ALCOHOL I DIABETIS

categoría Diabetis Nutrició

29 desembre 2020L’alcohol interfereix en el funcionament normal del fetge, pel que augmenta el risc d’hipoglucèmia i emmascara els símptomes d’aquesta. Tot i així, l’efecte dependrà de la quantitat d’alcohol ingerida i de la relació amb la ingesta d’altres aliments.

Denominem begudes alcohòliques a aquelles begudes que contenen alcohol etílic a la seva composició. Aquest alcohol pot ser producte de fermentació alcohòlica o bé de la destil·lació. En les begudes obtingudes per fermentació alcohòlica la quantitat d’alcohol no supera el 15%, la sidra, la cervesa i el vi són un exemple.  En canvi, les procedents de la destil·lació poden arribar a contenir un 50% d’alcohol, les característiques d’aquestes són més variades. Hi trobem el vermut, els licors de fruites, el rom, la ginebra, el tequila,... Aquestes begudes tenen un contingut gairebé nul d’hidrats de carboni (excepte el vermut i els licors de fruites).

Risc d’hipoglucèmia

El fetge és l’encarregat de metabolitzar l’alcohol, aproximadament metabolitza 7g d’alcohol per hora. Per a metabolitzar l’alcohol és imprescindible la glucosa, la qual pot provenir de la ingesta o bé, de la glucosa emmagatzemada al fetge en forma de glucogen. En els organismes sense diabetis, el fetge és capaç de realitzar ambdues tasques; per una banda metabolitzar l’alcohol, i per l’altre, obtenir glucosa del glucogen emmagatzemat en cas necessari (procés anomenat glucòlisis). En canvi, en presencia de diabetis mellitus tractada amb insulina o sulfonilureas, el fetge quan inicia el metabolisme  de l’alcohol deixa de produir glucosa a partir de la glucogenòlisis. Pel que, per metabolitzar l’alcohol, només disposarà de la glucosa provinent de la ingesta. També queda bloquejada la gluconeogènesis, un altre via d’obtenció de glucosa. Per aquest motiu, quan les necessitats de glucosa per a metabolitzar l’alcohol son superiors a la glucosa disponible, el risc d’hipoglucèmia és molt elevat.

Un altre efecte de l’alcohol és la reducció d’habilitats psico-motores i capacitats per raonar i prendre decisions. Per aquesta raó, pot ser complicat l’administració d’insulina de forma correcte, així com detectar els símptomes d’hipoglucèmia i realitzar una reversió d’aquesta.  A més, el risc d’hipoglucèmia es manté fins a 8-10 hores posteriors a la ingesta d’alcohol.

La ingesta d’alcohol sovint s’associa a esdeveniments socials, els quals poden incloure l’exercici físic. Alguns exemples poden ser ballar a una discoteca o bé, celebrar la victòria després d’haver jugat un partit. L’exercici físic també provoca un descens de la glucèmia, pel que el risc a la hipoglucèmia es pot veure augmentat en aquests casos.

Molts d’aquests esdeveniments també són nocturns pel que cal considerar la glucèmia abans d’anar a dormir i tenir en compte que probablement l’hora de llevar-se també serà més tard.

Cal comptabilitzar els hidrats de carboni que aporten?

Respondre aquesta pregunta no es gens fàcil, i es que si considerem l’apartat anterior, el risc d’hipoglucèmia amb la ingesta d’alcohol és elevat, però també és cert que en molts casos pot arribar a aportar una quantitat d’hidrats de carboni considerable.

Les begudes fermentades sovint es consumeixen soles i presenten més hidrats de carboni que no pas els destil·lats. Per exemple: 250ml de cervesa és 1 ració. Que depenent de la glucèmia prèvia, l’activitat física, moment del dia i experiència personal, la decisió de posar o no insulina pot variar.

En canvi, les begudes destil·lades contenen molts pocs hidrats de carboni o gens per si mateixes, però solen consumir-se barrejades amb refrescos.  Per exemple, 250ml de refresc de cola aporta 2 racions. En aquest cas, barrejar un destil·lat amb un refresc sense sucre pot semblar una bona solució, però recordant el metabolisme de l’alcohol, l’absència de glucosa en la barreja, farà que el combinat pugui provocar més risc hipoglucèmia. Serà una bona opció si ja s’han ingerit hidrats de carboni en aquell àpat. 

Recomanacions per a beure alcohol amb seguretat

 • Realitza controls de glucèmia capil·lar amb més freqüència.
 • Prova primer sempre l’efecte de la beguda en petites quantitats i en un entorn segur abans de fer excessos, cal conèixer l’efecte individual.
 • Informa a les persones del teu voltant de la teva malaltia, i dels símptomes d’hipoglucèmia així com el procediment per revertir-la.
 • Porta amb tu mateix aliments font d’hidrats de carboni d’absorció ràpida per remuntar una possible hipoglucèmia. 
 • Si el combinat amb alcohol no anirà acompanyat d’aliments rics en hidrats de carboni, evita les begudes sense sucre.
 • Assegura sempre ingerir les begudes alcohòliques amb aliments font d’hidrats de carboni, evita consumir-les amb l’estómac buit.
 • Prepara’t tu mateix la beguda per assegurar-te de les proporcions.
 • Pot ser recomanable augmentar les racions d’hidrats de carboni o bé reduir alguna unitat d’insulina ràpida de l’àpat on es beurà.
 • Evita prendre alcohol en el moment coincident amb la màxima acció de la insulina.
 • Valora una aportació extra d’hidrats de carboni d’absorció lenta si la glucèmia abans de dormir està per sota de 180mg/dl.
 • Cal saber que una hipoglucèmia greu provocada per alcohol, no es reverteix amb glucagó i precisa de glucosa intravenosa.

Autor:


Cap de Servei @doctorasesmilo Especialista en endocrinologia de la gestació/reproducció Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Co-cordinació de la Unitat d' Ovari poliquístic


Dietista-Nutricionista Educadora en diabetis Coordinadora de la unidad de Diabetis Especialista en tecnologies en diabetis, diabetis tipus 1 i diabetis pediàtrica Responsable unitat de nutrició clínica


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

La Carxofa. Aliments de temporada

ALCOHOL I DIABETIS

Per la seva baixa aportació energètica i greixosa esta molt indicada en aquells pacients que segueixen pautes d’aprimament.

Continuar llegint

La nutrició en l'esport: peça clau

ALCOHOL I DIABETIS

L'exercici físic està de moda. Cada vegada hi ha més persones que consideren imprescindible l'exercici físic en les seves vides i el practiquen de manera rutinària. L'exercici no només millora l'estat de salut física, també ens aporta importants beneficis en la salut mental i millora la memòria i capacitat cognitiva. Per a molts superar-se i millorar el rendiment suposen la motivació necessària per mantenir i reforçar l'activitat. Una alimentació adaptada a les necessitats de cada persona i al tipus d'exercici que realitza, és clau per aconseguir-ho.

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +