, segurament, el primer que ens ve al cap és un gran pot de vidre, també podem pensar en les abelles i a continuació ho associem amb el refredat, en la tos o en una culleradeta per endolcir quelcom. En els darrers temps, també seria d’esperar que ho relacionem amb sucres lliures, amb pics de glucosa en sang i amb alguna que altra crítica qüestionant-ne els beneficis. És aleshores quan el cap ja s’ha fet un embolic. Què de bo i de dolent hi ha en la mel?

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +