LA INCIDÈNCIA DE DIABETIS MUNDIAL, PER FI, A LA BAIXA

categoría Diabetis

26 març 2021Els hàbits saludables, els responsables.

La revista  The Lancet  ha publicat aquest febrer un nou anàlisi de tendència en la incidència de diabetis a nivell mundial.

Fins al moment, molts dels estudis centrats en el risc de diabetis de la població, es basaven en la prevalença. La prevalença mesura el nombre de casos que presenten la malaltia, però pot estar condicionada per l’augment d’incidència, una major supervivència,... Això fa que es segueixi afirmant que la prevalença en diabetis ha augmentat en les últimes dècades, però si ens referim a la incidència no és així. La incidència  fa referència als nous casos diagnosticats en un període de temps. Per aquests motius, resulta més interessant estudiar la taxa d’incidència per a valorar el risc de diabetis.

En l’estudi hi participen més de 21 països, la majoria d’ells d’ingressos alts, i 24 fonts de dades. L’objectiu era recopilar dades de diagnòstics a partir de registres, dades administratives, assegurances mèdiques, enquestes,.... per poder determinar la direcció de l’epidèmia de diabetis. Van separar-se per  5 grups d’edat, sexe i any, i es van excloure les dones menors de 50 anys per eliminar la possibilitat d’incloure casos de diabetis gestacional. La recopilació de dades va fer-se des de 1995 al 2018.

Les dades reporten al voltant de 22 milions diagnòstics de diabetis de 5 mil milions de persones per any de seguiment. Mostren que la incidència de diabetis tipus 2 ha anat disminuint (entre un 1 i un 10% anual) o mantenint-se estable des del 2010 tant en homes com en dones.

Es va observar una tendència descendent significativa en 19 de les 24 fonts de dades (79%), 19 de 23 (83%), 18 de 22 (81%) i 17 de 21 (81%) després de 2009, 2010, 2011 i punt de tall 2012, respectivament.  La distribució és similar quan s’utilitza qualsevol dels quatre anys com a punt de tall i quant s’estratifica per edat.

Es poc probable aquesta troballa sigui provocada per canvis en les proves de detecció i diagnòstic de la diabetis. Tot i així, cal saber que no en tots els països es va introduir la HbA1c (hemoglobina glicosilada)  com criteri de diagnòstic al mateix moment, i pocs van fer-ho abans del 2012.  Tot i que la HbA1c detecta menys casos que la proba de tolerància oral a la glucosa (TTOG), se sap que a la pràctica clínica la HbA1c i la glucosa basal són les proves més utilitzades.

Aquestes dades representen un dels conjunts de dades més grans analitzades mai, i posen en qüestió l’evolució de la epidèmia de diabetis basada en la prevalença.

Cal afegir que els resultats mostren principalment diabetis tipus 2 i en països d’ingressos alts.

Són molts els motius que podrien explicar els resultats d’aquesta observació però tot apunta que els esforços dirigits a la prevenció estan començant a donar el seu fruit.

L’estudi relaciona els resultats amb menor consum de begudes ensucrades, una millor alimentació i la reducció del sedentarisme. Les activitats dirigides al canvi d’estil de vida en persones amb alt risc de diabetis tipus 2, campanyes d’educació nutricional, consciència de salut i benestar, la promoció de l’activitat física, etc. en semblen ser els responsables.

Concloem que la prevenció amb hàbits d’alimentació saludable i la reducció de l’obesitat és fonamental perquè aquesta incidència segueixi decreixent.

 

 

Prof Dianna J Magliano, PhD, Lei Chen, PhD, et al. Trends in the incidence of diagnosed diabetes: a multicountry analysis of aggregate data from 22 million diagnoses in high-income and middle-income settings. The Lancet Diabetes & Endocrinology. Volume 9 Issue 4 Pages 203-211 (April 2021). DOI: 10.1016/S2213-8587(20)30402-2

 

Autor:


Cap de Servei @doctorasesmilo Especialista en endocrinologia de la gestació/reproducció Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Co-cordinació de la Unitat d' Ovari poliquístic


Dietista-Nutricionista Educadora en diabetis Coordinadora de la unidad de Diabetis Especialista en tecnologies en diabetis, diabetis tipus 1 i diabetis pediàtrica Responsable unitat de nutrició clínica


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

EMPAGLIFLOZINA EN EL TRACTAMENT DEL FETGE GRAS NO ALCOHÒLIC EN EL CONTEXT DE DIABETIS TIPUS 2

LA INCIDÈNCIA DE DIABETIS MUNDIAL, PER FI, A LA BAIXA

L'estudi E-LIFT mostra resultats prometedors per empagliflozina en la reducció del greix hepàtic, podent ser aquest el primer pas per millorar la malaltia del fetge en persones amb diabetis tipus 2

Continuar llegint

Cirurgia metabòlica en el tractament de la Diabetis Mellitus Tipus 2: una solució per a una malaltia greu

LA INCIDÈNCIA DE DIABETIS MUNDIAL, PER FI, A LA BAIXA

Una declaració conjunta de les organitzacions internacionals de la Diabetis Mellitus recomana la utilització de la cirurgia bariàtrica com a línia de tractament en determinades persones amb Diabetis tipus 2.

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +