PODEM PREVENIR LA DIABETIS TIPUS II EN AQUELLES PERSONES AMB PREDIABETIS O RISC ELEVAT DE PATIRLA

categoría Diabetis Nutrició

01 setembre 2020La diabetis tipus II és una patologia crònica en la qual apareixen valors elevats de glucèmia en sang. És una patologia prevalent en persones de edat avançada. Malauradament, cada cop més apareixen joves o inclús nens amb diagnòstic de diabetis tipus II degut a la gran prevalença de obesitat que hi ha en el nostre país.

L'estudi DPPOS, que va fer el seguiment durant 22 anys dels pacients que varen participar en l'estudi DPP, ha demostrat que tan el grup assignat a estil de vida com el grup assignat a metformina van presentar menys incidència de diabetis que el grup placebo i per tant que la prevnció de diabetis és possible.

Línvestigador principal David M. Nathan i altres investigadors de l'estudi, van presentar les conclusions durant la vuitena sessió científica de la ADA (Associació Americana de Diabetis)

 

Es va voler estudiar si es podia prevenir la Diabetis tipus II en aquelles persones amb alt risc de patir-la i/o en persones amb prediabetis.

Es va portar a terme un programa de intervenció en l'estil de vida en el qual es donaven recomanacions d’alimentació o tractament amb metformina (medicació per tractar la resistència a la insulina). La intervenció va tenir una durada de 3 anys (estudi DPP) i es va seguir als participants durant 22 anys (DPPOS) (inclús després de la intervenció). L'estudi original va aleatoritzar als participants en 3 grups (grup placebo, grup de intervenció de estils de vida i grup de metformina).

Els resultats de la intervenció van ser que els adults que presentaven risc elevat de patir diabetis tipus 2 que havien rebut intervenció en l'estil de vida o metformina tenien menys probabilitats de desenvolupar diabetis que els pacients del grup placebo. Aquells que havien rebut recomanacions en l’estil de vida, presentaven un 58% menys de risc de patir diabetis i els que havien estat prenent metformina un 31% respecte el grup placebo.

Es va fer seguiment d’urant 22 anys i es va valorar de nou els resultats de la intervenció. Aquells que havien tingut una intervenció en l’estil de vida  o el grup amb metformina tenien un 25% i un 18% menys de risc de patir diabetis respectivament.

Els participants que no van desenvolupar diabetis a llarg plaç presentaven menys alteracions a certs òrgans com els ulls, ronyons i menys risc a patir malalties cardiovasculars (patologies molt relacionades amb glucèmies elevades en sang).

 

Com a resultats, podem concloure que la prevenció de diabetis és possible. Tots aquells pacients amb prediabetis, obesitat, glucèmies basals alterades però que encara no presentin diagnòstic de diabetis han de rebre tractament de canvis en l’estil de vida i valorar medicaments que milloren la resistència a la insulina per prevenir futurs casos de diabetis.

Hem de tenir en compte que medicacions com la Metformina poden ajudar a llarg plaç a aquells pacients que presenten alt risc de diabetis com persones que presentin obesitat, resistència a la insulina, antecedents familiars de diabetis, mals hàbits d’alimentació, sedentarisme i s'ha demostrat especialment útil en les pacients amb antecedents de diabetis gestacional.

 

Si presentes factors de risc en l’aparició de diabetis, no esperis més, acut a un Endocrinòleg el qual et farà un estudi personalitzat per valorar canvis o possibles medicacions que poden evitar una diabetis a llarg plaç.

 

Autor:


Cap de Servei @doctorasesmilo Especialista en endocrinologia de la gestació/reproducció Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Co-cordinació de la Unitat d' Ovari poliquístic


Dietista-Nutricionista Educadora en Diabetis Coach nutricional Especialista en Nutrició Esportiva Especialista en intoleràncies alimentàries i al·lèrgies Coordinació unitad d' obesidad


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

BONES NOTÍCIES EN LA PREVENCIÓ DE LA DIABETIS TIPUS 1

PODEM PREVENIR LA DIABETIS TIPUS II EN AQUELLES PERSONES AMB PREDIABETIS O RISC ELEVAT DE PATIRLA

És un repte, un anhel que persegueix la medicina: prevenir per no haver de curar, especialment aquelles malalties cròniques que no tenen curació com la diabetis.

Continuar llegint

El consum diari de iogurt dóna lloc a una millor salut òssia

PODEM PREVENIR LA DIABETIS TIPUS II EN AQUELLES PERSONES AMB PREDIABETIS O RISC ELEVAT DE PATIRLA

La investigació centra l’atenció en els beneficis que pot tenir el consum d’un iogurt diari en dones post-menopàusiques sobre la massa òssia, la pèrdua d’os cortical i també sobre l’IMC i el teixit adipós.

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +